Home Călătorii Obiective turistice din lume Thailanda: Obiective turistice Thailanda – Bangkok

Thailanda: Obiective turistice Thailanda – Bangkok

0

Thailanda – este o tara in sud-estul Asiei, situata in partea centrala a Peninsulei Indochina, marginita de Myanmar si Laos in partea de nord, de Myanmar si Marea Andaman la vest, de Malaysia la sud si de Cambodgia si Golful Thailanda la est. Regatul Thailanda are capitala Bangkok si este impartit in 75 provincii. O provincie este impartita la randul ei in districte (,,amphoe”), subdistricte (,,tambol”) si sate (,,muban”). Partea centrala a tarii este formata din campiile centrale strabatute de fluviul Menam, partea de nord alcatuita din lanturi muntoase, partea nord-estica are platoul Khorat, regiunea de sud-est si partea thailandeza din peninsula Malacca este constituita din lanturi muntoase separate de largi culoare.

Fluviul Menam
Fluviul Menam

Campiile centrale, dinspre muntii din nord si junglele din sud, reprezinta regiunea fertila a tarii, aici fiind si cea mai densa populatie. Sapte mari cursuri de apa strabat aceasta zona. Cel mai important, fluviul Menam (numit ,,Mama apelor”) strabate tara de la nord la sud, pana la golful Siam, aducand cu el bogate aluviuni. Cu cei 1200 km lungime si o intinsa delta, Menamul este considerat ,,Nilul Thailandei”. Campiile centrale sunt si un loc al micilor asezari, fiecare cu o forma de viata, ordonata, desfasurata in jurul fermelor, campului si templului. Aici se releva viata ,,thai” in toata puterea ei.

Daca partea centrala a tarii este acoperita cu campuri cu orez, partea de nord are dealuri stancoase si munti impaduriti, cu tinuturi salbatice si fara drumuri. Culmile dintre Wang si Ping, la nord-est de Chiang Mai, ating altitudinea de 2000 m, cel mai inalt varf din Thailanda fiind Doi Inthanon (2.575 m), in masivul dintre Ping si afluentul sau Chom. Lanturile muntoase dintre Wang si Yom sunt mai joase, de cca. 1000 m, dar varfurile lor sunt deosebit de abrupte. De-a lungul albiilor, vai adanci se deschid treptat in campii largi, locuite de oameni ,,lao” si alti locuitori.

Numeroasele temple, cu frumoasele lor sculpturi din lemn de tek si decoratiuni, orhideeele salbatice, blandetea si ospitalitatea localnicilor, care aseaza la portile caselor vase cu apa pentru trecatori insetati, frumusetea fetelor, entuziasmul cu care sunt sarbatorite festivalurile, fac ca aceasta parte a tarii sa fie cea mai atragatoare din toata Thailanda. Thailanda contemporana se afla in alta parte a tarii, in platoul Khorat, un podis nisipos ce coboara usor de la 250 m deasupra marii (cat are in partea de nord-est), la mai putin de 100 m in sud-est. La nord si est este marginit de fluviul Mekong si muntii Laos, iar la vest de lanturile Phetchabun, Dong Paya Yen si Sankambeng. Aproape intreaga suprafata este drenata de raul Mun. Platoul are numeroase dealuri mici, numeroase lacuri si helestee – aparute in urma numeroaselor inundatii.

In zona din peninsula Malacca care apartine Thailandei, un fel de brat lung, o zona minunata, bogata in jungla salbatica, munti stancosi si plaje cu nisip fin, aici este o lume diferita de restul tarii, in ceea ce priveste clima, obiceiurile, cu atat mai schimbatoare cu cat se inainteaza spre sud. In zona sunt moschei musulmane, mai ales in provinciile de langa frontiera, unde localnici vorbesc malayeza la fel de bine ca si thailandeza. In aceasta zona plantatiile de cocotieri acopera mii de hectare de teren. Pe coasta de est, muntii se termina de cele mai multe ori in mare, stanci abrupte inaltandu-se vertical din apele albastru inchis. In spatele liniilor de coasta, inundatiile au dus la formarea unor lacuri pline de peste, dintre care cel mai intins este Tah Luang, la nord de Songkhla.

Marele Palat Bangkok

Grupurile etnice intalnite sunt: thailandezi, chinezi si altele populatii minoritare, care vorbesc thailandeza, engleza si alte dialecte. Religiile predominante sunt: budism, musulmani, crestinism etc. Unul dintre cele mai frumoase monumente ale acestei tari este Marele Palat – care te introduce direct in atmosfera tipica a Thailandei. Aceasta constructie este o reusita combinatie de elemente arhitecturale din timpuri diferite. In interior pe un altar de aur, intr-o cutie de sticla, troneaza ,,Buddha din smarald” – talisman al dinastiei Chakri venerat de toti budistii.

