Teatrul Naţional Vasile Alecsandri este una dintre cele mai importante instituţii culturale din Iaşi, dar şi din România. Clădirea se află chiar pe lista monumentelor istorice din ţară, fapt ce îi recunoaşte valoarea şi istoria prestigioasă.

Având în vedere că oraşul Iaşi era punte de legătură comercială cu Polonia, Rusia şi ţările din vest, era de aşteptat să apară şi aici trupe care să distreze oamenii cu numere de circ şi spectacole de teatru.

Cel care a organizat prima piesă de teatru în limba română a fost Gheorghe Asachi, considerat şi fondatorul vieţii culturale din Moldova. Piesa s-a numit “Mirtl şi Hloe” şi în ea au jucat, pe lângă Asachi, membrii ai familiilor Sturza şi Ghica. Dacă această reprezentare s-a dat în casa boierului Ghica, următoarele spectacole au avut loc în încăperi special amenajate pentru astfel de evenimente, aflate şi ele în casele altor boieri de seamă.

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri1
Teatrul Naţional Vasile Alecsandri

În anul 1832, o trupă de teatru franţuzească vine la Iaşi. Neavând un loc în care să-şi susţină spectacolele, casa unui doctor din strada Goliei este transformată în teatru, primind şi numele de “Theatre de variete”. Doi ani mai târziu, Gheorghe Asachi organizează “Spectacolul păstorilor moldoveni”, în limba română, avându-i ca “actori” principali pe el, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Mavrocordat şi alţii.

În anul 1840, s-a înfiinţat Teatrul Naţional de la Iaşi, avându-i ca directori pe Costache Negruzzi, Mihail Kogălncieanu şi Vasile Alecsandri. Trupa românească de teatru era condusă de Costache Caragiali.

Dacă la început piesele se jucau în “Theatre de variete”, din 1846 teatrul se mută în sala cea nouă de la Teatrul cel Mare de la Copou. Din păcate, în anul 1888, un incendiu distruge vechiul teatru, unul nou construindu-se abia în 1894, de către arhitecţii Fellner şi Helmer.

Teatru Vasile

Noua clădire a fost construită în doi ani, pe locul în care a funcţionat vechea primărie. Clădirea Teatrului Naţional Vasile Alecsandri este considerată cel mai vechi şi chiar cel mai frumos edificiu de acest gen din întreaga Românie. Inaugurarea teatrului a avut loc pe data de 2 decembrie 1896 şi a beneficiat de o ceremonie somptuoasă. În acelaşi an, s-a deschis şi uzina electrică a acestuia, care a însemnat începutul iluminatului public din Iaşi.

Primele spectacole care s-au ţinut aici au fost “Muza de la Burdujeni” (Costache Negruzzi), “Cinel-cinel” (Vasile Alecsandri), “Uvertura Naţională” (Flechtenmacher) şi “Poetul romantic” (Matei Millo). Banii care s-au strâns din vânzarea biletelor au fost donați săracilor din oraşul Iaşi şi artiştilor Societăţii dramatice.

Teatru Vasile1

Teatrul de la Iaşi a primit numele de Teatrul Naţional Vasile Alecsandri în anul 1956, după 140 de ani de la primul spectacol în română, ca o cinste adusă marelui scriitor. Cei doi arhitecţi vienezi au amenajat clădirea cu un gust rafinat şi nu e de mirare că este un monument architectonic veritabil. Sala Mare are 750 de locuri, dispuse în loje, balcon şi stal.

Ornamentele, sculpturile şi picturile au fost create în stilul rococo şi baroc, iar teatrul este luminat cu ajutorul a nu mai puţin de 1418 lămpi electrice şi cu ajutorul unui candelabru din cristal de Veneţia, care are 109 becuri. Cortina principală este şi ea un obiect unic – a fost realizată sub forma unei alegorii a vieţii, având cele trei vârste în centru şi, în dreapta, imaginea simbolică a Unirii Principatelor.

Alexander Goltz este cel care s-a ocupat de picturile de pe plafon şi Cortina de fier ale Teatrului Naţional Vasile Alecsandri. Cortina de fier, denumită şi cortina de incendiu, are incluse mari ornamente simetrice, în timp ce plafonul are ca temă Povestea – sunt prezente alegorii ale Paradisului, îngeri şi nimfe, toate într-un stil rococo.

Acesta este considerat o adevărată operă de artă şi tot pe el se află stema provinciilor unite. Până la abdicarea regelui, sceptrul aflat aici purta însemnele regale, însă ele au fost îndepărtate.

teatrul-national-vasile-alecsandri.jpg

Multe personalităţi au colaborat de-a lungul timpului cu acest teatru şi mulţi actori şi-au format sau continuat carierele aici. Pe lângă primii directori, Otilia Cazimir şi A.D. Xenopol au scris cronici dramatice, iar Garabet Ibrăileanu a fost în comisia de lectură.

Mihail Sadoveanu, George Topârceanu, Ionel Teodoreanu sau Iorgu Iordan sunt alte câteva nume importante care şi-au pus amprenta aici. Printre actorii care au jucat pe această scenă, se numără N. Luchian, Mathilda şi Mihail Pascaly, George Popovici şi mulţi alţii.

În clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, funcţionează şi Opera Naţională Română din Iaşi. În perioada 2009-2012, clădirea a beneficiat de restaurări serioase, spectacolele de teatru ţinându-se în celelalte săli de teatru din oraş.

Pe lângă spectacolele de teatru, Teatrul NaționalVasile Alecsandri” găzduiește festivaluri internaționale, conferințe și evenimente culturale, fiind un nucleu vibrant al vieții culturale din Iași. Programul diversificat atrage vizitatori din toate colțurile lumii, dornici să experimenteze magia scenei ieșene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.