Majoritatea oamenilor au o idee vagă despre ce înseamnă o sectă, dar o definiție este greu de dat. Adesea, sectele sunt caracterizate prin formularea unor cereri stricte privind stilul de viață al membrilor, cum ar fi renunțarea la toate bunurile, la profesie și la contactul cu familia. Membrii sunt așteptați să trăiască într-o comunitate formată doar din ceilalţi membri ai sectei. De multe ori, liderii au o profeție despre o iminentă apocalipsă.

În cele ce urmează vom explora 3 dintre cele mai infame secte care au câștigat notorietate fie pentru că au avut foarte mult succes, fie pentru că au întâlnit un sfârșit sângeros.

• Templul Poporului

Templul Poporului
Templul Poporului, foto: problematicreligions.blogspot.com

Simbolul acestei secte a fost carismaticul lider Jim Jones, un predicator din tradiția penticostală. Chiar dacă Jones era alb, prin predicile sale privind integrarea și egalitatea rasială, acesta a atras un număr mare de negri. Învățăturile sale erau influențate de teologia eliberării și de credințe socialiste.

Jones a fondat „Templul Poporului” în timpul anilor 1950 în Indianapolis, Statele Unite ale Americii, dar după ce citește despre cele mai potrivite locuri pentru supraviețuirea unui holocaust nuclear, își mută congregația în Ukiah, California.

În următorii 5 ani, numărul membrilor a crescut de la mai puțin de 100 la câteva mii. În același timp el își construiește o semnificativă influență politică și o așezare numită „Jonestown”, în Guyana, o țară din America de Sud.

În 1977, când află că urmează să fie publicat un articol ce expunea viața de la „Templul Poporului” drept un amestec de frică și auto-umilire, el și congregația fug în Jonestown.

Convins de către foști membri și rude ale membrilor, un membru al Congresului american numit Leo Ryan se hotărăște că facă o vizită în Jonestown pentru a afla mai multe. Chiar înainte să plece din comunitate, oamenii lui Jones ajung la aerodrom și îl ucid pe Ryan și pe cei care-l însoțeau. În aceeași zi, Jones și-a convins membrii congregației să se sinucidă. Mai mult de 900 de persoane (inclusiv 276 de copii) au murit.

• Ordinul Templului Solar

Joseph di Mambro și Luc Jouret
Joseph di Mambro și Luc Jouret, foto: 3.bp.blogspot.com

Joseph di Mambro și Luc Jouret au fondat „Ordinul Templului Solar” la Geneva în 1984. Acesta a fost unul dintre multele grupuri ce s-au văzut ca renașterea Cavalerilor Templieri. Jouret afirma că este reîncarnarea atât a lui Hristos, cât și a unuia dintre membrii ordinului din secolul al XIV-lea. De asemenea, liderii spuneau că după moartea pământeană fiica lui Di Mambro ar fi dus membrii grupului pe o planetă ce se învârtea în jurul stelei Sirius.

Citește și:  Importanta fierului in organism - Stiati ca…

Ordinul Templului Solar a fost o sectă apocaliptică. Cei doi lideri credeau că sfârșitul lumii avea să vină la mijlocul anilor 1990. Cu toate acestea, în mijlocul anilor 1990, mulți membri, inclusiv fiica lui Di Mambro, au părăsit secta după ce s-a aflat că ceea ce liderii susțineau că fusese o viziune fusese doar o farsă.

În 1994, cei doi lideri credeau că sfârșitul era aproape și că venise timpul pentru a pleca spre noua planetă. Pentru a intra într-un plan spiritual superior, 53 de membri s-au sinucis sau au fost uciși în Canada și Elveția. După moartea acestora și clădirilor li se dăduseră foc. Trupurile lui Jouret și di Mambro au fost găsite printre rămășițe.

Mai târziu s-a aflat că Di Mambro comandase uciderea unui copil despre care credea că era Anticristul. În 1995, alți 16 membri mor în Franța, iar în 1997 încă 5 în Canada.

• Aum Shinrikyo

Shoko Asahara
Shoko Asahara, foto: m.noticias.bol.uol.com.br

Fondat în 1987 de către maestrul Asahara Shoko, Aum Shinrikyo a fost o sectă japoneză. Inițial, Asahara deschisese o școală de yoga, dar după o călătorie în India în care se întâlnește cu Dalai Lama și atinge iluminarea, el schimbă numele școlii în Aum Shinrikyo și începe să predea o combinație de hinduism, budism și creștinism.

El a câștigat mulți adepți și a asigurat donații financiare semnificative pretinzând că este întruparea unui zeu. În timp grupul a devenit din ce în ce mai radical, iar cei care doreau să-l părăsească întâmpinau un sfârșit violent.

Până în 1995, grupul avea aproximativ 50.000 de membri, cei mai mulți în Rusia. În acest timp, Asahara se pregătea de război și se aștepta ca Aum Shinrikyo să preia controlul asupra guvernului japonez.

Pentru a abate atenția poliției de la activitățile grupului și pentru a instiga la violență, Asahara orchestrează un atac asupra metroului din Tokyo. Pe 20 martie 1995, cinci membri au urcat în diferite trenuri unde au plasat sub scaun câte un pachet învelit în ziare. Ei au înțepat pachetele cu vârful umbrelelor, lăsând gazul să se răspândească și s-au grăbit să iasă din tren. Pachetele erau umplute cu un gaz toxic numit sarin.

Asahara a reușit astfel să ucidă 12 persoane și să îmbolnăvească 5.500. Chiar dacă au crezut că nu au cum să fie descoperiți, poliția a aflat că Aum Shinrikyo este responsabil. În urma arestării liderilor, grupul a fost în mare parte dezmembrat.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.