Una dintre cele mai bune activitati in timpul verii este sa petreci seara privind cerul instelat, de preferinta inr-un mediu lipsit de poluare luminoasa. Daca ati avut vreodata norocul sa vedeti o stea cazatoare, atunci ati asistat la un spectacol uimitor de lumina si energie cosmica. Probabil mereu auziti oameni care vorbesc despre insignifianta rasei umane in marea schema a universului. Acest sentiment este consolidat atunci cand incepeti sa explorati astronomia si ceea ce se afla intr-adevar dincolo de galaxia noastra. Fie ca sunteti astronomi amatori care pot recunoaste doar Carul Mic si Carul Mare, sau astronomi cu ceva mai multa experienta, urmatorul top 10 aplicatii pentru mobil pentru astronomie va poate ajuta in practicarea acestui hobby.
1. Star Walk (iOS)
Priviti in sus la stele, insa nu aveti nicio idee la ce va uitati. Star Walk este o aplicatie uimitoare care va ajuta sa identificati constelatiile. Pur si simplu indreptati telefonul mobil spre cer, iar Star Walk va cartografia constelatiile in mod automat. Puteti de asemenea sa urmariti sateliti care se deplaseaza, sa priviti cerul de acum cateva nopti sau din noptile viitoare, sau sa aflati pozitia exacta a unei stele pe cer.
2. SkySafari 3 Plus (iOS)
Aceasta aplicatie este putin mai costisitoare, dar SkySafari 3 Plus este un partener excelent pentru orice astronom pasionat. Aplicatia contine o baza de date uriasa de constelatii, cu informatii despre coordonatele stelelor, parametrii fizici, parametrii orbitali si multe altele. Utilizand giroscopul incorporat al iPhone-ului, puteti cauta si gasi orice obiect de pe cer, inclusiv planete, sateliti, asteroizi, comete, stele cunoscute, cele mai stralucitoare stele si multe altele. Dezvoltatorul acestei aplicatii ofera de asemenea un accesoriu: SkyFi ii permite aplicatiei SkySafari 3 sa functioneze ca un regulator de telescop.
3. Google Sky Map (Android)
Aceasta este o aplicatie gratuita, care ofera de asemenea posibilitatea de a indrepta dispozitivele Android spre cer si de a cartografia constelatiile. In plus, utilizatorii pot cauta planete, grile, obiecte importante din cer, si, de asemenea, pot folosi functia de cautare pentru a gasi ceva specific in atmosfera. Google Sky Map ofera o interfata simpla si este un instrument grozav pentru identificarea oricarui obiect de pe cer.
4. Poza Astronomica a Zilei (iOS si Android)
Sunteti la munca si numarati orele pana la caderea noptii? Aplicatia gratuita numita Poza Astronomica a Zilei va poate ajuta pana la intalnirea cu cosmosul. Pozele, alese manual de astronomii de la NASA, sunt diferite in fiecare zi si sunt insotite de descrieri amanuntite. Agitati-va telefonul pentru o poza aleatoare si impartasiti imaginea cu un prieten.
5. Star3Map
Aceasta este o alta aplicatie Adroid foarte buna pentru astronomie, care ofera o functionalitate similara cu unele dintre aplicatiile iOS mai bogate in caracteristici. Star3Map include urmarirea constelatiilor, planetelor si satelitilor, precum si functia de cautare si partajare sociala. Exista de asemenea un modul Earth View care va permite sa vedeti planeta din spatiu, precum si benzi de vizualizare pentru a determina momentul la care sunt vizibili satelitii din locul de unde va aflati.
6. NASA App HD (iPad)
In plus fata de furnizarea de informatii si imagini legate de universul nostru, NASA App HD ofera functii interesante ca: transmisie in direct de la NASA TV, videoclipuri la cerere de la NASA, informatii despre misiunile si lansarile actuale, si multe altele. Exista deasemenea un tracker prin satelit detaliat si date despre trecerile vizibile actuale ale Statiei Spatiale Internationale in regiunea in care va aflati. Aceasta este o aplicatie gratuita.
7. SpaceMap (iOS)
Tineti minte partea cu insignifianta rasei umane? Vizionarea videoclipului de introducere al acestei aplicatii pune punctul pe i intr-un mod foarte clar. Aceasta aplicatie merge dincolo de ceea ce se afla in cerul de deasupra, prin plasarea acestuia in cadrul intregului sistem solar, galaxiei si universului.: 47 000 de asteroizi, 400 de exoplanete, 5000 de galaxii – cu efecte 3D uimitoare si animatie. SpaceMap ofera o interfata intuitiva si o experienta stimulativa din punct de vedere vizual care va va face sa va simtiti coplesiti.
8. Planets (iOS)
Aceasta aplicatie este gratuita si va ofera informatii in detaliu despre toate planetele (cu exceptia lui Pluto, care a fost retrogradata). Puteti localiza planete in modul 2D sau 3D si puteti selecta vizibilitati diferite ale cerului, cum ar fi raze x, infrarosu, microunde si radio. Exista de asemenea o functie Globe care va permite sa SpaceMap cartografiaza tot ce doritivedeti o imagine 3D rotativa a tuturor planetelor si a Lunii.
9. Hubble Top 100 (iPad)
Imaginile incluse in aplicatia gratuita Hubble Top 100 sunt uimitoare si enigmatice, la fel ca stelele in sine. Facute direct de Telescopul Spatial Hubble, imaginile ofera culori minunate, lumini si modele de gaze agitate si aer. Fiecare imagine este insotita de informatii, si de asemenea exista un slideshow cu muzica techno pentru a va alimenta starea cosmica.
10. Portalul Buzz Aldrin pentru Stiinta si Explorare Spatiala HD (iPad)
Cine este mai potrivit pentru crearea unei aplicatii decat un astronaut? Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar al navei Apollo 11 si cel de-al doilea om care a pasit pe Luna, a creat aceasta aplicatie frumoasa care ofera un amestec de perspectiva personala cu diverse comentarii de la NASA si alte surse. Aplicatia are functii video, Twitter, fluxuri de stiri si discutii despre explorarea planetara, turismul spatial, Hubble si orice altceva ati dori sa stiti despre explorarea spatiului.