Istoria sculpturii este una cat se poate de interesanta chiar si pe teritoriul romanesc, de aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta un interesant top 10 sculpturi din Romania.

Statuia lui Decebal, Foto: learnzilla.wordpress.com
Statuia lui Decebal, Foto: learnzilla.wordpress.com

1. „Statuia lui Decebal” este, fara indoiala, una dintre cele mai faimoase sculpturi din Romania, impresionand atat prin inaltimea impozanta de 40 m, fiind cea mai mare sculptura realizata in piatra din Europa, cat si prin simbolistica din punct de vedere istoric. Fabuloasa sculptura in piatra de langa Orsova infatiseaza chipul lui Decebal, regele Daciei. „Statuia lui Decebal” a fost construita intre anii 1994-2004 de catre 12 sculptori, proiectul fiind sponsorizat de catre Iosif Constantin Dragan, un important om de afaceri si istoric roman. Sculptorul care a coordonat realizarea in stanca a faimoasei opere de arta a fost Florin Cotarcea. Riscul la care s-a supus echipa de sculptori a fost unul foarte mare, avand in vedere inaltimea si gradul de dificultate al stancii, precum si prezenta viperelor in intreaga regiune. Dupa cum am mentiuonat si anterior, „Statuia lui Decebal” este un monument de referinta pentru neamul romanesc, acesta dovedind si pasiunea lui Iosif Constantin Dragan pentru istorie, cum reiese si din numeroasele carti pe care acesta le-a scris de-a lungul timpului. Istoricul a afirmat ca, prin realizarea celei mai inalte statui din piatra din Europa, a dorit sa exprime importanta romanilor la formarea intregii culturi europene, „Statuia lui Decebal” reprezentand o regasire a identitatii.

Coloana infinitului, Foto: romania-by-foot.blogspot.ro
Coloana infinitului, Foto: romania-by-foot.blogspot.ro

2. Un element de referinta pentru arta si cultura romaneasca este „Coloana Infinitului” („Coloana Infinita”, „Stalpul Nesfaristului” sau „Stalp Nesfarsit”), realizata de catre celebrul sculptor roman Constanti Brancusi. Sculptura se afla in Targu Jiu si face parte dintr-o trilogie alaturi de „Masa tacerii” si „Poarta sarutului”, alte doua sculpturi de referinta pentru Romania. Si aceasta sculptura impresioneaza prin inaltimea de 29,35 m, dar si prin simbolistica pe care o ascunde, aceasta sculptura avand un rol comemorativ. „Coloana Infinitului” a atras atentia asupra sa si datorita structurii deoarece, spre deosebire de alte monumete, aceasta sculptura nu are nici un incepeut, nici un sfarsit, si tocmai de aici a primit si denumirea de „Coloana Infinita”. Initial, sculptura a fost realizata din lemn, urmand ca in anul 1937 elementele sa fie turnate in metal dupa cum urmeaza: nucleul reprezinta un ansamblu de tevi, iar elementele coloanei (nodulii) sunt turnate in fonta.

Masa tacerii, Foto: lifescrazypace.blogspot.ro
Masa tacerii, Foto: lifescrazypace.blogspot.ro

3. „Masa Tacerii” este o alta importanta sculptura realizata de catre Constantin Brancusi si care reprezinta o opera de arta de referinta pentru poporul roman. Aceasta e sculptata in calcar si, ca si in cazul sculpturii prezentate anterior, simbolistica ce se ascunde in spatele sau este una foarte puternica. Sculptura infatiseaza o masa rotunda inconjurata de 12 scaune asezate la egala distanta unul fata de celalalt si fata de masa. Sculptura simbolizeaza, inainte de toate, unitatea caracteristica poporului roman. De asemenea, „Masa Tacerii” simbolizeaza locul in care se strang soldatii inaintea razboiului, unii critici de arta facand o oarecare legatura cu opera lui Leonardo da Vinci – „Cina cea de Taina”.

