Home Animale Top 10 cei mai ciudați dinozauri care au trăit pe Terra

Top 10 cei mai ciudați dinozauri care au trăit pe Terra

0

Lumea dinozaurilor este plină de specii incredibil de diverse, iar unele dintre ele se remarcă prin trăsături bizare și comportamente unice.

Top 10 cei mai ciudati dinozauri care au trait vreodata pe Terra:

Therizinosaurus

1. Therizinosaurus – A fost cu siguranta un dinozaur ciudat, cercetatorilor le-au trebuit multi ani pentru a decide ce tip de animal preistoric a fost. Prima data nu s-au gandit la un dinozaur si au asociat acest animal cu o broasca testoasa gigant.

In momentul cand au reconstituit aspectul acestui dinozaur au ramas impresionati ca o astfel de creatura ciudata a trait pe Pamant. Caracteristica lui cea mai surprinzatoare era data de ghearele extraordinar de mari de la degetele membrelor anterioare.

Acestea erau curbate, ascutite, in forma de secera, ajungeau la lungimea de 70 cm si erau folosite ca arme de aparare, sau pentru culegerea frunzelor si plantelor de pe sol, ori pentru aducerea mai aproape a crengilor copacilor pline de fructe, muguri si frunze fragede.

Therizinosaurusul este cunoscut drept ,,reptila secera” care a trait in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Unii paleontologi credeau ca era doar erbivor, altii ca ar fi fost omnivor. Astfel se banuieste ca dieta sa era formata din plante, radacini, frunze, fructe, insecte, soparle si mici animale. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1948, in Desertul Gobi din Mongolia.

Stygimoloch

2. Stygimoloch – A fost unul dintre cele mai ciudate animale preistorice. Avea o podoaba capilara foarte bizara – bolta craniana era exagerat de groasa similara cu o cupola inalta dar ingusta, marginita de coarne si proeminente osoase mai ales in zona cefei si deasupra botului.

Aspectul acestui dinozaur era infricosator, oarecum demonic, astfel incat reusea sa descurajeze initial dinozaurii pradatori, iar in caz contrar se apara de atacurile acestora lovind cu spinii si coarnele ascutite la fel cum fac berbecii de azi in confruntarile cu rivalii lor din aceeasi specie.

Podoaba capilara era si un mod de recunoastere a specie dar si un element de atragere si impresionare a femelelor in perioada de imperechere. Stygimoloch-ul a trait in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70-60 milioane de ani in urma. In ciuda aspectului sau fioros era erbivor, se hranea cu plante si popula zonele impadurite din apropierea apelor din America de Nord.

Tanystropheus

3. Tanystropheus – Era un dinozaur destul de ciudat avand in vedere proportiile corpului sau. Ca aspect general se asemana cu o soparla care din pacate nu reusea sa se miste cu rapiditate.

Avea gatul foarte lung si ingust, alcatuit din 10 vertebre alungite, capul era relativ mic, iar falcile prevazute cu numerosi dinti ascutiti, dispusi pe doua randuri. Avea degetele membrelor anterioare si posterioare unite prin membrane inotatoare, fapt ce arata clar ca traia atat pe uscat cat si in apa.

Era un inotator foarte bun, cand era in apa isi tinea gatul in pozitie orizontala si capul deasupra apei, iar pe uscat adopta o pozitie verticala. Era un carnivor iscusit care vana pe uscat reptile si insecte, iar in apa mai ales pesti, dar si alte creaturi acvatice care au disparut la sfarsitul Cretacicului. Tanystropheusul a fost considerat de paleontologi stramosul soparlelor.

Carnotaurus

4. Carnotaurus – Cunoscut si sub numele de ,,Mancatorul de carne” datorita faptului ca era un pradator terestru foarte periculos impresiona si speria alte specii de dinozauri prin coarnele sale ciudate de deasupra ochilor, care se asemanau oarecum cu cele ale taurilor din zilele noastre.

Acest dinozaur avea un aspect ciudat si datorita faptului ca avea corpul acoperit de piele groasa si aspra, cu solzi ososi mari ca de crocodil. Capul era mare, ochii mici, botul masiv, iar maxilarele prevazute cu dinti ascutiti si curbati specifici carnivorelor. Mersul sau era biped pe membrele posterioare lungi si robuste, in timp ce membrele anterioare erau tinute in jos, ele erau aproape inutile pentru acest animal.

Suchomimus

5. Suchomimus – A fost un dinozaur cu botul lung si ingust, cu falci ca de crocodil, inzestrate cu aproximativ 100 de dinti curbati inapoi si foarte ascutiti. A trait in perioada Cretacicului in Africa, cu aproximativ 120-110 milioane de ani in urma, in zone mlastinoase si pe maluri de ape, unde vana hrana sa preferata formata din peste.

