Lumea colectionarilor este una cat se poate de interesanta, iar un lucru este sigur: nu este accesibila tuturor. A colectiona diferite obiecte, fie ele de arta sau nu, poate fi o pasiune relaxanta, o modalitate inedita de a cunoaste si de a invata lucruri noi, dar si o forma de socializare. Cu toate acestea, colectionarii de arta se situeaza intr-un loc special in randul colectionarilor, avand in vedere ca investitiile sunt enorme. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta un top 10 colectionari de arta, conform “ARTNews 200”

Hélène si Bernard Arnault, Foto: olivierdemeulenaere.wordpress.com
Hélène si Bernard Arnault, Foto: olivierdemeulenaere.wordpress.com

1. Hélène si Bernard Arnault sunt unii dintre cei mai importanti colectionari de arta ai intregii lumi. Bernard Arnault este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Franta, fiind presedintele conglomeratului LVHM si ocupand locul patru in clasamentul celor mai bogati oameni din lumea intreaga. Sotia sa, Hélène Arnault, este o cunoscuta pianista. Pana in anul 2003, cunoscutul om de afaceri a fost organizatorul licitatiei pentru obiecte de arta al casei Phillips de Pury & Company, iar compania al carei director este, LVMH, a detinut pentru mult timp importante opere de arta. Cunoscutul om de afaceri detine in prezent opere importante care apartin unor artisti precum Picasso, Yves Klein, Henry Moore si Andy Warhol, iar LVMH construieste in prezent un muzeu in stilul arhitectural Gehry.

Debra si Leon Black, Foto: newmoney.gr
Debra si Leon Black, Foto: newmoney.gr

2. Debra si Leon Black ocupa si ei un loc important in topul celor mai importanti 10 colectionari de arta. Leon Black este fondatorul comapniei Apollo Global Management si este, de asemenea, unul dintre cei mai bogati oameni din intreaga lume, sotia sa fiind un important producator de teatru. Colectia de arta a sotilor Black este cu adevarat impresionanta, mai ales ca, in anul 2005, Leon Black a platit 27 de milioane de dolari pe sculptura realizata de catre sculptorul roman Constantin Brancusi “Pasarea maiastra”. In luna martie a anului curent a donat suma de 48 de milioane de dolari pentru constructia unui muzeu al artelor vizuale. In luna mai, desi initial numele cumparatorului nu a fost facut public, Leon Black a platit suma de 119,9 milioane de dolari pentru pictura de exceptie realizata de catre Edward Munch – “Strigatul”.

Edythe L. si Eli Broad, Foto: msutoday.msu.edu
Edythe L. si Eli Broad, Foto: msutoday.msu.edu

3. Edythe L. si Eli Broad sunt, de asemenea, unii dintre cei mai importanti colectionari de arta ai lumii. Eli Broad este fondatorul companiilor SunAmerica Inc, si KB Home. Omul de afeceri este un adevarat filantrop, iar averea sa l-a clasat in topul celor mai bogati oameni din lume. Eli Broad este un adevarat colectionar care afirma ca “a colectiona inseamna mult mai mult decat a cumpara” si, alaturi de sotia sa, Eli Broad a colectionat de-a lungul timpului operele a peste 200 de artisti printre care se numara Jeff Koons, Jasper Johns, Jean Michel Basquiat, Andy Warhol, Cindy Sherman, Joseph Beuys si Roy Lichtenstein.

Citește și:  Ce este obiectul lui Hoag?
Pierre Chen, Foto: online.wsj.com
Pierre Chen, Foto: online.wsj.com

4. Un alt veritabil colectionar de arta este Pierre Chen, fondatorul companiei taiwaneze de elctronice – Yageo. Colectia sa de arta cuprinde opere ale unor artisti contemporani si moderni consacrati, Pierre Chen incepand sa colectioneze obiecte de arta de la inceputul anilor ’90; in anul 2008 a platit suma de 3,8 milioane de dolari pentru o pictura foarte rara care apartine lui Francis Bacon – “Lucian Freud”. De asemenea, colectia sa cuprinde opere ale unor artisti precum Andy Warhol, Gerhard Richter sau a unor artisti contemporani de pe teritoriul Asiei.

Alexandra si Steven A. Cohen, Foto: ctpost.com
Alexandra si Steven A. Cohen, Foto: ctpost.com

5. Alexandra si Steven A. Cohen sunt alti importanti colectionari de arta. Steven A. Cohen este unul dintre cei mai bogati oameni din lume si fondatorul companiei SAC Capital Advisors. De-a lungul timpului, familia Cohen a investit sume fabuloase in opere de arta, colectia acesteia cuprinzand si elemente cu adevarat ciudate.

Jo Carole si Ronald S. Lauder, Foto: incandescentplanetreflections.blogspot.ro
Jo Carole si Ronald S. Lauder, Foto: incandescentplanetreflections.blogspot.ro

6. Jo Carole si Ronald S. Lauder, cunoscuti oameni de afaceri si colectionari de arta, detin o impresionanta colectie care include opere datand de la sfarsitul secolului al XIX-la, inceputul secolului XX, in special opere de arta ale artistilor din Germania sau Austria, punand accentul pe arta decorativa si arta medievala. In anul 2006, Lauder a oferit suma de 135 de milioane de dolari pentru Portretul lui Adele Bloch-Bauer realizat de catre Gustav Klimt, opera fiind gazduita de muzeul pe care celebrul colectionar l-a infiintat in New York.

Dimitri Mavromatis in dreapta, Foto: fayscontrol.gr
Dimitri Mavromatis in dreapta, Foto: fayscontrol.gr

7. Dimitri Mavromatis este un important colectionar de arta din Grecia, precum si un cunoscut om de afaceri. Colectia sa de arta cuprinde opere realizate dupa cel ce de al Doilea Razboi Mondial. In anul 2011 a platit fabuloasa suma de 28 de miliaone de dolari pentru opera lui Pablo Picasso – Portretul Dorei Maar.

Philip S. Niarchos, Foto: news247.gr
Philip S. Niarchos, Foto: news247.gr

8. Philip S. Niarchos este tot un colectionar de origine greaca, fiul cunoscutului Stavros Niarchos. Acesta a mostenit colectia de arta a tatalui sau, colectie care cuprinde importante opere de arta care apartin impresionismului si modernismului. In anul 1989, Stavros Niarchos a achizitionat pentru suma de 47,8 milioane de dolari autoportretul lui Picasso.

Philip S. Niarchos, Foto: bornrich.com
Philip S. Niarchos, Foto: bornrich.com

9. François Pinault este fondatorul conglomeratului de lux PPR care detine Gucci si o multitudine de alte nume importante ale industriei, dar este in acelasi timp si unul dintre cei mai importanti colectionari de arta ai intregii lumi. Colectia sa de arta este gazduita de doua dintre cele mai importante muzee din Venetia si cuprinde peste 2000 de opere de arta.

Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, Foto: publico.pt
Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, Foto: publico.pt

10. Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani este fiica Emirului din Qatar si tot aceasta se ocupa de tot ceea ce inseamna arta in aceasta regiune. Se spune despre acest stat arab ca reprezinta cel mai mare comparator de arta din intreaga lume, fiica Emirului fiind in acest fel prezenta in topul celor mai importanti colectionari de arta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.