Munţii Meseș sunt o grupă montană a Munților Apuseni, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Vârful Măgura Priei este cel mai înalt vârf montan al Meseșului, măsurând 996 de metri.
Amatorii de drumeţii au la dispoziţie trei trasee turistice, recent marcate, pe muntele Meseş, din apropierea municipiului Zalău. Noile rute pornesc din pădurile aflate în zona intersecţiei DN 1F cu DJ 108 R (Treznea – Ciucea) şi din noul Parc Pădure Brădet (ieşirea din Zalău).
Este vorba despre circuitul „La Cireşi” (zona Poiana Vânătorilor) de circa 3 – 4 km, de parcurs în 1,5 – 2 ore, circuitul „Cotei 605”, spre Treznea, care are o lungime de 4 – 5 km şi poate fi parcurs în 2 – 2,5 ore şi circuitul „Izvorul Salamandrelor”, ce porneşte de la Cabana Meseş, pe un drum forestier de 3 – 4 km, urcă spre creastă până la izvor, cu întoarcere prin Şeaua Stânii, are 8 – 9 km şi poate fi parcurs în 4 – 5 ore.
În actualele trasee turistice au fost incluse şi două obiective noi: cascadele de pe valea Treznei şi lacul de la Bodia.
Traseele sunt, în mare parte, de dificultate medie, circuitul total al acestora însumând aproximativ 90 de km, în majoritate în păduri. Marcarea traseelor s-a realizat printr-un proiect al Primăriei municipiului Zalău şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Sălaj. Marcarea traseelor s-a făcut exclusiv prin munca unor voluntari din oraş: elevi, studenţi, pensionari, dar şi angajaţi ai unor instituţii publice.
Traseul La Cireși sau Poiana Vânătorilor
Traseul începe la intrarea în Brădet, acum amenajat ca loc de recreere al copiilor. Parcurgerea Brădetului se realizează printre alei, poduri, podeţe, locuri de joacă pentru copii şi după 20 de minute drumul ne scoate la şosea. În partea dreaptă, se deschide piesajul spre valea Morii unde încep să apară case. Spre stânga, o poiană largă permite observarea văii Zalăului unde apar ultimele case și peste creastă se întrevede un şes, este Masa Craiului. În faţă şi spre dreapta, se înalţă culmea principală a Munţilor Meseş.
De la stânga spre dreapta, sunt observabile vârfurile Măgura Stânii 716 m (cu două relee), cota 705 m (cu o antenă), apoi Mezeşul 599 m şi Mănăstirea 625 de metri, iar în dreapta, măreţii Osoiu mic (868 m) şi Osoiu Mare (874m). Urmând şoseaua, după alte 20 de minute, se ajunge la despărţirea marcajelor.
Pe drumul spre Cabana (MESEŞ), la stânga, vor pleca traseele Cruce Roșie pentru Cariera Stâna şi Punct Galben pentru Izvorul Salamandrelor. Apoi, în faţa ochilor se deschide Obârşia Valea Morii presărată cu poieni mari, cu zone de pomi fructiferi de unde îi vine şi numele circuitului „La Crieși”.
Punct Roșu Circuitul Cota 705
Panoul de marcaj este montat la intrarea în pădure, lângă o barieră care interzice accesul cu maşina. Pe un drum lat, confortabil se urcă uşor şi după 100 de metri se intră pe creastă. Aici, se află traseul marcat cu bandă albastră care merge până la Vf Osoiu (874 m) – Măg Priei (997 m) şi Vânători. Urmând drumul forestier în coborâre, în dreapta se profilează văi adânci, caracteristice şistului cristalin zonal, acestea fiind, de fapt, izvorul şi afluenţii văii Morii.
În dreapta, se profilează tot mai înaltă creasta Meseșului care urcă la cota 705, de fapt urmează valul de apărare al Imperiului Roman spre partea de NV. În stânga, trăiau dacii liberi numiţi de romani barbari, iar în dreapta, dincolo de creastă se întindea Imperiul Roman.
Pe alocuri, în părţile mai înalte, în trecut, erau ridicate turnuri de apărare din piatră în care trăiau cu schimbul 8 soldaţi. În porţiunea de la Tihău şi până la Bologa au fost descoperite până acum peste 30 asemenea turnuri.
Traseul „Izvorul Salamandrelor”
Traseul începe în Brădet. De la despărţirea traseelor, se urmărește drumul spre Cabana Meseş şi după 800 m o săgeată indică drumul spre stânga. Pe drumul forestier marcat cu punct galben, este un drum de coastă dezolant, trecând printr-o zonă de tăiere cruntă. De aici, pădurea redevine acea oază de linişte.
În dreapta, se întrevede creasta principală. În stânga, se află o serie de văi care reprezintă afluenţii Zalăului. Creasta este cumpăna apelor pe versantul nordic dintre Văile Zalău şi Valea Ortelec. După alţi 500-600 m, o săgeată indică părăsirea drumului forestier şi urmarea unui drum care duce la un izvor frumos. Aici, pe vremuri, erau sute de salamandre. Acum probabil tăierile, microclimatul sau omul le-au alungat. Mai sunt doar câteva.
Muntele Meseș joacă un rol crucial în conservarea ecosistemelor montane și a biodiversității din Carpații Occidentali. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru protejarea acestor peisaje, iar vizitatorii sunt încurajați să respecte normele de protecție a mediului în timpul excursiilor.
Pe lângă drumeții, Muntele Meseș oferă și alte activități outdoor precum ciclism montan, alpinism și fotografia de peisaj. De asemenea, zona găzduiește diverse evenimente culturale și sportive care atrag vizitatori din toate colțurile țării, consolidând statutul său ca destinație turistică de top.