Brachytrachelopan

6. Brachytrachelopan – A fost cel mai ciudat sauropod deoarece avea gatul scurt, masura cam un sfert din lungimea gatului celorlalte specii care faceau parte din aceeasi familie. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca aceasta caracteristica neobisnuita se datora modului de trai a Brachytrachelopanului – de a se hrani mereu cu un anumit tip de vegetatie care crestea la inaltime mica deasupra solului.

Interesant la acest dinozaur era faptul ca ramasitele sale fosile au fost descoperite intamplator de un cioban pe nume Daniel Mesa care era in cautarea oilor pierdute din turma sa.

Numele de Brachytrachelopan mesai aminteste de ,,Pan” (zeul pastorilor din mitologia greaca) si a fost ales si in onoarea descoperitorului. Acest dinozaur erbivor a trait in Jurasicul superior, pe teritoriul unde azi se afla Argentina, cu aproximativ 150 milioane de ani in urma.

Jeholopterus

7. Jeholopterus – Aceasta reptila zburatoare impresiona prin ghearele sale neobisnuit de ascutite si mari, prin coada extrem de scurta si falcile astfel articulate, incat permiteau deschiderea larga a gurii lasand sa se vada o serie de colti proeminenti infricosatori.

Expertii au emis ipoteza ca aceasta creatura preistorica avea obiceiul sa zboare si sa se prinda cu ghearele ascutite de spatele dinozaurilor uriasi terestri si asemenea unui vampir sa-i muste brusc si sa le suga cu lacomie sangele.

Aceasta ipoteza a dat nastere la multe controverse in lumea stiintifica, ea nu a putut fi demonstrata. Cert este ca Jeholopterusul avea anvergura aripilor de 3 m, corpul sau era acoperit de piele si par, iar potrivit expertilor se hranea cu insecte, amfibieni si pesti. A trait in perioada Jurasicului mijlociu, pe teritoriul asiatic cu aproximativ 168-152 milioane de ani urma.

Ouranosaurus

8. Ouranosaurus – A fost un animal preistoric erbivor care popula zonele mlastinoase si malurile de ape ale continentului african. Aspectul sau ciudat era dat de vela de piele carnoasa ce se intindea pe suportul alcatuit din numeroase prelungiri ale vertebrelor spatelui si cozii. Aceasta avea rol de termoreglare, deoarece prin tesutul velei circulau vase de sange care puteau schimba oarecum temperatura corpului, fiind racorite de vant sau incalzite de razele solare.

Un alt element bizar al acestui dinozaur era gheara verticala si ascutita ce inlocuia degetul mare de la membrele anterioare si care era folosita ca arma de aparare impotriva atacurilor dinozaurilor pradatori.

Ouranosaurusul a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 115 milioane de ani in urma, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Nigeria in anul 1965 de catre paleontologul francez Philippe Taquet.

Crylophosaurus

9. Crylophosaurus – A fost un urias dinozaur carnivor care avea pe cap o creasta colorata ce se intindea de la varful botului si pana la frunte. Acest ornament ciudat era specific doar masculilor, se banuieste ca la femele lipsea. Principalul rol al podoabei capilare era de a impresiona femelele in perioada de imperechere. De asemenea, creasta era utilizata pe post de arma in timpul confruntarilor dintre masculi pentru dobandirea suprematiei in cadrul turmei sau pentru alungarea pradatorilor care traiau in acea vreme. Crylophosaurusul ajungea la lungimea de 7-8 m si greutatea de 1,5 tone.

10. Thrinaxodon – A fost un teropod care a trait cu aproximativ 245 milioane de ani in urma, in perioada Triasicului inferior. Era un animal preistoric mic, care nu depasea 2 m lungime si care a fost considerat de experti ca fiind un stramos al mamiferelor.

Aspectul sau ciudat il asemana cu un caine, avea corpul lung, acoperit cu par, coada scurta, craniul relativ mare, maxilarele echipate cu dinti diferiti ca la mamifere, cu canini, molari si incisivi. Thrinaxodonul a trait pe teritoriul Africii de Sud si al Antarcticii – aceste doua continente faceau parte din supracontinentul unic Pangea din acea era geologica. Hrana sa era formata din insecte si soparle de dimensiuni mici.

Dinozauri ciudați și adaptările lor neobișnuite

Pe lângă trăsăturile anatomice impresionante, adaptările bizare ale dinozaurilor le-au permis să prospere în medii diverse. De exemplu, Spinosaurus avea o creastă dorsală imensă și se crede că petrecea o mare parte din timp în apă, fiind unul dintre puținii dinozauri semiacvatici cunoscuți. În schimb, Diplodocus, cu coada sa lungă, putea să o folosească drept armă sau pentru a comunica prin sunete. Aceste adaptări unice subliniază diversitatea incredibilă a vieții preistorice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version