Turnul Londrei este un castel și fortăreață veche de 900 de ani, fiind situat în centrul Londrei; este cunoscut pentru că acolo au fost închiși mulți prizonieri celebri și pentru că tot acolo sunt ținute bijuteriile coroanei britanice.

De-a lungul timpului turnul a servit ca sediu al monetăriei regale, arhivă, armurărie și cazarmă pentru trupe. Până în secolul al XVII-lea a fost folosit și ca reședință regală. Denumirea sa oficială este „Turnul Londrei, Palatul și Fortăreața Regală a Majestății Sale”.

Turnul Londrei1

Wilhelm Cuceritorul a fost cel care a ridicat prima fortificație după cucerirea Londrei în 1066. Acestuia îi lipsea sprijinul oamenilor din oraș și se temea că aceștia l-ar putea forța să plece. Turnul a fost extins iar complexul de clădiri și fortificații se întinde acum pe 5 hectare.

De-a lungul istoriei sale, turnul a servit drept închisoare iar aici au fost închiși mulți prizonieri, de la criminali de rând până la monarhi. Între acești deținuți o putem include pe Lady Jane Grey, care a fost regină pentru aproximativ o săptămână în secolul al XVI-lea, înainte să fie detronată de regina Maria I.

Tot aici au fost închiși doi prinți, Edward și Richard, fiii lui Edward al IV-lea. Înregistrările arată că cei doi nu au părăsit niciodată turnul, motiv pentru care mulți istorici sunt convinși că unchiul lor, Richard al III-lea, i-a ucis când a uzurpat tronul.

Două din soțiile lui Henry al VIII-lea, Anne Boleyn și Katherine Howard, au fost închise și executate aici. Când a transformat Anglia în țară protestantă, Henry al VIII-lea a închis și executat aici mai mulți preoți care se declaraseră împotrivă, inclusiv pe fostul său consilier Thomas More.

Înainte să fie uciși, o parte din prizonieri erau torturați cu scopul de a se afla date sensibile. Chiar dacă istoria torturii e un subiect popular, cei mai mulți prizonieri, în special cei de viță nobilă, erau tratați bine, unii dintre ei având servitori și fiindu-le permis să iasă în curte.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea turnul rar a mai fost folosit pentru deținuți. Ultimul prizonier notabil a fost Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, care a fugit în Scoția în 1941, unde a fost capturat și trimis în turn ca mai apoi să fie transferat. Ultima execuție a avut loc în 1941 și a fost cea a unui spion german numit Josef Jakobs. Chiar dacă este cunoscut în mod deosebit pentru faptul că a fost închisoare, până în timpul dinastiei Tudorilor a fost reședință regală.

Cea mai populară atracție în ziua de astăzi o reprezintă bijuteriile coroanei. Utilizarea turnului ca depozit al bijuteriilor regale a început în 1303, când mai multe comori au fost furate de la mănăstirea Sf. Petru din Westminster. Comorile rămase au fost aduse în turn. Se crede că valoarea estimată a bijuteriilor regale depășește 20 de miliarde de lire. Numai diamantul „Steaua Africii” este estimat undeva la 250 de milioane de lire.

În 1508 este construită o nouă casă pentru bijuterii, în partea de sud a turnului. Turnul mai conține și o colecție impresionantă de armuri, care e o comoară în sine.

În turn găsim întotdeauna un stol de corbi. Potrivit legendei, turnul și monarhia vor cădea în cazul în care cei șase corbi vor părăsi cetatea. Se spune că Charles al II-lea a fost primul care a insistat pentru protejarea corbilor. El a făcut acest lucru în ciuda plângerilor astronomului regal, John Flamsteed, care era nemulțumit deoarece aceștia lăsau excremente pe telescopul său. Conform legendei, acesta a fost motivul pentru care Charles a mutat Observatorul Regal la Greenwich.

Până în 1835 când a fost închisă, aici se găsea menajeria regală. În esență o grădină zoologică timpurie, aceasta avea o gamă variată de animale, inclusiv struți, lei și chiar un urs polar (acesta obișnuia să prindă pește în râul Tamisa). Aceste animale au fost date regelui sub formă de cadou de diverși monarhi. După ce a fost închisă, animalele au fost mutate în grădina zoologică „London Zoo” aflată în Regent’s Park.

Turnul Londrei - Turnul Alb
Turnul Londrei – Turnul Alb

Pe 23 septembrie 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Turnul Londrei a fost bombardat în timpul unui atac blitz. Mai multe clădiri de lângă el au fost avariate dar din fericire turnul nu a fost lovit.

Luând în considerare istoria crimelor ce au avut loc aici, nu e de mirare că mulți sunt de părere că turnul ar fi bântuit, iar fantomele lui Anne Boleyn, Henry al VI-lea, Lady Jane Grey și cele ale celor doi prinți umblă pierdute pe coridoarele sale.

În momentul de față Turnul Londrei este unul din cele mai frumoase din lume și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. El atrage în fiecare an mai mult de 2 milioane de vizitatori.

Principala amenințare la adresa sa nu o reprezintă armatele străine sau bombele, ci evacuările automobilelor. Din cauza acestora Turnul Alb este amenințat să se transforme în curând în Turnul Galben.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.