Home Cultură generală Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19 – cinci echipe de cercetători...

Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19 – cinci echipe de cercetători analizează fenomenul

0
Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19 – cinci echipe de cercetători analizează fenomenul

Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19 – este o realitate semnalată mai întâi pe reţelele sociale, printr-o serie de mărturisiri ale unor utilizatori (din ce în ce mai mulţi), după care a intrat şi în atenţia specialiştilor, psihologi, psihiatri, cercetători in neuroştiinţe. La momentul actual, dată fiind incidenţa neaşteptată a acestui fenomen, cinci echipe de cercetători, din cinci ţări diferite, se ocupă de analizarea acestui aspect.

Încă de luna trecută, aprilie 2020, un articol publicat în National Geographic prezenta diverse informaţii despre felul în care izolarea impusă de pandemia de COVID-19 influenţează somnul şi, mai ales, visele, relatările a mii de subiecţi arătând că visele din această perioadă de pandemie sunt încărcate de emoţii negative şi că obiceiurile legate de somn au suferit modificări esenţiale.

Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19, Sursa National Geographic
Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19, Sursa National Geographic

Deirdre Barrett, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, care a publicat şi o carte (The Committee of Sleep) despre visele celor care au supravieţuit atentatului din 11 septembrie 2001, din SUA, ocupându-se acum de vise ciudate din vremea pandemiei de coronavirus, a constatat că cei mai mulţi respondenti-voluntari au declarat că au visat frecvent, in diverse feluri simbolice, că au contractat virusul. De asemenea, în multe cazuri, teama de infectare s-a proiectat în vis în reprezentări bizare, precum: insecte, zombi, dezastre naturale, figuri înceţoşate, monştri etc.

Un studiu început în martie, la Centrul de Cercetare în Neurostiinte din Lyon, Franţa, a relevat, pe baza câtorva sute de interviuri, că 35% dintre persoanele chestionate îşi amintesc mult mai clar visele în această perioadă şi că, pentru 15 %, acestea sunt predominant negative. Un alt studiu, realizat de “Associazione Italiana di Medicina del Sonno”, care vizează analiza viselor italienilor din regiunile puternic afectate de noul coronavirus, din vremea izolării la domiciliu, arată că cei mai mulţi au coşmaruri şi parasomnii (întreruperi frecvente de somn), similare cu simptomele stresului post-traumatic.

Vise ciudate în timpul pandemiei de Covid-19 şi echilibrul emoţional

Vise ciudate, Sursa Lichfield Live

Chiar dacă visele reprezintă un teritoriu explorat parţial şi insuficient explicat ştiinţific până acum, specialiştii în neurostiinte sunt de acord că această capacitate (de a visa) este esenţială pentru echilibrul nostru emoţional. Unele teorii susţin că visele ajută la “trierea” informaţiilor pe care le dobândim în timpul zilei, altele spun că, prin vis, o parte dintre informaţii sunt rearanjate conform mecanismelor interiorităţii noastre, iar altele vor fi “suprimate”.

Petrecem un sfert din viaţă dormind şi peste cinci ani, cumulat, sunt ocupaţi cu vise. Visăm în faza somnului paradoxal (somnul cu vise) sau somnul REM (Rapid Eye movement Sleep), care se caracterizează prin ciclu cardiac diminuat, respiraţie neregulată, mişcare rapidă a globilor oculari şi care succede somnului profund (cu unde cerebrale lente).

Patrick McNamara, profesor de neurologie la Boston University School of Medicine şi specialist în interpretarea viselor, spunea, de curând, că: “În vremuri normale, somnul şi visele ne ajută la gestionarea emoţiilor intense, mai ales a celor negative” şi că acum, în timpul pandemiei de COVID-19, această funcţie este cu atât mai importantă şi mai evidentă. Este şi motivul pentru care cei care se află în prima linie (medici, asistenţi sau cei care locuiesc în epicentrele pandemiei) sau cei care sunt mai sensibili în confruntarea cu pericolele, cu incertitudinile, au cele mai multe vise ciudate, coşmaruri adeseori.

Vise, subconstient, echilibru emotional

În plus, obiceiurile noastre cotidiene, de cateva luni, sunt date peste cap, fiecare trebuie să se reorganizeze, să facă faţă grijilor, fricilor, neliniştilor, să respecte distanţarea socială, să se adapteze la telecomunicare etc. Stilul de viaţă s-a schimbat, creierul nostru nu mai este stimulat în acelaşi fel ca înainte. Toate se reflectă nu numai în comportament, ci şi în felul în care subconştientul reacţionează la astfel de realităţi.

Specialiştii care se ocupă, în acest răstimp, de inventarierea şi analiza acestui fenomen, au înregistrat vise – vise ciudate – ale oamenilor obişnuiţi, dar şi ale unor personalităţi din viaţa publică, fiind surprinşi de frecvenţa coşmarurilor.

Univers oniric

O cunoscută scriitoare, Jackie Wang, mărturisea că a visat de mai multe ori că se află într-un avion care trece printr-un nor întunecat şi că, de fiecare dată, trăia, în somn, un acut sentiment de teamă.

