Valea Zânelor este unul dintre cele mai atractive locuri pentru locuitorii oraşului Covasna, dar şi pentru turişti. Se află în estul localităţii, într-o zonă în care au fost construite câteva hoteluri pentru cei veniţi în staţiune şi unde se află Spitalul Cardiologic.

Valea Zânelor este un loc liniştit, preferat de cei care vor să stea în mijlocul naturii şi să se relaxeze. Cu toate acestea, în fiecare an, în prima duminică de dinainte de Sfântul Ilie (prăznuit pe 20 iulie), valea prinde viaţă. Acest lucru se întâmplă datorită sărbătorii numite Nedeia Mocănească, ce atrage mii de oameni.

Sărbătoarea este un obicei străvechi al celor de aici şi este strâns legată de viaţa de cioban. Înainte, în vemurile străvechi, în această perioadă a anului, coborau păstorii şi îşi alegeau miresele. Evenimentul era urmat de o nuntă tradiţională, iar tradiţia s-a păstrat de-a lungul anilor, chiar dacă într-un mod simbolic.

Astfel, în fiecare an, în Valea Zânelor are loc acelaşi ritual, deşi nu se oficiază vreo căsătorie cu acte în regulă. Sunt aleşi un fecior şi o fată, care să joace rolul ciobanului şi al alesei sale.

Există şi un alai şi toţi nuntaşii urmează toţi paşii unei căsătorii tradiţionale: se cere mireasa în căsătorie, se bărbiereşte mirele, se ia mireasa de la Casa Nedeii, se face hora miresei, se descalţă naşii, acestea fiind doar câteva dintre obiceiuri. Deşi vremurile s-au modernizat, tinerii participă cu drag la această sărbătoare, fapt ce îi bucură pe bătrâni, pentru că tradiţiile sunt păstrate şi înviate în fiecare an.

valea-zanelor.jpg

Desigur, sărbătoarea de pe Valea Zânelor poartă şi obiceiuri moderne, însă acest lucru este unul normal. Ziua, tinerii care fac parte din alai participă la tot felul de concursuri, cum ar fi trântele ciobăneşti sau ridicarea unui bolovan de aproape 100 de kilograme.

După ce se termină aşa-zisa nuntă, toţi nuntaşii sunt poftiți să participe la programul artistic. Acesta are loc pe o scenă pusă lângă Casa Nedeii, pe scenă urcând atât ansambluri folclorice, cât şi formaţii muzicale de actualitate. De altfel, seara se organizează o discotecă în aer liber, pentru tinerii care vor să continue distracţia.

De asemenea, turiştii care vin pe Valea Zânelor la această sărbătoare se pot delecta cu atelierele tradiţionale puse la dispoziţie de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Aici, artiştii îşi prezintă lucrările: modelaje în lut, cusături tradiţionale şi altele. De câţiva ani, banii strânşi în urma acestor ateliere sunt donate unor oameni care au nevoie de diverse operaţii sau tratamente.

Pe măsură ce explorezi Valea Zânelor, vei descoperi că fiecare colț al acestei văi are o poveste de spus, fie că este vorba de legendele locale care dau numele văii sau de istoria medicală și turistică a regiunii. Această combinație unică de natură, sănătate și poveste face din Valea Zânelor un punct de atracție de neuitat pentru oricine vizitează regiunea Covasna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.