Universitatea Chichester se afla in orasul cu acelasi nume, situat in sudul Marii Britanii (la numai doua ore de Londra), in Comitatul West Sussex, in apropierea Marii Manecii, cu o populatie de aproximativ 24 000 de locuitori. Localitatea ofera o imagine tipic englezeasca, un amestec interesant de arhitectura clasica si moderna. Universitatea Chichester este o institutie de invatamant cu traditie, infiintata in 1839. In 1873, in cadrul acesteia functiona “Bishop Otter College”, la care erau primite doar fete, iar din 1946, “Bognor Regis College” era forma de invatamant similara, destinata baietilor. Din unirea celor doua colegii, in 1977, s-a format “West Sussex Institute of Higher Education”, care, in 1995, si-a schimbat numele in “Chichester Institute of Higher Education”, iar din octombrie 2005, se numeste University of Chichester.

Universitatea Chichester
Universitatea Chichester sursa: www.linkedin.com/authwall?trk=gf&trkInfo=AQFFS1GzrgknLwAAAW8Y0cfYuVbDKtJHO089kvf2Xpfzr3khvQN-o69BE3YMRB9vBX0znI10eZ9Y8hPpa03FgUdboQ-2t0PN2YJt_jLjYItl4SWrFV8jndag0KJ-EwXdxlMmeE4=&originalReferer=https://www.google.ro/&sessionRedirect=https%3A%2F%2Fsk.linkedin.com%2Fschool%2Funiversity-of-chichester%2F%3Ftrk%3Dpublic_profile_topcard_school

In topul celor mai bune institutii de invatamant din Marea Britanie, intocmit in fiecare an de ziarul Sunday Time, Universitatea Chicheter figureaza pe locul al treilea, oferind posibilitatea unei specializari performante in Istorie, Media, Management si Leadership, Psihologie, Arta, Dans, Teologie si Religie etc.

Campusul Universitatii – Bishop Otter – este amplasat in apropierea centrului orasului, intr-o zona cu multe spatii verzi, este dotat cu spatii de cazare confortabile, restaurant cu autoservire, cafenea, terenuri sportive. Biblioteca are peste 250 000 de volume, in jur de 1300 periodice, 30 000 e-books. Centrele Media ofera accesul la cele mai noi si performante tehnologii. De un deosebit interes se bucura cursurile si studiourile de dans profesionist, celebre in toata Europa. In 2012, Universitatea Chichester a primit ca premiu, din partea HEFCE (Higher Education Funding Council for England), pentru rezultate deosebite obtinute in cercetare si educatie, opt milioane de lire sterline, pe care le va investi in crearea de alte resurse educationale pentru studenti. Informatii complete se pot obtine de pe site-ul oficial al Universitatii Chichester, http://www.chi.ac.uk/.

A studia in Anglia este, astazi, o oportunitate si pentru tinerii romani, care ar putea sa isi desavarseasca formarea intelectuala si profesionala intr-unul dintre cele mai vechi si mai performante sisteme de invatamant. Oferte educationale, in Anglia, vin nu numai  de la prestigioasele Universitati Oxford si Cambridge, ci si de alte peste 200 de institutii, in cadrul a peste 20 000 de programe.

Conditiile de baza pentru a aplica la o universitate din Anglia sunt rezultatele foarte bune la invatatura si intocmirea perfecta a dosarului de admitere, care trebuie sa contina formularul UCAS (se gaseste pe internet, explicat), Foaia matricola (eliberata de liceu), un eseu de prezentare (personal statement) – care va insista pe rezultatele aplicantului in domeniul pe care vrea sa il urmeze, o recomandare, in limba engleza, de la un profesor, certificat recunoscut de limba engleza. UCAS este o organizatie care se ocupa de cererile de candidatura ale potentialilor studenti in Marea Britanie, oferind toate informatiile necesare legate de procedurile de aplicare, de taxele de studiu, de realizarea eseului de prezentare, de continutul cursurilor oferite de universitate, inclusiv materiale video. De altfel, exista doua posibilitati de a aplica la studii in UK, direct la universitate, daca institutia respectiva ofera aceasta cale, sau prin UCAS.

Citește și:  Târguri de Crăciun - Sibiu vs Cluj Napoca

Un singur dosar de candidatura ofera posibilitatea de inscriere la maximum cinci specializari. Pentru 2013, cei care vor sa studieze in UK trebuie sa ia in calcul taxele de scolarizare, care, se situeaza intre 6 000 si 9 000 de lire sterline, costurile necesare traiului si optiunea pentru student full time/part time. Exista si posibilitatea obtinerii unei burse, oferita de universitate, in anumite conditii, sau a unui imprumut, din partea guvernului englez, urmand ca acesta sa fie returnat dupa absolvirea facultatii, sub forma de rate lunare, din salariu, din momentul in care venitul este mai mare de 15 000 de lire sterline pe an.

Pentru a aplica la o universitate din Marea Britanie, termenul limita, pentru 2013, este 15 ianuarie, cu exceptia Universitatilor Oxford si Cambridge, si a domeniilor Farmacie, Medicina, Stomatologie (pentru care termenul este 15 octombrie). De asemenea, pentru anumite facultati, fiecare aplicant trebuie sa detina una dintre certificarile de limba engleza – IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language), CAE (Cambridge Advanced English) sau sa faca dovada ca a absolvit o scoala cu predare in limba engleza.

Principalele forme de invatamant superior, pe care le ofera Universitatea Chichester, sunt Associate Degree (doi ani, imediat dupa terminarea liceului), Bachelor Degree (program de licenta, cu durata de 3-4 ani), Master Degree (specializare care nu poate fi urmata decat dupa terminarea Bachelor Degree). PhD (Doctoratul) este destinat absolventilor care vor sa aprofundeze competentele dintr-un anumit domeniu, printr-un proiect de cercetare, dezvoltat pe o perioada de 2-4 ani.

In plus, Universitatea din Chichester organizeaza, in fiecare an, incepand cu luna septembrie, un program de cursuri de limba engleza, pentru un nivel minimal sau academic, care faciliteaza accesul la diversele specializari ale Universitatii. Pretul acestor cursuri este de 3 000 de lire sterline pe an, ceea ce inseamna o treime din costul unor cursuri similare in institutii private.

In general, in afara evaluarii corecte a resurselor financiare, tinerii romani, absolventi de liceu, care vor sa isi continue studiile in Marea Britanie, pot compara statutul universitatilor britanice, verificand si rapoartele anuale QAA, pe domenii si specializari, publicate pe site-ul Agentiei care efectueaza aceste evaluari – Quality Assurance Agency for Higher Education.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.