Home Cultură generală Top 10 sfaturi pentru astronomii incepatori

Top 10 sfaturi pentru astronomii incepatori

0
Astronomia pentru incepatori, Foto: davidreneke.com

Privitul stelelor este pentru toata lumea. Este pentru oamenii carora le place sa se vada ca facand parte din imaginea de ansamblu, oamenii curiosi si cei care pur si simplu iubesc sa stea afara si sa observe cerul pe timp de noapte. Poate acesti oameni sunteti chiar voi, cei care cititi acum acest articol. Pentru acest motiv am alcatuit un top 10 sfaturi pentru astronomii incepatori.

1. Uitati-va in sus. Cei mai multi dintre noi trec prin viata privind drept inainte. Dar trebuie sa priviti in sus pentru a vedea stelele. Asteptati autobuzul in statie? Priviti cerul. Va aflati in masina? Uitati-va pe geam. Iesiti afara inainte de rasaritul soarelui? Priviti catre orizont. Ati prins ideea, nu? Observati obiectele luminoase. Observati modelele dintre stele. Pur si simplu incepeti sa va uitati in sus si sa observati.

2. Priviti Luna. Insotitoarea Pamantului, Luna este vizibila de pe strazile orasului, zonele suburbane si pasunile rurale intinse. Luna va conecteaza cu toti oamenii de pe planeta, deoarece, in general vorbind, toti o vedem in acelasi timp. Orbita Lunii in jurul Pamantului este regulata si previzibila. Deci, Luna apare si dispare de pe cer intr-un fel care este la fel de previzibil si regulat ca orice altceva de pe Pamant. La inceput, asigurati-va ca priviti Luna la aceeasi ora in fiecare noapte. Ce observati? Aceasta creste sau descreste? Se misca in raport cu stelele apropiate luminoase? Daca sunteti curiosi in legatura cu fazele Lunii, puteti gasi mai multe informatii despre acestea pe internet.

3. Uitati-va la soare. Desigur, nu va uitati direct la el. Observati punctul de pe orizont unde rasare sau apune soarele, asa cum se vede de la fereastra, de pe balcon sau din gradina. Acest punct in care soarele rasare sau apune se schimba pe masura ce se schimba anotimpurile? Calea soarelui de la est la vest din timpul zilei se schimba cumva? Soarele rasare la est si apune la vest la fiecare echinoctiu. Daca identificati estul si vestul, va va fi mai usor sa urmati sfatul urmator.

4. Folositi o harta a cerului. Internetul este grozav, dar computerul este un partener greoi in aceasta activitate. Ceea ce va trebuie este o harta stelara tiparita. Fiecare harta stelara prezinta ceva interesant de identificat pe cerul noptii. Exista si harti concepute special pentru astronomii incepatori. Dupa numai cateva saptamani de utilizare, veti stii mai multe despre obiectele de pe cerul noptii si cum sa le gasiti.

5. Nu va grabiti sa cumparati un telescop. Va amintiti de binoclul acela pe care l-ati uitat in fundul dulapului? Indreptati-l catre Luna si obiectele luminoase de pe cer. Indreptati-l catre modele usor de recunoscut. Daca va aflati intr-o locatie departe de luminile orasului, uitati-va la peticele cetoase de pe cer. Acestea pot fi clustere de stele sau nori de gaz si praf unde se formeaza noi stele. Daca este vara si va aflati intr-un loc intunecat, cautati banda instelata a Caii Lactee si scanati-o cu ajutorul binoclului. Nu este nevoie sa stiti ce vedeti, pentru a va bucura de priveliste.

Harta cerului, Foto: skytonight.wordpress.com
Harta cerului, Foto: skytonight.wordpress.com

6. Observati modelele printre stele. Majoritatea astronomilor amatori invata constelatiile in felul urmator. Acestia gasesc un model vizibil, iar apoi observa un alt model in apropiere. Apoi, ei continua catre exterior, pornind de la stele si modele pe care le cunosc pana la altele noi. Observati triunghiuri, curbe si linii drepte formate de stele. Unele dintre aceste modele stelare evidente sunt aceleasi pe care stramosii nostri le observau atunci cand stateau in jurul focului si spuneau povestiri. Unele dintre povestirile lor ne-au fost transmise si noua.

7. Gasiti o locatie intunecata. Incercati un parc sau o pajiste. Nu veti regreta. Verificati, de asemenea, daca exista un club de astronomie in zona in care locuiti. Membrii cu experienta sunt intotdeauna o sursa buna de sfaturi, iar unele grupuri imprumuta telescoape. De asemenea, multe cluburi au biblioteci pline cu carti de specialitate si atlasuri care de multe ori nu se gasesc in bibliotecile publice. Astronomia este deasemenea un hobby de care va puteti bucura alaturi de un prieten sau un membru al familiei. Placerea descoperirilor este adesea molipsitoare.

8. Conectati-va cu alti astronomi. Daca locuiti la oras, puteti cauta diverse cursuri de astronomie. Scolile locale, muzeele si planetariile pot gazdui programe publice.

9. Nu va grabiti sa folositi telescopul. Ati observat cerul timp de cel putin jumatate de an? Puteti recunoaste unele dintre constelatiile importante? Ati identificat vreo planeta? Momentul potrivit pentru a utiliza un telescop este dupa ce v-ati obisnuit cu cerul si nuantele sale. Inainte de asta, daca doriti mai multa putere optica, utilizati un binoclu. Odata ce sunteti pregatiti pentru a folosi un telescop, cautati mai multe informatii despre cum sa alegeti telescopul potrivit pentru astronomii incepatori.

10. Fiti credinciosi cerului. Unul dintre lucrurile grozave legate de astronomie este faptul ca va faceti un prieten pe viata: cerul insusi. Acesta este un prieten care locuieste chiar langa voi. Si, ca orice prieten, cerul se schimba in moduri subtile, de la o zi la alta si de la an la an. Deci, odata ce ati inceput sa-l priviti, fiti rabdatori. Nu puteti invata totul despre cer dintr-o singura privire. Fiti perseverenti. Priviti cerul in mod regulat, pentru mai mult timp. Veti invata doar daca priviti. De asemenea, veti obtine o conexiune cu natura, care va dura o viata intreaga.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version