Poarta sarutului, Foto: memphistours.wordpress.com
Poarta sarutului, Foto: memphistours.wordpress.com

4. Cea de a treia sculptura din seria Ansamblului Monumental de la Targu Jiu care apartine lui Constantin Brancusi si este o alta opera de arta semnificativa pentru Romania este „Poarta Sarutului”. Spre deosebire de celelalte doua sculpturi ale ansamblului, aceasta este sculptata in travertin (travertine de Banpotoc). Pentru realizarea faimoasei sculpturi, Brancusi a cerut ajutorul lui Golea din Dobrita si lui Ion Alexandrescu, doi dintre cei mai renumiti mesterii ai pietrei. Simbolistica sculpturii este una foarte puternica, denumirea de „Poarta Sarutului” venind de la simbolul acestui gest care se regaseste pe fiecare fata a monumentului. Mai mult decat atat, sculptura simbolizeaza lupta dintre viata si moarte si infrangerea celei din urma. Poarta simbolizeaza trecerea dintr-o forma existentiala in alta, dar tot poarta este un element sacru, cu rol de aparare, adesea transpus in folclorul romanesc.

Citește și:  Igiena personala de-a lungul timpului
Monumentul eroilor pompieri, Foto: ampt.ro
Monumentul eroilor pompieri, Foto: ampt.ro

5. „Monumentul Eroilor Pompieri” este o alta sculptura importanta de pe teritoriul Romanesc. Aceasta impresionanta sculptura monumentala a fost realizata din bronz de catre sculptorul polon Wladimir Hegel care s-a facut remarcat prin operele sale de arta pe teritoriul romanesc la sfaristul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX. Sculptura reprezinta un omagiu adus pompierilor care au avut un rol foarte important in cadrul Revolutiei din anul 1848 si a fost construita intre 1899 – 1901.

Statuia ecvestra a regelui Carol I, Foto: ampt.ro
Statuia ecvestra a regelui Carol I, Foto: ampt.ro

6. Tot in Bucuresti se afla si „Statuia Ecvestra a Regelui Carol I”, sculptura realizata de catre marele sculptor roman Constantin Baraschi.

Statuia independentei din Iasi, Foto: hotelurivilepensiuni.ro
Statuia independentei din Iasi, Foto: hotelurivilepensiuni.ro

7. „Statuia Independentei din Iasi” este o alta sculptura monumentala realizata de aceasta data de catre sotii Ghoerghe Adoc si Gabriela Manole-Adoc. Sculptura din bronz a fost realizata intre anii 1978 – 1980 si reprezinta un simbol al independentei. Simbolistica independentei este transpusa in plan material prin imaginea unei femei si dupa cum afirma creatoarea sculpturii modelul a fost matusa sa, o femeie distinsa, foarte eleganta care, prin simpla prezenta, impunea respect.

Caruta cu paiate, Foto: retrairicolective.wordpress.com
Caruta cu paiate, Foto: retrairicolective.wordpress.com

8. „Caruta cu paiate” este un inedit ansamblu statuar din Bucuresti care mai poarta si denumirea de „Caragealiana”, ansamblul fiind situat chiar langa teatrul National „I. L. Caragiale”. Cele 16 sculpturi infatiseaza personajele atat de indragite ale celebrului scriitor I. L. Caragiale si au fost realizate din bronz de catre sculptorul Ioan Bolborea. Pe langa personajele din operele pline de umor ale scriitorului, insusi creatorul lor le admira in timp ce isi savureaza in liniste pipa. Sculpturile sunt si mai inedite din moment ce trasaturile personajelor se imbina creativ cu cele ale actorilor romani care, de-a lungul timpului, le-au dat viata pe scenele teatrelor.

Statuia lui George Enescu, Foto: puiunistoreanu-moinesteanu.blogspot.ro
Statuia lui George Enescu, Foto: puiunistoreanu-moinesteanu.blogspot.ro

9. O deosebita sculptura care reprezinta un omagiu adus marelui compozitor George Enescu este busutul acestuia creat de catre sculptorul Boris Caragea in anul 1961. Sculptura reprezinta un simbol al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Izvorul Sissi Stefanidi, Foto: ampt.ro
Izvorul Sissi Stefanidi, Foto: ampt.ro

10. O alta sculptura interesanta incheie topul 10 al celor mai frumoase sculpturi de pe teritoriul Romanesc. Este vorba despre „Izvorul Sissi Stefanidi” si se afla in parcul Cismigiu din capitala. Sculptura a fost realizata de catre sculptorul roman Ion Dimitriu-Barlad si infatiseaza imaginea unei mame care isi plange fiica moarta, sculptura fiind creata dupa ce familia Stefanidi l-a rugat pe sculptorul roman sa creeze o opera inedita care sa marcheze moartea lui Sissi, fiica lor.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.