In prima zi a primaverii, romanii sarbatoresc intrarea in noul anotimp prin daruirea de martisoare, acesta reprezentand unul din cele mai frumoase obiceiuri ale noastre. Pentru aceasta zi, fiecare popor are propriile sale obiceiuri, motiv pentru care va prezentam  cateva traditii de 1 martie in lume. Dupa cum se spune in popor, „cate bordeie, atatea obiceie”. Astfel, daca credem ca fara traditionalul martisor, care simbolizeaza norocul, prima zi a lunii martie este o zi lipsita de farmec, nu este asa. Nu doar in Romania exista o sarbatoare a martisorului, ci si in Moldova, unde ocupa un loc la fel de important cum ocupa in tara noastra.

Traditiile de 1 martie in Moldova au la baza o legenda foarte frumoasa, conform careia o vrajitoare de iarna se lupta cu frumoasa Primavara, pentru ca aceasta din urma nu vroia sa faca loc zilelor frumoase si insorite. In aceasta lupta, Primavara si-a taiat degetul, iar in urma acestei taieturi, cateva picaturi de sange au cazut peste zapada, topind-o. In acest loc, mai tarziu, si-a facut aparitia un ghiocel, fiind dovada ca Primavara a invins Iarna, cu zilele ei geroase. O alta legenda foarte frumoasa spune ca Soarele, personificat intr-un barbat aratos, venea pe Pamant pentru a dansa hora cu tinerii din sate. Acesta a fost rapit de un dragon si tinut ascuns in beciul unui palat. Pentru a-l salva, un singur tanar a avut curajul, acesta a calatorit vara, toamna si iarna pentru a gasi castelul.

Din traditiile de 1 martie in Moldova nu lipseste obiceiul de a purta snurul de ata rosie impletit cu ata alba, despre care se spune ca exista de cand tanarul curajos din legenda, dupa zile intregi de lupta, a invins dragonul si a eliberat Soarele, iar picaturi de sange ale acestuia au cazut pe zapada, care a fost transformata in ghiocei. Conform legendei, inca din aceste vremuri, barbatii daruiau cadouri copiilor si femeilor un fir de ata rosie impletit cu unul alb.

Tineri dansand in cadrul Festivalului Martisor, Foto: aurelian-lavric.blogspot.com
Tineri dansand in cadrul Festivalului Martisor din Moldova, Foto: aurelian-lavric.blogspot.com

O alta traditie de 1 martie in Moldova, inceputa in anul 1967, consta in festivalul de muzica Martisor, care incepe pe 1 martie si se incheie pe 10 martie. Obiceiul de a darui celor dragi martisoare este cel mai important, iar in Moldova se obisnuieste sa se daruiasca medalioane de aur sau de argint, care se poarta cel putin 12 zile la gat, legate cu ata alba si rosie. La fel cum se procedeaza la noi, si moldovenii leaga snurul martisorului de creanga unui pom inflorit si este considerat aducator de noroc.

Traditiile de 1 martie in Serbia si Bulgaria se concentreaza tot in jurul martisorului, numit „Martenita”. In traditia populara a acestor doua tari, in prima zi a primaverii incepe un nou an, iar oamenii sarbatoresc noul an gospodaresc prin pregatirea martenitelor, in culorile alb si rosu, pe care le daruiesc celor dragi. Ei le poarta pana cand vad primul cocor, iar atunci le agata de crengile copacilor. La inceput, acestea nu erau atarnate de copaci, ci puse sub o piatra. Dupa 9 zile piatra respectiva se ridica, iar daca sub aceasta se aflau furnici, insemna ca va incepe un an bogat in ovine, insa daca gaseau gandaci, insemna ca urmau sa aiba o recolta buna pentru ovine.

Obiceiul Martenitsa in Bulgaria, Foto: commons.wikimedia.org
Obiceiul Martenita in Bulgaria, Foto: commons.wikimedia.org

Daca noi o avem pe Baba Dochia, in traditiile de 1 martie in Serbia si Bulgaria este intalnita  Baba Marta. Femeile obisnuiau sa spele hainele de culoare rosie, pe care le intindeau in fata casei, deoarece credeau ca acestea aveau un important rol de protectie impotriva primejdiilor si a duhurilor rele. Vazand aceste haine, se crede ca Baba Marta incepea sa rada si odata cu rasul acesteia aducea primavara. Totodata, martisorul bulgarilor este format doar din snurul alb si rosu, fara talisman, fiind un simbol al sanatatii, atat al celei spirituale, cat si fizice.

Traditiile de 1 martie in lume nu sunt la fel ca ale noastre, sau macar asemanatoare. Astfel, in Statele Unite ale Americii, pe 1 martie se celebreaza Ziua Nationala a Porcului. In aceasta zi se organizeaza excursii la gradini zoologice sau la ferme ecologice, in care sunt crescuti porci.  Se organizeaza si petreci ale porcului, in care se pregatesc mancaruri din carne de porc si se serveste punch roz. Fiind in centrul atentiei si avand o zi inchinata in cinstea lor, porcii sunt ornati cu fundite si sunt alintati cu mancare mai speciala fata de restul zilelor.

Aceasta traditie neobisnuita pentru noi, de 1 martie din SUA a inceput in anul 1972, ideea aceasta apartinand unor surori, care au considerat ca porcul merita o zi doar a lui. In aceasta zi americanii organizeaza si alte activitati in care aceste animale sunt implicate, precum curse cu porci, expozitii cu bibelouri si obiecte in care porcii au fost sursele de insipratie, sau concursuri de sculptat purcelusi din radacini. Toate acestea fac din prima zi a primaverii una plina de farmec, in care oamenii se distreaza, celebrand animalul pe care il considera atat de gustos.

Ziua Nationala a Porcului celebrata pe 1 Martie, Foto: stampforsanity.com
Ziua Nationala a Porcului celebrata pe 1 Martie in SUA, Foto: stampforsanity.com

Daca, conform traditiei de 1 martie din SUA, se sarbatoreste porcul, in Islanda este Ziua Berii, sarbatorindu-se incetarea prohibitiei consumului de alcool, care a avut loc pe 1 martie 1989 si a durat 74 de ani. Deoarece berea era mult mai ieftina si se considera ca se putea consuma in cantitati mai mari, inca nu se permitea consumul berii, cu toate ca bauturile spirtoase au fost legalizate in anul 1935. Odata cu legalizarea consumului de bere, islandezii sarbatoresc ziua de 1 martie band bere si bucurandu-se de incetarea prohibitiei. Aceasta zi nu este Ziua Berii doar in Islanda, ci si in Spania.

Traditii de 1 martie exista peste tot in lume. Astfel, in Rusia se sarbatoreste Ziua Pisicilor, iar incepand cu anul 1992, Bosnia- Hertegovina isi sarbatoreste independenta. Pentru romani, ziua de 1 martie este una importanta, reprezentand una dintre cele mai vechi sarbatori ale romanilor, care, conform descoperirilor arheologice, dateaza de acum 8000 de ani. Datorita importantei zilei de 1 martie si frumosului obicei de a darui martisoare, acesta reprezinta unul dintre cele mai frumoase momente din intregul an si una dintre cele mai vechi traditii ale noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.