Cu siguranta imaginea de mai jos va pare intr-un anume fel halucinanta, insa reprezinta Soarele in toata maretia sa, in ipostaze diverse, fiind astfel eternizat cu ajutorul SDO (Solar Dynamic Observatory). Ea face parte din seria „Astronomy Picture of the Day” si este realizata de catre NASA, cu ajutorul Observatorului Dinamic Solar. La o prima privire Soarele pare sa fie chiar inspaimantator, mai ales daca il raportam la plasma incandescenta pe care o creeaza in sistemul nostru solar. Totusi imaginea de mai jos este compusa din suprapunerea a altor 25 de imagini, inregistrate cu ajutorul luminii extreme ultraviolete, in urma orbitarii Observatorului Dinamic Solar in perioada 16 Aprilie 2012 – 15 Aprilie 2013.
Lungimea de unda a luminii fiind particulara, de 171 de angstromi, arata emisii de la atomii de fier ionizati foarte tare, ce sunt prezenti in coroana Soarelui, la o anumita temperatura, de aproximativ 600.000 de grade Kelvin, mai precis cam un milion de grade Fahrenheit. Inconjurand ambele parti ale ecuatorului in timpul unei apropieri maxime a 11 ani solari intr-un ciclu solar regiunile active ale soarelui sunt reliefate cu ajutorul buclelor luminoase si a arcurilor liniare din campul magnetic. Totusi, o lumina mult mai comuna ce poate fi vazuta poate sa scoata in evidenta regiuni active asemeni unor grupuri de puncte solare intunecate.
Observatorul Dinamic Solar are un instrument special si anume Atmospheric Imaging Assembly, cu ajutorul caruia a fost posibila si realizarea fotografiei de mai jos, cat si a videoclipului pe care il gasiti la finalul acestui material. Acest instrument face cate o poza odata la 12 secunde, la diverse lungimi de unda, iar scopul acestuia este acela de a observa in ce masura poate sa ajute sau sa dauneze Soarele vietii de pe Terra. Imaginile din videoclip nu numai ca surprind ejectii cat si eruptii ale coroanei Soarelui, ci pun in prim plan si o serie de evenimente deosebite. Chiar daca se induce ideea ca marimea stelei noastre difera in functie de perioada in care este captata aceasta, de fapt imaginile reliefeaza marimea in functie de apropierea sondei fata de Soare.
Mai jos aveti si un filmulet de pe site-ul oficial al NASA, care arata Soarele pe parcursul a trei ani, cu momente foarte importante din viata sa din aceasta perioada, insa totul fiind compresat in doar trei minute, deci viata Soarelui pe parcursul a trei ani de zile, suprinsa in imagini. Pentru o intelegere cat mai buna, precizam urmatoarele: la minutul 00:30 din videoclip se poate observa fugitiv o eclipsă de Soare partiala care a fost produsa cu ajutorul discului Lunii, la minutul 01:11 din videoclip se poate observa o eruptie fenomen a Soarelui, cea mai mare din cadrul acestui ciclu de trei ani, inregistrata la data de 9 august 2011, la minutul 01:28 din videoclip se poate observa cometa Lovejoy, care a interactionat cu Soarele la data de 15 decembrie 2011, la minutul 01:51 din filmulet se poate observa foarte bine un tranzit cu planeta Venus, acest fenomen avand loc la data de 5 iunie 2012; la minutul 02:28 din acest filmulet un alt fenomen deosebit are loc si anume o noua eclipsă a Soarelui, de asemenea partiala.
Mai jos aveti si videoclipul cu trei ani din viata Soarelui, realizat de catre NASA cu ajutorul Observatorului Dinamicii Solare: