Home Cultură generală Top 10 carti pe care toata lumea trebuie sa le citeasca

Top 10 carti pe care toata lumea trebuie sa le citeasca

0
Carti vechi, Foto: earlymoderndialogues.wordpress.com

Oare mai citeste lumea in ziua de astazi? Atat literatura noastra cat si cea rusa, germana, engleza, franceza au cunoscut perioade de aur.

Sunt opere esentiale pe care toata lumea ar trebui sa le citeasca. Un top 10 carti ce trebuie citite in viata ar putea incepe cu:

  1. Rosu si Negru, de Stendhal. Romanul publicat in doua volume a fost si o sa ramana multa vreme capodopera a literaturii universale. Personajele stendhaliene sunt conturate pe doua planuri: cel exterior si cel interior. Scriitorul francez a dat nastere sindromului stendhalian numit si sindromul hiperculturii sau al Florentei. Boala a aparut odata cu vizita scriitorului in Florenta in 1817. Se manifesta prin tulburari ale mintii, lesin, batai rapide ale inimii la vederea unei arte de o splendoare si de o sensibilitate de nedescris.
  2. In mod clar un top 10 carti nu ar putea sa nu contina In cautarea timpului pierdut a lui Marcel Proust. Mare admirator al lui John Ruskin, scriitorul francez Marcel Proust a dat nastere unei capodore de mari proportii care a influentat literatura ce a urmat. Una dintre temele abordate in romanul In cautarea timpului pierdut este homosexualitatea.
  3. Top 10 carti ce trebuie citite de-a lungul vietii contine cu siguranta si Razboi si Pace. Romanul lui Lev Tolstoi, scris in 6 ani, se invarte in jurul a doua familii: Bolkonski si Rostov. In mare parte opera scriitorului rus concentreaza cele doua experiente fundamentale: viata si moartea.
  4. Ramanand in Rusia putem continua top 10 carti cu romanul Crima si Pedeapsa. Raskolnikov traieste sentimente de grandomanie la adresa lui. In romanul lui Dostoievski apare tema suferintei, vazuta ca o modalitate de salvare.
  5. Putem sa mai ramane putin in Rusia si sa mentionam in top 10 carti si Maestrul si Margareta.
  6. Si literatura noastra si-a avut generatia de aur. Ni-l amintim in top 10 carti pe Camil Petrescu. Inspirat de creatia lui Proust la fel ca si prietenul sau Mihail Sebastian, acesta scrie Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi. Personajul principal, Stefan Ghiorghidiu, este un intelectual inadaptat ce trece prin doua experiente fundamentale: dragostea si razboiul. Autorul care nu poate fi onest decat la persoana intai declara “numai inteligenta e autentica, prostia e sincera”.
  7. Parasind Franta, Rusia si Romania, ne oprim topul celor mai bune carti din Germania. Aici se spune ca s-a nascut moralitatea. Probabil odata cu Immanuel Kant. Notam aici romanul Narcis si Gura de Aur al lui Herman Hasse. Cei doi protagonisti, prieteni, sunt pusi in antiteza. Gura de Aur, in drumul sau spre maturitate, paraseste manastirea pentru a cunoaste lumea de afara, pentru a crea. Germania fata de Franta nu are literatura “romantica”. Aici si-au lasat mai mult amprenta cei doi mai filosofi Friedrich Nietzsche si Immanuel Kant.
  8. Plimbandu-ne prin toata lumea ne oprim si in Austria. Romanul neterminat al lui Robert Musil, Omul fara insusiri, a reusit totusi sa-l faca unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX.
  9. In anul 1982, Gabriel Gracia Marquez primeste Premiul Nobel pentru Literatura. Un veac de singuratate, aparut in 1967 in Argentina, este o meditatie asupra timpului dar si o istorie a culturii Sud-Americane. Scriitorul columbian mai este cunoscut si prin romanul Dragoste in vremea Holerei dupa care s-a realizat si filmul cu acelasi nume.
  10. Si nu in ultimul rand ramanem in Irlanda, unde il gasesc pe Oscar Wilde. Portretul Lui Dorian Grey a starnit foarte multe controverse la acea vreme. Aici, arta este mai presus de orice. Creatorul isi vede creatia ca fiind mult mai importanta decat viata.

    Carti bune si un ceai, Foto: theungardener.wordpress.com
    Carti bune si un ceai, Foto: theungardener.wordpress.com

Evident ca topul celor mai bune 10 carti nu s-ar putea opri aici. In literatura noastra nu doar Camil Petrescu si-a lasat amprenta. I-am avut pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Marin Preda, Octavian Paler, Liviu Rebreanu, George Calinescu. Nici poezia nu poate fi ratata: Mihai Eminescu, Emil Botta, George Bacovia etc.

Franta ii mai are pe Emile Zola, Andre Gide asa cu si Anglia se poate lauda cu Charles Dickens.

Austria la randul ei a venit cu Kafka, Musil, Rilke.

In mare parte marile romane ale literaturii universale au devenit subiecte de film. Asa s-a intamplat si cu Jurnalul lui Lev Tolstoi. The last station este o ecranizare care surprinde ultimii ani din viata scriitorului rus si prima iubire a lui Vladimir N

Numele Trandafirului de asemenea este o ecranizare dupa romanul italianului Umberto Eco.

When Nietzsche Wept surprinde si inceptul carierei lui Freud.

Dupa cum incerca si Camil Petrescu sa explice in lucrarea sa Masa rotunda e dorita, Opinii si atitudini, exista in literatura doua tipuri de scriitori. Unii, care incearca sa inoveze, sa uimeasca prin performante tehnice de scriere si altii care renunta la “turnurile de fildes” si infrumuseteaza trairile interioare ale omului. Conditia umana este o intindere de tinuturi, de inceputuri si sfarsituri. Viata haotica s-a tot aplecat pe paginile cartilor pentru ca, “nu se scrie cu talent, se scrie cu sange… scrisul nu e o placere, e chin si ocna”.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version