Peste intreg teritoriul regatului exista 35.000 temple, din care peste 3.000 in capitala, ceea ce i-a adus Thailandei si numele de ,,Tara pagodelor”. Templul de marmura (ridicat de regele Chulalongkorn) este un obiectiv turistic foarte apreciat, datorita frumusetii sale, dar mai ales colectiei de statui (cca. 50 de statui din bronz) reprezentandu-l pe Buddha (,,Cel luminat”). Dansul mastilor numit ,,Khon” – reprezinta o serie de gesturi complicate si pasi de balet clasic thailandez, realizand cel mai interesant si cel mai cunoscut spectacol de drama din aceasta tara. In perioada Ayutthaya, baletul Khon era cunoscut drept o arta la curtea regelui.

Dansul mastilor numit ,,Khon”

Si muzica ,,thai” este considerata o mare arta. Este unica, iar daca este inteleasa cu adevarat, ea este apreciata la adevarata ei valoare. Orchestrele traditionale thailandeze au cca. 50 de instrumente cu coarde, gonguri si tobe. Boxul thailandez – inainte ,,boxerii thai” nu purtau manusi, ci isi bandajau pumnii cu fasii din piele de cal sau canepa, pentru a mari efectul loviturii. Lupta tinea atat timp cat luptatorii se puteau tine in picioare. Azi, un meci are cinci runde (trei minute fiecare, cu pauze de doua minute), adversarul poate lovi nu numai cu pumnii, ci si cu picioarele, cu coatele sau cu genunchii.

Mestesugul confectionarii obiectelor de lac este vechi de secole in Thailanda. ,,Lai rod nam” (,,ornamente spalate in apa”) este arta de aplicare pe suprafata lacuita a obiectelor, a foitelor de aur. Fiecare templu detine obiecte astfel lucrate, ornamentatii cu foite de aur pe lac negru, pe scrinuri, cufere, usi, obloane, si manuscrise incrustate pe frunze de palmier. Arta cioplirii in lemn de tek este exemplificata in numeroase obiecte cioplite – de la elefanti de marimea unor cutii de chibrituri, la castroane, tavi, pipe, papusi, mobila etc.

Boxul thailandez

Artizanii thailandezi sunt renumiti si pentru feluritele bijuterii si obiecte de argint, de aseamenea ei realizeaza clopote de diferite marimi si forme, din diferite aliaje astfel obtinand diferite tonuri clare si pure. Clopoteii ce se leagana, de obicei la marginea pogodelor, canta in bataia vantului. Spre nord se afla localitatea Bor Sang – sat vestit datorita confectionarii umbrelelor de hartie, frumos pictate manual, care ofera o imagine incantatoare.

Tesutul matasii – cea mai cunoscuta meserie din Thailanda, isi are centrul in orasul San Kamphaeng. La est de San Kamphaeng se afla ruinele unei vechi asezari, centru al ceramicii, unde cu trei sute de ani in urma artizanii fabricau vase specifice locului, denumite ,,Sawankhalok”. In prezent se produc in fabrici de ceramica din zona de nord a tarii. Padurile au arbori cu esenta tare (tekul) arbori de bambus, cocotieri, palmieri, pini, arbore de cauciuc etc. In depresiunile de pe coasta intalnim mangrovele si stuful.

San Kamphaeng

Animalele cataratoare sunt gibonul si alte specii de maimuta. Printre mamiferele mari se intalnesc elefantul, ursul, vidra, zibeta si altele. Mai gasim oi, capre, bivoli, rinoceri cu un corn, caprioare, vaci salbatice, porci salbatici, crocodili, soparle, serpi, broaste testoase etc. Pestii abunda in rauri si in apele de coasta. Thailanda este renumita pentru orhideele sale, aici exista in jur de o mie de specii de orhidee – renumite pentru frumusetea lor. Oleandrul, iasomia, gardenia, flori albe, portocalii, rosii formeaza parfumate garduri vii si impodobesc multe gradini.

In lacuri si helestee creste lotusul indian si crinul de apa – florile plutesc la suprafata apei realizand frumoase imagini. In Thailanda, in prima noapte cu luna plina din luna noiembrie, se sarbatoreste festivalul ,,Loy Kratong” – cand la lasarea intunericului, fiecare familie construieste un ,,kratong” (o fragila structura din frunze de bananier si hartie, asemanatoare florii de lotus) care poarta o lumanare si un betisor parfumat, ambele aprinse si lasate pe apa (fluviul Menam) si cu un banut. Impinsa pe apa, aceasta va fi purtata de vant si de curenti, si dupa cum spun localnicii ,,de noroc” si ,,de vointa zeilor”. Daca lumanarea arde mult timp, se spune ca urmeaza un an bun pentru cel ce a lansa-o pe apa.

Loy Kratong

Daca cineva a vizitat aceasta tara, chiar si numai pentru o noapte – aceea cu luna plina din noiembrie, si a umarit miile de ,,kratong” plutind pe apele Menamului, va avea cu siguranta dorinta de a se intoarce.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version