Sculptura este una dintre cele mai vechi si in acelasi timp interesante arte din intreaga istorie. Diferenta dintre o sculptura si o statuie este una cat se poate de clara: statuia este reprezentarea unei persoane sau a unui animal in metal sau piatra, pe cand sculptura reprezinta gravarea sau modelarea anumitor materiale pana la atingerea formei dorite.

Unele statui impresioneaza prin frumusete, altele socheaza prin modul de redare al detaliilor, iar altele impresioneaza prin aspectul impunator. De aceea, in randurile care urmeaza, va prezentam un top 10 statui in lume.

Vairocana Buddha, Foto: randomlynew.com
Vairocana Buddha, Foto: randomlynew.com

1. Cea mai mare statuie din intreaga lume este Templul Izvorului Buddha (Vairocana Buddha) si se afla in Lushan, China, in apropierea unui izvor termal recunoscut pentru proprietatile sale curtive, de unde provine si denumirea impresionantei opere de arta. Inaltimea totala a monumentului este de 153 de metri, dintre care 20 de metri reprezinta inaltimea impozantului soclu, restul statuii fiind reprezentata de corpul propriu-zis. Statuia nu doar ca este cea mai impresionanta din lume, insa are o istorie interesanta si cu siguranta o importanta aparte pentru intreaga cultura asiatica. Nu este o opera de arta veche ci, din contra, realizarea sa a inceput la sfarsitul anului 2001 si a durat pana in anul 2008. Valoarea estimativa a sculpturii se ridica la 55 de milioane de dolari, pentru statuie folosindu-se peste o tona de cupru.

Laykyun Setkyar, Foto: memolition.com
Laykyun Setkyar, Foto: memolition.com

2. Cea de a doua cea mai mare statuie din lume, cunoscuta drept o adevarata minune, este Laykyun Setkyar din Birmania. Statuia masoara 116 metri, dintre care 13,5 revin soclului. Statuia impresioneaza nu doar prin marimea sa, insa si prin frumusete si simbolistica aparte, statuia fiind un tribut adus lui Buddha. Nu este vorba de o frumusete clasica, ci mai bine spus de o frumusete orientala, indreptata spre misticism. Constructia impresionantei sculpturi a durat 12 ani, din anul 1996 pana in 2008.

Ushiku Daibutsu, Foto: rsvlts.com
Ushiku Daibutsu, Foto: rsvlts.com

3. Apartine tot culturii asiatice si urmeaza aceeasi simbolistica interesanta. Este vorba despre cea de a treia sculptura din lume din punctul de vedere al marimii – Ushiku Daibutsu, aflata pe teritoriul Japoniei. Statuia are o inaltime de 120 de metri, dintre care 20 de metri le revin celor doua socluri si in momentul in care a fost construita, adica in jurul anului 1993, reprezenta cea mai inalta statuie din lume. Statuia surprinde prin frumusete, insa nu neaparat prin frumusetea exterioara, cat prin cea interioara, deoarece interiorul acestei impresionante statui este cel care conteaza. Statuia este impartita in patru nivele, fiecare nivel avand o interesanta poveste dupa cum urmeaza: primul nivel este dedicat luminii si vietii infinite; ajunsi aici, atmosfera obscura si muzica ii vor conduce pe turisti in mijlocul incaperii strabatute de o raza de lumina. Cel de al doilea nivel este dedicat recunostintei, iar vizitatorii pot studia diferite inscriptii si documente importante din istoria japoneza. Nivelul urmator reprezinta un adevarat altar inchinat budismului, iar vizitatorii pot observa peste 3000 de sculpturi din aur care respecta aceasta tematica. Ultimul nivel ofera posibilitatea vizitatorilor de a privi in minunata gradina de flori aflata langa Buddha Amitābha al Luminii.

Monumento Cristo-Rei, Foto: plazilla.com
Monumento Cristo-Rei, Foto: plazilla.com

4. Statuia lui Hristos sau Monumento Cristo-Rei ocupa locul patru in clasamentul celor mai inalte statui din intreaga lume. Aceasta impresionanta opera de arta se afla in Lisabona, insa se aseamana izbitor cu o alta sculptura – “Monumentul lui Iisus Hristos” din Rio de Janeiro. Daca cea din urma are o inaltime de 68 de metri, prima surprinde prin inaltimea fabuloasa de 110 metri. Construirea sculpturii a durat 10 ani (1949-1959). Desi statuia masoara doar 28 de metri, soclul masoara 82 de metri. Vizitatorii au posibilitatea de a urca pana la baza statuii propriu-zise unde ii intampina o priveliste cu adevarat deosebita.

