Turismul in Romania a devenit in zilele noastre una dintre cele mai importante activitati social-culturale si economice. Totodata, turismul creeaza si locuri de munca pentru cei care se ocupa cu toate formele de servire ale turistilor. De fapt, este “o activitate social-cultural-recreativa”, ce s-a dezvoltat odata cu evolutia mijloacelor de transport, a telecomunicatiilor etc. Activitatea turistica a inceput sa se dezvolte la jumatatea secolului al XIX-lea, cand s-au infiintat primele asociatii, precum Clubul alpin englez – 1857, Clubul alpin francez – 1874 etc., destinate initial escaladarii zonelor alpine de o dificultate sporita, insa acestea au devenit in scurt timp modele ale organizarii turismului la nivel mondial.

Turismul in Romania - Transfagarasan
Turismul in Romania – Transfagarasan

Turismul in Romania a cunoscut, de asemenea, o dezvoltare rapida, insa proasta gestionare a ofertelor si a locurilor care sunt reprezentative pentru tara au condus la o usoare destabilizare a acestei activitati. Cu toate acestea, Romania are un potential turistic mare (turism balnear, montan, cultural, religios, comercial etc.). Oricum, turismul in Romania este foarte important, caci, astfel, se creeaza locuri de munca in restaurante, hoteluri si aduce venituri celor care se ocupa, spre exemplu, cu vanzarea produselor de artizanat, mai ales ca, in ceea ce priveste turismul rural, exista familii care ofera servicii, detin mici intreprinderi hoteliere etc.

In pofida faptului ca Romania nu este o tara foarte dezvoltata din punct de vedere economic, turismul ocupa un loc important in economia tarii. Desigur, se poate spune ca ar ocupa un loc si mai important, insa promovarea si serviciile slabe nu ajuta in mare parte. Un exemplu in acest sens este Sarmizegestusa, fosta capitala a Daciei preromane. In 2011, intr-un exces de zel, angajatii unei firme angajate de Consiliul Judetean Hunedoara au pus in pericol o parte din cetate, prin construirea unei parcari pentru turisti. Paradoxal, nu exista atatia turisti cat ar fi trebuit ca cineva sa se gandeasca la amenajarea unei parcari.

Turismul in Romania, Sibiu de pilda, Muntii Carpati, cu peisaje si locuri minunate aproape la fiecare pas, cu paduri si pajisti intinse, vai si lacuri glaciare dintre cele mai frumoase, chei, pesteri, o clima sanatoasa, se bucura de cei mai multi turisti in fiecare an. De asemenea, in cuprinsul muntilor se gasesc multe statiuni climaterice si balneoclimaterice precum Lacul Rosu, Baile Tusnad, Borsec, Vatra Dornei, Baile Herculane etc. Acestea atrag foarte multi turisti, insa, din nefericire, sunt prost administrate, multe dintre ele ajungand ruine a ceea ce inainte erau. Acestor locuri li se adauga monumentele istorice, obiceiurile satelor de munte si frumusetea peisajelor. Turismul in Romania (montan) se practica mai intens in Muntii Fagaras, Bucegi, Rodnei etc., atat in sezonului cald, cat si in cel rece. Ba chiar, cel montan este considerat a fi tipul de turism cu cel mai mare potential, dovada stand si profitul incasat an de an.

Litoralul Marii Negre cuprinde statiunile Mamaia, Costinesti, Vama Veche s.a., numite “perlele Marii Negre”. In prezent insa, acestea nu se mai bucura de aprecierea turistilor, majoritatea fiind doar amintiri frumoase. Chiar si asa, in timpul verii, litoralul Marii Negre devine un furnicar, desi serviciile nu se ridica la preturile cerute. Pe de alta parte, una dintre cele mai apreciate regiuni din tara este Delta Dunarii, ce atrage an de an foarte multi turisti. Deplasarea se face cu vase sau cu barci de-a lungul bratelor principale ale Dunarii. Si Dunarea ofera atractii deosebite, mai ales ca turistii sunt interesati de constructiile magnifice lasate in urma comunsmului (Portile de Fier s.a.). De altfel, turismul in Romania a cunoscut o crestere a numarului de vizitatori in ultimii 20 de ani, datorita comunismului si constructiilor ce au ramas in urma. Palatul Poporului(Bucuresti) este doar una dintre cladirile ridicate in timpul comunismului.

Turismul in Romania1

Turismul in Romania se mai concentreaza si asupra marilor orase, teoretic, si asupra capitalei tarii, Bucuresti. Spunem teoretic, deoarece orasul Bucuresti este considerat de majoritatea turistilor romani o umbra plina de praf si zgomot, caruia, culmea, ii lipseste serviciile de buna calitate. Chiar si asa, aici pot fi vizitate constructiile din anii comunismului despre care spuneam mai inainte, muzee, monumente sau parcuri. Insa orasele din Romania care au un real potential turistic sunt Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si, mai ales, Sibiu, capitala culturala a Europei in anul 2007, alaturi de Luxemburg. De fapt, intr-un top facut de un cotidian, Sibiu este considerat cel mai frumos oras din Romania.

In afara zonelor amintite, trebuie mentionate si zonele pitoresti, satele cu peisaje foarte frumoase si cu ceea ce majoritatea turistilor straini cauta, si-anume liniste. Si turistii romani se bucura de aceste locuri, multe dintre ele neaparand in nicio oferta turistica, desi au un potential mare. Si cel religios reprezinta o buna parte din turismul din Romania, mai ales ca manastirile sunt unele dintre cele mai importante si valoaroase monumente din tara noastra. Manastirea Voronet din Obcinele Bucovinei, de pilda, este considerata cea mai frumoasa din tara, insa mai exista si altele la fel de frumoase si nu prea cunoscute turistilor romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.