De-a lungul timpului, furuturile care au avut ca punct de referinta operele de arta nu au fost deloc putine la numar si, mai mult decat atat, exista cativa “artisti” ai furturilor pe care vom incerca sa ii prezentam in randurile care urmeaza intr-un top 10 hoti de arta.
Nu este de mirare ca cele mai impresionante opere de arta din intreaga istorie se afla mereu in atentia hotilor care le fura cu scopul de a le vinde ulterior altor colectionari. Insa, ca si in cazul rapirilor umane, si in cazul operelor de arta se procedeaza in acelasi fel, in sensul ca uneori infractorii fura respectivele opere de arta cu scopul de a cere o anumita rascumparare. Mai mult decat atat, foarte multi infractori de acest gen considera ca operele de arta reprezinta o tinta relativ usor de atins, avand in vedere ca valoarea unor opere de arta este estimat chiar si la milioane de dolari/euro iar dimensiunile acestora sunt foarte mici, ceea ce le face usor de furat si transportat. Este adevarat ca cele mai multe muzee importante din intreaga lume detin sisteme de securitate stabile, insa exista si situatii in care acestea lasa de dorit, operele de arta devenind o prada cu adevarat usoara.
Marile furturi ale operelor de arta au scris o intreaga pagina in istoria artei.
1. Unul dintre hotii de arta care a participat la unul dintre cele mai faimoase furturi de opere de arta din lume este Vincenzo Peruggia, de origine italiana. Pe data 21 august a anului1911 acesta fura una dintre cele mai importante opere de arta din intreaga lume si din intreaga istorie a artei – Mona Lisa, gazduita de muzeul Luvru. Vincenzo Peruggia este caracterizat drept cel mai mare infractor al secolului XX. La momentul respectiv, Peruggia era angajat al Muzeului Luvru. Stiind ca in ziua de duminica muzeul este inchis, s-a strecurat fara probleme, a furat faimoasa pictura si a ascuns-o foarte simplu sub palton, fara a ridica prea mari suspiciuni asupra sa. Hotul a tinut pictura ascunsa in apartamentul sau din Paris, iar in momentul in care politistii au venit sa ii cerceteze locuinta, acesta le-a spus ca in ziua furtului a lucrat in alta locatie. Dupa aproximativ doi ani, Peruggia a parasit Franta si s-a mutat in tara natala, Italia, luand cu el si faimoasa opera de arta, fiind de parere ca a adus-o in tara de origine. Dupa ce a luat legatura cu unul dintre cei mai importanti detinatori ai galeriilor de arta din Italia, Alfredo Geri, Peruggia astepta sa primeasca o recompensa pentru ca a adus, dupa cum am mentionat si anterior, faimoasa pictura in locul in care a luat nastere insa, in schimb, Peruggia a fost arestat dupa ce Alfredo Geri a contactat politia.
Nu este de mirare ca Peruggia este considerat cel mai interesant caz, deoarece a furat faimoasa pictura din patriotism, asa cum sugereaza anumiti critici, insa a fost inchis pentru o scurta perioada de timp, urmand sa fie inrolat in armata Italiana in timpul Primului Razboi Mondial. Dupa incheierea acestuia, Peruggia se intoarce in Franta unde isi deschide un veritabil salon de pictura.
2. Kempton Bunton este un alt hot care a furat in anul 1961 pictura lui Francisco Goya – Portretul Ducelui de Wellington, din cadrul Galeriei Nationale din Londra. In momentul in care a realizat furtul, Kempton Burton era pensionar, fost sofer de autobuz. In acest an, portretul unuia dintre cele mai importante personaje ale istoriei Angliei a fost scos la licitatie si cumparat de catre un important om de afaceri – Charles Wrightsman, contra sumei de 140 000 de lire. Afland ca omul de afaceri dorea sa duca pictura in Statele Unite, Guvernul a elaborat o lege pentru a opri actiunea de vanzare-cumparare. Dupa aproximativ 3 saptamani de la acest episod, pictura dispare, acest eveniment atragand toata atentia de partea sa.
Oamenii legii au afirmat ca acest furt a fost unul dintre cele mai ciudate, avand in vedere faptul ca a fost realizat de catre un batran, politistii fiind initial de parere ca furtul a fost realizat de catre un adevarat profesionist. Bunton a aflat in dimineata zilei de 21 august a anului 1961 ca senzorii de miscare si alarmele din interiorul muzeului sunt dezactivate pentru a permite ingrijirea galeriilor. Bunton s-a strecurat pe unul dintre geamurile toaletei, a desprins pictura de rama si a fugit tot pe aceeasi fereastra. Dupa cum am mentionat si anterior, incidentul a atras atentia asupra sa ba, mai mult decat atat, a consituit chiar subiectul unui film care l-a avut in rolul principal pe faimosul personaj James Bond. Abia dupa patru ani, in anul 1965, Bunton a returnat de buna voie pictura si s-a predat. Jaful din anul 1961 a fost si singurul care a reusit in cadrul Galeriei Nationale din Londra.
3. Joe Meador este un alt cunoscut hot de opere de arta care, in anul 1945, a furat opt opere de arta care apartineau Epocii Medievale si care au fost ascunse langa Quedlinburg. Joe Meador a fost locotenent al Fortelor Armate ale Statelor Unite inainte ca cel de Al Doilea Razboi Mondial sa izbucneasca in Europa. Printre operele pe care acestea le-a furat se aflau importante documente, carti de rugaciuni, bijuterii dar si alte obiecte de o mare importanta istorica. Meador nu a furat acele obiecte de arta cu scopul de a le vinde, acestea ramanand in posesia lui pana in anul 1980. Dupa moartea acestuia, sora si fratele sau au incercat sa vanda doua dintre obiectele respective, insa cei doi au fost imediat arestati.
4. Stephane Breitwieser mai este cunoscut si sub pseudonimul “Colectionarul” si este unul dintre cei mai cunoscuti hoti de arta ai timpurilor moderne. Intre anii 1995-2001 acesta a furat aproximativ 239 de opere de arta, a caror valoare se ridica la fabuloasa suma de 960 de milioane de lire. In timpul calatoriilor prin Europa, acesta a furat opere din cadrul a 172 de muzee. Cazul sau este, de asemenea, unul foarte interesant avand in vedere ca nu a furat niciodata pentru a vinde ulterior operele de arta, ci acesta a recunoscut ca iubeste arta si este un bun cunoscator si si-a dorit intotdeauna sa isi construiasca propria colectie care sa cuprinda in special opere realizate intre secolele XVI-XVII. Una dintre cele mai importante opere pe care le-a furat a fost Sybille, Printesa de Cleves, opera care apartine pictorului renascentist Lucas Cranach cel Batran. A fost prins in anul 2001 in Suedia in timp ce incerca sa fure o trompeta care data din anul 1548, din cadrul Muzeului Richard Wagner.
5. Adam Worth a fost unul dintre cei mai cunoscuti infractori ai Americii si nu doar in domeniul artistic, ci si in cel al jafurilor de banci. In anul 1876 acesta fura din cadrul unei galerii londoneze pictura lui Thomas Gainsborough intitulata Ducesa de Devonshire, cu scopul de a o vinde pentru a putea face rost de banii necesari pentru eliberarea pe cautiune a fratelui sau care tocmai fusese arestat. Cu toate acestea, fratele sau a fost eliberat inainte ca Worth sa vinda pictura, fapt pentru care a decis sa o pastreze.
6. John Questin Feller este un alt hot al operelor de arta. Acesta a inceput sa fure diferite obiecte de arta din cadrul muzeelor si galeriilor considerand ca aceste institutii nu apreciaza adevarata valoare a obiectelor de arta. Timp de 18 ani a furat diverse opere pe care ulterior le dona sau le vindea. In timp ce incerca sa vanda un obiect de arta, acesta a fost prins de politie.
7. Bjoern Hoen, Petter Tharldsen si Petter Rosenvinge sunt trei mari hoti de opere de arta care au furat una dintre cele mai importante picturi din intreaga istorie a artei Strigatul – Edvard Munch, in anul 2004 din cadrul Muzeului din Oslo. Pictura a reprezentat intotdeauna una dintre tintele hotilor, fiind furata de mai multe ori. Cei trei au fost prinsi dupa o perioada de doi ani de la savarsirea furtului.
8. Aydın Dikmen este atat un dealer de arta, cat si un adevarat infractor al acestui domeniu. Acesta a fost arestat in anul 1998 dupa ce a furat obiecte de o mare importanta artistica si culturala din cadrul unor biserici si manastiri.
9. Bruno Lohse este unul dintre conducatorii jafurilor cunoscute drept “Nazi plunder” (Jafurile nazistilor) si care au presupus confiscarea tuturor obiectelor de arta de pe teritoriul statelor Europene. Operele de arta pe care Bruno Lohse le confisca treceau in proprietatea lui Hermann Göring.
10. Din categoria furturilor de obiecte anitice face parte si italianul Giacomo Medici, care a fost arestat in anul 2004 dupa aproximativ 10 ani in care acesta a jefuit numeroase muzee si galerii de arta in cadrul carora se regaseau obiecte antice de o mare importanta culturala.