Citește și:  Traditii de Revelion in functie de zona
Guan Yin, Foto: merepix.com
Guan Yin, Foto: merepix.com

5. Urmatoarea sculptura din lume din punctul de vedere al marimii este Statuia Guan Yin care masoara 108 metri si se gaseste pe coasta de est a Chinei, langa Templul Sanya. Sculptura impresioneaza prin aspect, insa si prin simbolistica sa care trebuie sa fie interpretata din trei puncte de vedere: inainte de toate, una dintre laturile statuii este pozitionata catre uscat, iar celelalte doua sunt indreptate catre mare, simbolizand binecuvantarea si protectia oferita de catre zeita Guanyin. Realizarea sculpturii a durat sase ani si aceasta este considerata in prezent una dintre cele mai importante sculpturi din Asia.

Yan si Huang, Foto: skyscrapercity.com
Yan si Huang, Foto: skyscrapercity.com

6. Statuia Imparatilor Yan si Huang este urmatoarea in topul celor mai mari 10 sculpturi din lume, masurand 106 metrii. Aceasta se afla tot pe teritoriul Chinei, iar realizarea sa a durat peste 20 de ani, avand o mare importanta istorica, dar si economica si sociala.

Statuia lui Petru cel Mare din Moscova, Foto: rusticrecluse.wordpress.com
Statuia lui Petru cel Mare din Moscova, Foto: rusticrecluse.wordpress.com

7. Statuia lui Petru cel Mare din Moscova reprezinta un adevarat simbol pentru Rusia. Aceasta impresionanta sculptura este localizata in Moscova si are o inaltime de 96 de metri. Desi Petru cel Mare, Petru I sau Pyotr Alexeyevich Romanov este una dintre cele mai importante imagini din istoria Rusiei, impresionanta statuie este considerata una dintre cele mai urate opere de arta din lume.

Statuia Libertatii, Foto: nathanbiberdorf.wordpress.com
Statuia Libertatii, Foto: nathanbiberdorf.wordpress.com

8. Statuia Libertatii din Statele Unite ale Americii reprezinta una dintre cele mai cunoscute monumente din intreaga lume. Aceasta masoara 93 de metri si este incarcata de simboluri, avand in vedere ca aceasta reprezinta un cadou oferit americanilor de catre poporul francez pe data de 28 octombrie 1886. Statuia Libertatii reprezinta ea insasi simbolul suprem al libertatii americanilor.

Dai Kannon, Foto: tiesuc.wordpress.com
Dai Kannon, Foto: tiesuc.wordpress.com

9. Dai Kannon din Japonia reprezinta o alta impresionanta sculptura care masoara nici mai mult nici mai putin de 88 de metri si o infatiseaza pe Avalokitesvara. Impresionanta statuie reprezinta un colt de cultura, avand in vedere ca si interiorul sau este impartit in mai multe nivele tematice.

Rodina Mat, Foto: benjaminpbreen.com
Rodina Mat, Foto: benjaminpbreen.com

10. Rodina Mat reprezinta cea de a sasea sculptura din intreaga lume din punctul de vedere al marimii, avand o deosebita importanta istorica si culturala. Tradusa din limba rusa prin “Chemarea Patriei” statuia nu are semnificatii religioase precum majoritatea celor prezentate anterior, ci o mare importanta istorica, aceasta reprezentand un omagiu adus Bataliei de la Stalingrad, una dintre cele mai importante lupte care s-au petrecut in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Impresionanta opera de arta a fost creata de catre sculptorul Yevgeny Vuchetich si de catre inginerul Nikolai Nikitin. In anul 1967, anul in care opera a fost inaltata, statuia era considerata cea mai mare din lumea intreaga, insa ulterior a starnit controverse din cauza faptului ca trupul simbolic al “patriei” masoara 52 de metri, iar sabia care este inaltata in aer masoara 32 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.