Spre deosebire de alte mijloace de exprimare artistica, in privinta materiei prime, sculptura ofera foarte multe posibilitati. Chiar daca, in trecut, cele mai populare materiale folosite pentru realizarea sculpturilor erau lutul, piatra, bronzul si lemnul, in prezent exista o mai mare diversitate care permite artistilor sa isi aleaga materialele potrivite care sa le ofere posibilitatea sa isi materializeze viziunea artistica. Artistii sunt de parere ca materialul folosit in sculptura este la fel de important precum tehnicile abordate, de aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta un top 10 materiale folosite de sculptori.
1. Piatra reprezinta materialul cel mai frecvent folosit pentru realizarea sculpturilor inca din timpurile stravechi. Sculptura in piatra reprezinta una dintre principalele forme de manifestare artistica ale anticilor, sculpturile gasite de-a lungul timpului, petrogrifele si impresionantele monumente demonstrand acest lucru. Piatra reprezinta un material foarte interesant pentru sculptori, sculptura in piatra necesitand in acelasi timp o adevarata maiestrie. Chiar daca, in Antichitate omul a inceput sa sculpteze in piatra pentru a-si crea unelte necesare supravietuirii, de-a lungul timpului tehnicile s-au perfectionat, oamenii au evoluat, iar sculptura in piatra a devenit un mijloc de exprimare artistica. Piatra reprezinta si in prezent unul dintre materialele folosite frecvent pentru realizarea unor sculpturi impresionate, principalul avantaj al acestui material fiind durabilitatea.
2. Cel de al doilea material folosit frecvent in sculptura este metalul. De asemenea, sculptura in metal reprezinta una dintre cele mai vechi forme de arta, cel mai frecvent material folosit pentru sculptura fiind bronzul, urmat de cupru si otel. Sculptura in metal este la fel de veche precum cea in piatra, dupa cum atesta descoperirile facute pe teritoriul vechilor civilizatii antice, sculpturile din metal infatisand zeiati si persoane importante. In prezent, sculptura in metal are un important rol in estetica urbana, foarte multe sculpturi pe care le intalnim in parcuri sau pe strazi fiind realizate din metal.
3. Tot in categoria metalului intra si metalele pretioase. Sculptura in aur, argint si platina reprezinta, de asemenea, o tehnica straveche, sculptura in metale pretioase fiind strans legata de arta crearii bijuteriilor.
4. Lutul (argila) este un material folosit frecvent de catre artisti, fiind foarte apreciat datorita faptului ca este foarte maleabil si permite realizarea unor forme care mai de care mai interesante si este folosit in special de catre sculptorii care vor sa exerseze diverse tehnici, precum si de catre pasionatii de sculptura care sculpteaza in scop recreativ. De asemenea, lutul este folosit cu precadere de catre artizani. Numeroase descoperiri atesta ca sculpturile relizate din argila in timpurile stravechi erau realizate in scopuri religioase sau oculte, insa multe dintre acestea infatiseaza papusi oferite in dar celor mici.
5. Legata de argila este si sculptura in materiale ceramice. Avand in vedere vechimea sculpturii in lut despre care am amintit in randurile anterioare, acest tip de material este folosit, de asemenea, inca din timpurile stravechi. Acest tip de sculptura a avut si inca are un mare impact din punct de vedere cultural deoarece fiecare civilizatie a dezvoltat aceasta interesanta categorie a sculpturii intr-un mod inedit, imprimand propriile traditii si valori.
6. Sticla reprezinta un alt material utilizat frecvent de catre sculptori. Sticla este un material cu o mare importanta pentru lumea artistica, iar tehnicile folosite pentru sculptura sunt foarte vechi insa au fost modernizate. Sticla nu poate fi sculptata in stare solida, sau poate fi cioplita cu o foarte mare dificultate, rabdare si maiestrie din partea artistului, insa in cele mai multe dintre cazuri sticla este modelata atunci cand se afla in stare lichida. Sculpturile realizate din sticla sunt cu adevarat senzationale, insa sunt efemere.
7. Lemnul este un material foarte important pentru sculptura, acesta fiind folosit inca din vremuri indepartate, considerandu-se ca sculptura in lemn reprezinta una dintre cele mai vechi arte. Aceasta arta a luat nastere din dorinta oamenilor de a infrumuseta diverse obiecte asa ca nu au ezitat sa graveze diverse simboluri in obiectele din lemn. Asa cum este si cazul obiectelor ceramice si despre lemn se poate spune ca reprezinta un material strans legat de natura umana, de valori si cultura, singurul dezavantaj al acestuia fiind lipsa rezistentei in timp. Lemnul este un material care poate fi foarte usor distrus de foc, de apa sau de anumite insecte, de aceea este folosit, dupa cum am spus si anterior, pentru sculpturi traditionale.
8. Ceara nu mai reprezinta de foarte mult timp un mister pentru sculptori. Sculptura in ceara dateaza inca din Evul Mediu, chiar daca scopul pentru care sculpturile din ceara erau realizate la acea vreme era unul religios, urmand ca in perioada renascentista aceasta forma de manifestare artistica sa prinda contur. In prezent, ceara reprezinta materialul din care sunt realizate unele dintre cele mai apreciate sculpturi din lume, sculpturi care infatiseaza personalitati, personaje de film sau poveste si care sunt gazduite de muzee din intreaga lume, dintre care cel mai important este Madame Tussauds.
9. CX 5 este materialul cel mai des folosit de catre sculptorii moderni care imbratiseaza in special minunata ramura a sculpturii in detaliu. CX 5 este materialul creat de catre unul dintre cei mai de seama artisti ai sculpturii in detaliu – Adam Beane. Nemultumit de calitatea lutului. Adam Beane a hotarat sa isi creeze propriul material care sa fie la fel de maleabil precum lutul, dar care atunci cand se intareste sa fie la fel de dur precum piatra.
10. Fructele si legumele reprezinta cel mai nou “material” folosit de catre sculptori pentru a crea adevarate opere de arta culinare. Pentru a lucra cu astfel de materiale este nevoie de foarte multa imaginatie, creativitate si nu in ultimul rand rabdare.