Turnul Archebuzierilor din Sibiu este cel mai sudic turn din cele trei care se găsesc pe strada Cetăţii – lângă el, se află Turnul Dulgherilor şi Turnul Olarilor. Este cunoscut şi drept Turnul Postăvarilor sau Turnul Pânzarilor şi a fost ridicat în secolul al XIV-lea, făcând parte din centura de fortificaţii cu numărul trei ale localităţii.

turnul-archebuzierilor-din-sibiu-judetul-sibiu-din-departare.jpg

Turnul Archebuzierilor a fost ridicat din piatră (primul metru) şi cărămidă, având o formă de prismă octogonală. Era important pentru a flanca atacurile, având în vedere că cinci laturi se află în exteriorul incintei. Specialiştii care au studiat turnul au ajuns la concluzia că acesta a fost ridicat pe locul unui altuia, distrus de diverse evenimente.

turnul-archebuzierilor-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Arcele de legătură dintre console au prevăzute câteva guri de aruncare, iar partea inferioară (primul nivel) prezintă metereze care au forma unor găuri de cheie, prin care archebuzele aruncau focurile. De altfel, de aici provine şi numele turnului.

informatii-despre-turnul-archebuzierilor-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Turnul Archebuzierilor face parte din cea de-a treia incintă a ansamblului fortificaţiilor din Sibiul medieval, care datează din anii 1357-1366. Cele trei turnuri sunt printre puţinele care au reuşit să reziste intemperiilor, iar acest turn face parte, alături de întreaga incintă, din lista monumentelor istorice ale judeţului Sibiu. Decizia includerii fortificaţiei pe această listă a fost luată în anul 2004, în urma unei hotărâri de guvern.

Citește și:  Biserica Sf. Nicolae - Baciu din Sacele : Obiective turistice Braşov

partea-de-sus-de-la-turnul-archebuzierilor-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Ultima restaurare a Turnului Archebuzierilor a avut loc între anii 1967-1972 şi, deşi nu a mai beneficiat de alte lucrări de reconsolidare, turnul este unul dintre cele mai populare obiective turistice ale Sibiului. Chiar dacă nu se poate urca în el, este o dovadă vie a puternicului oraş medieval care a existat aici.

turnul-archebuzierilor.jpg
prim-plan-cu-turnul-archebuzierilor-din-sibiu-judetul-sibiu.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.