Cufundati in dinamica vietii contemporane, prinsi intre activitati, responsabilitati, probleme cotidiene de tot felul, multi considera ca dezvoltarea mentala este un « moft », o pierdere de vreme, ceva ce tine de domeniul atat de abstract al fiintei spirituale, pentru care « nu este timp ». Cu toate acestea, merita sa fim atenti la rezultatele remarcabile ale unor cercetari din domeniul neurostiintelor, care au pus la punct metode stiintifice de stimulare a capacitatilor noastre mentale, de reprogramare a subconstientului, in sensul evolutiei noastre in plan spiritual. Binaural beats (batai binaurale/binauriculare – la ambele urechi) este o tehnologie bazata pe sunete « aparente », menite sa genereze o stimulare cerebrala. Efectul a fost descoperit inca din anul 1839, de catre Heinrich Wilhelm Dove, fizician german. Cand doua tonalitati, de frecventa diferita, sunt percepute, separat, la cate o ureche (astazi, putandu-se realiza acest lucru prin castile stereofonice), in creier se produc anumite transformari. Frecventa trebuie sa fie in jurul valorii de 1000 – 1500 Hz, pentru ca bataile sa fie percepute, iar diferenta intre cele doua frecvente sa fie de maximum 25 Hz, altfel sunetele vor fi percepute distinct si efectul binaural nu se mai produce.
Abia in 1973, doctorul Gerald Oster a reluat cercetarile si rezultatul l-a publicat, in revista Scientific American, intr-un articol intitulat Auditory Beats in the Brain, oferind o explicatie mai cuprinzatoare asupra efectului Binaural beats. Oster a pornit de la felul in care animalele localizeaza sunetele in mediul lor de viata si de la capacitatea extraordinara a acestora de a se concentra asupra unor sunete specifice, numite in limbajul stiintific “efectul cocktail party”. In sfera minifestarilor umane, acest efect vizeaza posibilitatea focalizarii atentiei auditive asupra unui flux verbal (discurs, conversatie), in conditiile unei ambiante zgomotoase, chiar daca alte sunete de fundal nu pot fi ignorate total.
Punerea la punct a tehnologiei Binaural beats s-a dovedit utila in identificarea unor diagnostice legate de deficientele auditive, dar si in cazul altor boli. De exemplu, s-a constatat ca multi dintre cei care nu pot percepe bataile binauriculare sufera de boala Parkinson. De asemenea, se pare ca exista diferente, din acest punct de vedere (al perceperii sunetelor binaurale), si intre sexe, Binaural beats putand fi utilizat si pentru masurarea nivelului de estrogen (hormon sexual feminin).
Efectele Binaural beats asupra mentalului au fost analizate mai cu atentie de catre Robert Allan Monroe, un inginer de sunet, american, pasionat de parapsihologie, si care, in anii 1970, a devenit celebru prin publicarea unei carti « Journeys Out of the Body » (« Calatorie in afara corpului »). Acesta a si infiintat, de altfel, un institut care ii poarta numele si care, si in prezent, se ocupa de aplicarea metodei batailor binauriculare, ca un mijloc de antrenament pentru sincronizarea emisferelor cerebrale. Ipoteza de la care s-a pornit este ca fecventa produsa de creier (de exemplu, 4 Hz, atunci cand frecventa batailor auzite este de 400 si, respectiv, 404 Hz, pentru fiecare dintre urechi) are tendinta de a se propaga, pentru a sincroniza undele cerebrale ale celor doua emisfere.
Daca la o ureche, intr-o casca, se aud batai cu frecventa de 400 Hz, iar in cealalta cu 404 Hz, creierul va auzi un al treilea sunet cu frecventa de 4 Hz (bataie binauriculara), care va induce creierului sa functioneze pe aceasta frecventa. Este recunoscut faptul ca undele teta sunt favorabile meditatiei, in timp ce undele beta sunt caracteristice starii non-meditative. De altfel, fiecarei stari mentale (relaxare, creativitate, vis, concentrare etc.) ii corespunde o anume frecventa. O echipa de la Universitatea Laurentienne (Canada) a demonstrat ca bataile binaurale induc starea de meditatie, dar numai acelor persoane care cunosc fenomenul si au experienta meditatiei. In 2010, s-a mai facut un experiment care a aratat ca, anxietatea de dinaintea unei operatii a fost diminuata prin tehnica Binaural beats, mai mult, persoanele supuse unui astfel de tratament au consumat mai putine analgezice in perioada postoperatorie.
In viata curenta (chiar si atunci cand nu e vorba de anumite boli) este important de a se crea un echilibru intre emisferele cerebrale, generator de armonie, creativitate, performanta, aprofundare a starii de constiinta, pentru ca, daca nu este luat in considerare acest aspect, tendinta este ca fiecare emisfera sa functioneze cvasiseparat si asincron. Au fost create si pot fi procurate diverse programe, in acest sens, cum ar fi Perfect Mind, I-Doser,SbaGen – Binaural Beat Brain Wave Experimenter’s Lab, Gnaural, Brain Waves Generator etc.