Home Cultură generală Totul despre papusari si teatrul de papusi

Totul despre papusari si teatrul de papusi

0
Teatrul de papusi

Teatrul de papusi reprezinta o lume cu totul si cu totul deosebita si o forma de manifestare artistica aparte avand in vedere ca artistii nu apar in scena, ci isi insufletesc marionetele transformandu-le in personajele unor povestiri unice. In randurile care urmeaza veti afla totul despre papusari si veti putea parcurge cateva pagini interesante ale istoriei teatrului de papusi.

Teatrul de papusi – scurta istorie

De-a lungul timpului, criticii si teoreticienii au considerat ca este dificil sa ofere o definitie exacta pentru acest tip de spectacol, aceasta ramura a teatrului fiind prea putin abordata. Cu toate acestea, teatrul de papusi reprezinta o arta cat se poate de complexa si, in ciuda conceptiilor gresite, nu este o arta destinata doar celor mici.
Istoria teatrului de papusi porneste de la elementul principal al acestei forme de manifestare artistica – papusa, un element cu o mare insemnatate antropologica. Inca din cele mai vechi timpuri papusile realizate din diferite materiale erau utilizate in cadrul ceremoniilor, ritualurilor, dar si in cadrul unor spectacole, dupa cum veti putea observa si in randurile urmatoare.

Teatrul de papusi are o istorie indelungata si cat se poate de interesanta. Originile teatrului de papusi dateaza inca din jurul anului 3000 i.Hr, evoluand de-a lungul timpului. Papusile au reprezentat un element important in numeroase societati inca din timpurile stravechi, fiind utilizate in diverse ritualuri dar si pentru amuzament. Papusile din lut si fildes descoperite in mormintele egiptene datand din jurul anului 2000 i.Hr erau legate cu sfori, ceea ce indica faptul ca actorul in sine era papusarul care le manevra si le insufletea.

In Africa antica papusile si marionetele erau folosite, de asemenea, in cadrul unor ritualuri si ceremonii, mai ales in cadrul celor de vanatoare.

O forma mult mai dezvoltata a teatrului de papusi in Antichitate s-a dezvoltat in cadrul popoarelor asiatice, formele de manifestare artistica fiind mult mai evaluate. Papusarii reuseau sa realizeze adevarate spectacole si sa transpuna in scena cu ajutorul marionetelor cele mai frumoase povesti.

Teatrul de papusi era popular si in Grecia si Roma antica, dupa cum inusi Aristotel mentioneaza in operele sale. De asemenea, aluzii la existenta teatrului de papusi intalnim si in operele lui Homer – Iliada si Odisea, in care povestile sunt prezentate ca si cum personajele ar fi marionete.

Sub influenta teatrului antic, teatrul de papusi al Italiei din perioada medievala, dar si cea renascentista, este considerat ca fiind inceputul teatrului de papusi modern si momentul nasterii marionetelor asa cum le cunoastem in ziua de azi. In aceasta perioda, bisericile organizau spectacole cu papusi care cultivau teme si simboluri religioase. Se presupune ca, din punct de vedere etimologic, cuvantul “marioneta” face referire la micile papusi care o infatisau pe Fecioara Maria. Treptat, temele religioase au fost inlocuite de povestiri amuzante care aveau rolul sa ii destinda pe spectatori, tehnicile papusarilor cunoscand, de asemenea, o adevarata evolutie.

Teatrul de papusi a devenit atat de popular incat multe dintre piesele de teatru care apartineau unor dramaturgi importanti, printre care si Shakespeare, erau puse in scena nu prin intermediu actorilor, ci prin papusi cu ajutorul papusarilor iscusiti.
Pana in secolul al XIX-lea teatrul de papusi a cunoscut o adevarata evolutie, independent de cea a teatrului obisnuit.

Chiar daca, de-a lungul timpului, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, s-a creat o conceptie gresita conform careia teatrul de papusi este destinat in mare parte copiiilor, temele abordate sunt atat de diversificate incat acest complex gen de teatru este destinat persoanelor de orice varsta. Mai mult decat atat, teatrul de papusi nu are intotdeauna o locatie fixa, ci spectacolele pot fi oganizate in cadrul balciurilor sau al unor activitati culturale.

Paul Zerdin papusar, Foto: 20-somethingincapetown.blogspot.ro
Paul Zerdin papusar, Foto: 20-somethingincapetown.blogspot.ro

Totul despre papusari

Teatrul de papusi este mult mai interesant fata de oricare alt gen de teatru tocmai datorita faptului ca artistii nu apar pe scena, insa tot ei raman personajele principale ale povestilor, deoarece manuiesc cu atat de multa maiestrie micile papusi care devin personajele principale ale povestii in sine.

Papusarii isi pot manerva papusile prin intermediul sforilor, al unor baghete, direct cu mana sau chiar printr-o telecomanda. Indiferent de metoda aleasa, spectatorii trebuie sa aiba impresia ca marionetele sunt pline de viata

Se crede ca oamenii sunt marionetele destinului sau ale Creatorului, aceasta relatie existand si intre papusar si papusile sale, chiar daca nu intotdeauna papusarul este si creatorul marionetei. Cu toate acestea, relatia dintre papusar si creatorul papusii, al marionetei, este la fel de importanta precum relatia dintre un actor si dramaturg. Papusarul trebuie sa fie capabil sa transmita publicului prin intermediul unui obiect 100% material emotii, trairi si sentimente.

Ce ii deosebeste pe papusari de actorii obisnuiti este ca, spre deosebire de acestia, ei nu intra in contact direct cu sala, cu spectatorii. Ei detin capacitatea de a insufleti un obiect, lucru care nu este simplu deloc. Papusarul este un artist desavarsit deoare el poate sa exprime uneori prin intermediul papusii sau papusilor pe care le manuieste mai mult decat poate exprima un actor in carne si oase. In momentul in care papusarul isi pune marionetele in scena acesta se desprinde de realitate si se transpune cu totul in personajul pe care papusa sa trebuie sa il interpreteze. Daca un actor reuseste sa transmita emotii, sentimente si trairi nu doar prin intermediul replicilor, dar si prin intermediul limbajului verbal, ei bine acelasi lucru reuseste sa il faca si papusarul, doar ca prin intermediul miscarilor precise pe care le atribuie papusii sale.

Am mentionat anterior ca relatia dintre papusar si creatorul papusii este foarte importanta, insa extrem de importanta este si relatia dintre papusar si papusa in sine. De aceea, in foarte multe dintre cazuri, papusarul este si creatorul marionetei precum si creatorul povestii.
Asadar, lumea papusarilor este cu adevarat o lume de poveste, o lume pura, o lume plina de culoare si magie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version