J. F. Kennedy a fost cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi unul dintre cei mai îndrăgiţi lideri. Ajutorul său a făcut ca Criza rachetelor cubaneze să nu degenereze într-un alt război şi ca militarii din Vietnam să vină acasă.

Kennedy1

Înainte de Dallas, Kennedy a mai fost ţinta a cel puţin trei tentative de asasinat. La abia o lună după ce fusese ales preşedinte, un fost poştaş, cu maşina plină de dinamită, l-a urmărit pe Kennedy din Hyannis Port la Georgetown şi apoi la Palm Beach. La câteva zile după ce suspectul a fost prins, J.F.K. ar fi spus unui agent din Serviciul Secret că nu există nici o modalitate de a opri pe cineva să-l omoare. Alte două tentative de asasinat au fost descoperite şi oprite în 1963, una în Chicago şi cealaltă în Tampa, Florida.

Chiar dacă, în mod obişnuit, prima doamnă nu-l însoţea la multe întâlniri politice, aceasta a fost alături de el la cea din Dallas. În maşina decapotabilă erau preşedintele Kennedy şi soţia sa iar alături de ei se aflau guvernatorul statului Texas, John Connally şi soţia acestuia. Maşina lor se afla într-o coloană ce traversa centrul oraşului Dallas, fiind întâmpinaţi de o mulţime de oameni dornici să-i vadă.

La ora 12:30 P.M., Lee Harvey Oswald a tras trei focuri de armă de la etajul 6 al unei clădiri, omorându-l pe preşedintele Kennedy şi rănindu-l grav pe guvernator. 30 de minute mai târziu, preşedintele a fost declarat mort la spitalul Parkland. A încetat din viaţă la vârsta de doar 46 de ani.

La 14:39 P.M., vicepreşedintele Lyndon Johnson (care se afla la trei maşini în spatele preşedintelui) a fost investit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a depus jurământul prezidenţial la bordul aeronavei Air Force One în timp ce se afla pe pista aeroportului Love Field din Dallas. La jurământ au fost prezenţi aproximativ 30 de martori, între care şi Jacqueline Kennedy, care încă mai purta hainele pătate cu sângele soţului ei.

Ziua următoare, noul preşedinte a proclamat ca 25 noiembrie să fie considerată zi de doliu naţional în onoarea fostului preşedinte. Pe străzile Washington-ului se adunaseră sute de mii de oameni pentru a asista la mutarea corpului lui Kennedy de la Capitol Rotunda la catedrala Sfântul Matei unde avea loc procesiunea. De acolo cortegiul a plecat spre cimitirul naţional Arlington, unde 99 de lideri de stat se adunaseră pentru înmormântare. Kennedy a fost înmormântat cu onoruri militare.

Citește și:  În căutarea lui El Dorado – Oraşul de aur pierdut

Lee Harvey Oswald, fost puşcaş marin, încercase cu câţiva ani înainte să devină cetăţean al Uniunii Sovietice, dar nereuşind s-a întors în Statele Unite unde a fondat în New Orleans o ramură a unei organizaţii pro Castro. La mai puţin de o oră de la asasinarea preşedintelui, Oswald a mai omorât un poliţist care l-a oprit în apropierea casei sale din Dallas. După numai o jumătate de oră, acesta era arestat, iar pe 23 noiembrie a fost pus sub acuzare pentru asasinarea lui Kennedy şi a ofiţerului.

Kennedy1

President John F. Kennedy talks with a chef at his birthday party at the National Guard Armory in Washington. Seated to his left is John Bailey, Chairman of the Democratic National Committee.
Please credit Abbie Rowe/White House, John F. Kennedy Presidential Library, Boston, MA.

După o zi, în timp ce Oswald era mutat la o închisoare mai sigură, Jack Ruby (un găinar ce avea unele legături cu crima organizată) iese din mulţimea ce venise să asiste şi îl împuşcă mortal. Ruby este arestat imediat şi chiar dacă susţine că furia uciderii lui Kennedy a fost motivul pentru crimă, este pus sub acuzare pentru crimă de gradul întâi şi în cele din urmă condamnat la moarte. În 1966 Curtea de apel din Texas a anulat decizia pentru că a considerat că Ruby nu a beneficiat de un proces echitabil, însă în aşteptatea unui nou proces a murit de cancer, un an mai târziu.

În raportul oficial al Comisiei Warren din 1964 s-a concluzionat că nici Oswald şi nici Ruby nu au făcut parte dintr-o conspiraţie mare, fie ea internă sau internaţională. Cu toate acestea, teoriile conspiraţiei nu au fost reduse la tăcere, ci alimentate cu supoziţii. În 1978 comitetul ales pentru a afla adevărul din spatele asasinatului a afirmat într-un raport preliminar că preşedintele a fost asasinat în urma unei conspiraţii. Cele două rezultate continuă să fie disputate şi în ziua de astăzi.

Jackie Kennedy credea cu tărie că în asasinarea soţului ei fusese implicat şi noul preşedinte Lyndon B. Johnson, iar ideile ei înregistrate au fost lansate la televiziunea ABC la 17 ani de la moartea sa. De asemenea fratele lui J.F.K., Robert F. Kennedy, acuzase şi CIA-ul şi cubanezii de implicare în asasinat şi a ţinut să specifice că nu ruşii au avut legături cu complotul.

„The History Channel” realizase un documentar numit „Oamenii care l-au ucis pe Kennedy” a cărui ultimă parte se chema „Oamenii vinovaţi”. Documentarul detalia conexiunea dintre CIA, Lyndon B. Johnson, mafie şi Cuba, dar după câteva difuzări s-au văzut nevoiţi să-l anuleze din cauza presiunilor guvernamentale. Cu toate acestea, documentarul mai poate fi vizionat pe internet sub denumirea lui originală în limba engleză, „The Men Who Killed Kennedy”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.