Oprah Winfrey, celebra realizatoare americană de televiziune, a povestit cum a visat că îşi întemniţa publicul într-un depozit imens, cu saltele şi la o distanţă de şase metri unii de alţii.

Managerul unei mari companii relata că s-a trezit speriat după ce a visat un supererou în luptă cu noul coronavirus, virusul luând, în vis, imaginea unui câine feroce, pe care încerca în zadar să-l prindă de lesă.

In lumea visului

Nenumărate alte vise ciudate (cele mai multe având legătură cu pandemia) au fost inventariate pentru a fi analizate şi pentru ca specialiştii să afle şi mai multe aspecte despre această parte ascunsă a fiinţei noastre: cineva a visat că patronul său l-a transformat într-un dealer de animale infectate şi vândute pentru a provoca o pandemie; altcineva, că, oriunde ar fi mers, i se fură portofelul şi rămâne fără nicio sursă financiară etc.

Oricum, temele dominante ale viselor par a fi: boala, spitalul, sufocarea, izolarea, dar şi, petreceri, sărbători, călătorii, interacţiune cu ceilalţi, adică ceea ce nu este posibil în realitate acum, dar se poate în vis. Într-un mod surprinzător, statisticile făcute au arătat că o imagine simbolică, frecventă în această perioadă, în visele multor persoane, este legată de insecte.

Despre coşmaruri, atunci când echilibrul dintre frică şi sentimentul de securitate se rupe, psihologii spun că ajută foarte mult, pentru că excesul de frică din realitate se eliberează în vis, cu condiţia ca astfel de situaţii să nu fie frecvente şi să nu ne destabilizeze în viaţa reală. S-a mai constatat, de asemenea, că, în perioada distanţării sociale şi a izolării la domiciliu, cu cât viaţa (în stare de veghe) a devenit mai relaxată (fără program, serviciu etc.), poate chiar mai monotonă, activitatea onirică este mai bogată, visăm mai mult şi ne amintim mult mai bine visele.

Putem controla visele ciudate/coşmarurile?

Vise ciudate din timpul pandemiei de COVID-19, Sursa 20ceansvibe

Studii mai vechi si mai noi au arătat că activităţile din stare de veghe, precum şi gândurile noastre, generează “bobine”de amintiri care influenţează conţinutul viselor. Emoţiile care ne animă în timpul zilei se reflectă şi în vise. În vremea pandemiei, distanţarea socială diminuează “amintirile” de peste zi şi determină subconştientul să redescopere un trecut mai îndepărtat.

Putem să limităm avalanşa de vise ciudate/coşmaruri, îngrijindu-ne de calitatea somnului, de cea a somnului profund (primele patru ore de somn, cele de dinaintea somnului REM, cu vise), de ritmul biologic/interior, care ne este specific.

În plus, pentru această perioadă dificilă, când studiile şi experimentele au sesizat un număr urias de coşmaruri, specialiştii în studiul viselor recomandă să încercăm să ne amintim cât mai fidel visul, să scriem “scenariul” din vis şi, conştient, să schimbăm ceea ce este neconvenabil, apoi, seara, înainte de culcare, să revedem, în minte, noul scenariu, cel creat în stare de veghe. Mintea noastră va fi receptivă la noua perspectivă.

Impactul unei uriaşe experienţe sociale şi individuale asupra psihicului nostru

Vise si echilibrul psihic

Vise ciudate, coşmaruri, reprezentări onirice stranii – se pare că toate acestea sunt doar vârful aisbergului nostru psihologic. Participăm, astăzi, toţi, nu numai la o dramatică experienţă legată de pandemia de coronavirus, dar şi la o situaţie care ne testează rezistenţa la stres şi anxietate. Este ocazia de a afla cum reacţionăm la acest dublu “atac”, care sunt vulnerabilităţile noastre, cum le putem contracara.

Visul, spunea Joseph De Koninch, profesor de psihologie la Universitatea Ottawa, nu este niciodată o repetiţie a realităţii decât în cazul persoanelor care suferă de stres post-traumatic. În rest, chiar în visele recurente, părţi din realitate sunt integrate în ceea ce memoria şi subconştientul fiecăruia păstrează în secvenţe disparate şi aparent uitate sau pe care conştiinţa nu le acceptă.

Univers oniric

Aceste studii despre vise ciudate din timpul pandemiei, spun cei implicaţi în cercetare, ar putea să aducă informaţii noi despre mecanismele minţii noastre şi despre felul în care omul, singur cu sine însuşi, se poate confrunta cu pericole, aspecte care, astăzi, cât încă nu am depăşit pandemia de COVID-19, nu sunt foarte limpezi.

Se pare că visele ciudate (sau orice alt fel de vis) au şi o funcţie catharctică, de purificare şi compensare, făcându-ne mai rezistenţi în confruntarea cu vicisitudinile vieţii şi ajutând la echilibrul emoţional, deoarece creierul primeşte o informaţie, o prelucrează în felul său şi ne ajută să depăşim momentele critice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version