Turnul Ştefan din Baia Mare este un important edificiu al localităţii, fiind ales de locuitorii oraşului drept simbol al lor. Turnul se află lângă Piaţa Libertăţii din Baia Mare, mai exact între străzile Crişan şi 1 Mai. Este turnul-clopotniță al bisericii “Sfântul Rege Ştefan”, care astăzi nu mai există.

Biserica “Sfântul Rege Ştefan” a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1347, însă inaugurarea ei a avut loc abia în anul 1387. Turnul Ştefan a fost ridicat în secolul al XV-lea, principele Ioan de Hunedoara vrând să marcheze într-un mod special victoria împotriva turcilor pe care a obţinut-o la Ialomiţa în 1442. Turnul, realizat din piatră masivă, a început să fie ridicat în anul 1446, fiind terminat în anul 1468, atunci când la conducere era Matei Corvin.

În 1619, Turnul Ştefan începe să aibă parte de primele modificări şi adăugiri. Atunci, s-a refăcut partea de sus, care a lăut forma unei piramide cu baza pătrată, având patru turnuri de mici dimensiuni şi i s-au adăugat câteva clopote. Aproape un deceniu mai târziu, i se pune un ceas cu lună, iar în anul 1763 au loc lucrări serioase de reabilitare, deoarece turnul a fost puternic afectat de mai multe incendii şi trăsnete.

Turnul a mai fost restaurat şi în perioada 1896-1898, însă atunci a fost distrusă cornişa gotică prin construirea unui coif nou. În perioada regimului comunist, au avut loc alte lucrări de reabilitare, nu neapărat benefice, dar şi o serie de săpături arheologice, care au fost sistate după ce au fost găsite câteva piese din aur.

Intrarea în Turnul Ştefan se face prin uşa sudică, iar pridvorul oferă o panoramă impresionantă a oraşului. Edificiul are aproximativ 50 de metri înălţime, iar accesul la primul etaj este posibil datorită unei scări din piatră, în timp ce de la primul nivel, până la foişor se ajunge pe o scară din lemn. Între timp, ceasul cu lună a fost înlocuit de unul modern, cu mecanism electronic. Un element important este şi relieful medieval Roland, care nu a fost reabilitat până acum. De asemenea, pe turn, se regăseşte şi o stemă din 1898, care înfăţişează blazonul oraşului.

Parterul Turnului Ştefan păstrează câteva piese de monumente funerare, dar şi multe elemente ale stilului gotic, şi anume cornişe, nervuri, frize cu şir de ogive sau console cu mască de monstru. Alte reliefuri cu o mare însemnătate sunt “Sărutul lui Iuda” şi “Iisus pe muntele Măslinilor”, realizate în stilul sculpturilor parleriene. Anumite documente şi cărţi de specialitate menţionează şi un relief cu Adam şi Eva, dar acesta nu a fost găsit până acum.

Turnul Ştefan din Baia Mare este şi un reper cultural al oraşului, aici având loc numeroase manifestări, cum ar fi “Poezia din turn”. Mai mult, edificiul a fost subiectul mai multor tablouri realizate de cei de la Şcoala de pictură de la Baia Mare. Turnul a fost ultima dată reabilitat în anul 2007, când Ministerul Culturii s-a ocupat de acest lucru. Monumentul istoric va trece printr-o nouă lucrare de restaurare în cadrul unui proiect de modernizare a Pieţei Cetăţii, proiect ce aparţine Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

turnul-stefan-din-baia-mare.jpg
turnul-sf-stefan-din-baia-mare-judetul-maramures.jpg
vedere-spre-turnul-sf-stefan-din-baia-mare-judetul-maramures.jpg
imagine-de-ansamblu-cu-turnul-sf-stefan-din-baia-mare-judetul-maramures.jpg
ceasuri-de-pe-turnul-sf-stefan-din-baia-mare-judetul-maramures.jpg
imagine-cu-turnul-sf-stefan-din-baia-mare-judetul-maramures.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