Este bine stiut faptul ca ursitoarele sunt cele care prezic destinul unui om la nastere. Mitul ursitoarelor a fost preluat din mitologia greaca de catre mai multe culturi si civilizatii, printre care se numara si folclorul romanesc.
In mitologia greaca, se spune ca ursitoarele sunt fiicele lui Zeus si ale zeitei Themis. In momentul nasterii unui om, acestea ii controlau destinul pana in momentul mortii. Ursitoarele poarta numele de Moirae in mitologia elena.
Numarul acestor fapturi fantastice a fost stabilit la trei. Cuvantul “moira”, in limba greaca, inseamna parte a unui intreg. Insa din moment ce ursitoarele sunt in numar de trei, acestea formeaza impreuna intregul, adica destinul muritorilor. Nimeni nu se putea opune propriului destin, prezis de catre ursitoare, in mitologia greaca.
Se spune ca ursitoarele locuiau pe Muntele Olimp, de unde controlau destinele oamenilor. Mai mult decat atat, se stie despre ursitoare ca sunt surori si sunt foarte capricioase. Cea mai mare dintre ele este Ursitoarea, care tine intr-o mana o furca, iar in cealalta fusul, pe care incepe sa il invarte, dupa ce a pus firul, care simbolizeaza viata. Sora mijlocie este soarta; aceasta toarce firul. Cea mai mica sora este Moartea, aceasta taie firul cand doreste. Numele celor trei in mitologia greaca erau urmatoarele: cea mare este Clotho, cea care toarce, mijlocia se numeste Lachesis, si cea mica Atropos.
Se spune ca cea mai importanta si mai puternica dintre ursitoare este cea de-a doua, deoarece in mainile sale stau frumusetea, virtutea si intelepciunea oamenilor.
Chiar daca se spune despre ursitoare ca sunt fiicele lui Zeus, acestea actioneaza independent de zei, reprezentand legea naturii prin care orice om care este muritor trebuie sa moara. Legenda spune ca si unii zei se tem de capricioasele ursitoare, multi dintre acestia fiind victime ale destinului prezis de ele.
Tot in mitologia elena se spune ca ursitoarele apar la trei nopti dupa ce copilul a fost nascut pentru a-i determina cursul vietii. Alte legende afirma ca ursitoarele apar in a saptea noapte de la nasterea copilului.
Desi destinul prezis de catre ursitoare nu poate fi schimbat, exista posibilitatea ca parintii copilului nascut sa poata imblanzi ursitoarele. De aceea, in multe dintre regiunile romanesti, dar si in randul traditiilor altor popoare, in cea de-a treia sau a saptea zi, inainte de lasarea noptii si venirea ursitoarelor, se pregateste o masa imbelsugata. De pe masa nu trebuie sa lipseasca graul, apa, fructele, legumele, dar nici banii. Ursitoarele vor fi incantate si ii vor oferi omului un destin mai bland.
Daca in majoritatea culturilor si credintelor ursitoarele apar in numar de trei, exista si situatii in care apare o singura ursitoare care simbolizeaza destinul.
In ceea ce priveste infatisarea lor, ursitoarele sunt prezentate in moduri dierite. In unele culturi ele apar ca fiind batrane, spre deosebire de altele in care apar ca tinere fecioare, frumoase si neprihanite, asemanatoare unor zane. Chiar si imbracamintea lor este de multe ori asemanata cu cea a unei zane, deoarece ele poarta rochii albe, lungi, iar in par poarta cununi de flori. In alte culturi, ursitoarele apar cu infatisari diferite.
Chiar daca pot fi imblanzite foarte greu, acest lucru nu este imposibil. Ursitoarele sunt, de cele mai multe ori, capricioase si suparacioase.
Imaginea ursitoarelor este una foarte des intalnita in opere literare. Hesiod le caracterizeaza drept “zeite ale noptii”, ale caror parinti sunt Zeus si Themis. Grecii au crezut intotdeauna in puterea ursitoarelor sau, mai bine spus, in forta destinului. Multi autori au fost inspirati de aceasta tema a destinului care nu poate fi schimbat. Orice lucru i se intampla unui om in timpul vietii depinde de ce destin are. Una dintre cele mai importante opere din literatura universala care cultiva simbolul destinului este Romeo si Julieta a lui William Shakespeare. Alte opere literare in care predomina tema destinului sunt Odiseea lui Homer si Oedip rege a lui Sofocle,
In folclorul romanesc se spune ca ursitoarele, trei la numar, vin in cea de-a treia zi dupa nasterea pruncului. Pe langa faptul ca acestea ii decid micutului soarta, ele ii pot aduce “daruri” cum ar fi norocul la bani, desteptaciunea, chibzuinta, istetimea, linistea, sanatatea sau norocul in dragoste. Simbolistica ursitoarelor a mers atat de departe incat, in ultimii ani, in timpul petrecerilor de botez, isi fac aparitia asa-numitele “ursitoare”. Este vorba, de fapt, de un mic spectacol organizat pentru a-i binedispune pe invitati. Ursitoarele sunt actrite imbracate asemanator ursitoarelor din mitologie, avand cununi de flori pe cap si tinand in mana firul, furca, fusul si foarfeca. Acestea fac diferite urari copilului. Spectacolele de genul nu sunt costisitoare si aduc un plus de umor petrecerii.
Se mai spune ca firul vietii este dat ursitoarelor de catre Dumnezeu, insa ele decid care va fi destinul fiecarui individ, fara ca acesta sa il poata evita.
mi-a placut articolul vostru despre zanele ursitoare si parerea mea este ca orice botez ar trebui sa aibe un astfel de moment.
este adevarat..am auzit povesti uimitoare despre ursitoare…exista.