Xmas este o formă abreviată, în limba engleză, a cuvântului “Christmas” (“Crăciun”), dar care tinde să se internaţionalizeze. A pătruns deja şi în limba română. O simplă căutare pe Internet va evidenţia, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, nenumărate oferte de “Felicitări Xmas”, decoraţiuni în formă de “Xmas tree”, tot felul de cadouri cu inscripţia “Xmas”, “buchete de flori Xmas” etc.
Litera „X” din „Xmas” reprezintă, în limba greacă, litera Chi (Χ), a douăzeci și doua literă a alfabetului grecesc, şi este inițiala cuvântului „Christos” (Χριστός) – în traducere literală, “uns, acoperit cu ulei”. “Mass”, în engleză, derivat din latinescul “missa”, face referire, la catolici, la “mesa”/ “misa” (“Liturghie”).
Utilizarea abrevierii “Xmas” datează, se pare, încă din secolul al XVIII-lea, anterior fiind consemnată, în diverse documente, forma “X’temmas”, iar Dicționarul englez Oxford (OED) citează utilizări ale lui ”X-”sau “XP-” (primele două litere ale numelui lui Hristos, în greacă), încă din 1485.
Dicționarul Merriam-Webster precizează chiar că majoritatea dovezilor pentru aceste forme prescurtate provin de la „englezi educați, care cunoșteau limba greacă”. Astfel de abrevieri apar şi în arta creştină veche (pe icoane) şi în unele manuscrise ale “Noului Testament”.
Forma „Xmas” a fost (încă mai este) o sursă de dezacord între mulţi creștini care țin sărbătoarea şi cei de alte religii sau atei, primii susţinând că folosirea acestei abrevieri este o încercare de a elimina sau de a diminua semnificația religioasă a sărbătorii, o “blasfemie” împotriva lui Hristos și a creștinismului.
În realitate, astăzi, este o formă acceptată și folosită de mulți, în scris, mai ales în contexte informale sau în spații limitate, cum ar fi reclamele, mesajele scurte sau în alte situații în care spațiul este restrâns, fără nicio intenţie de discreditare a sentimentului religios.
Xmas şi Monograma lui Hristos (Christograma) – Chi-Rho (XP)
“Monogramma Christi” (în expresie latinească) sau “Christograma “ – Chi-Rho” – este o combinație de litere care formează o abreviere pentru numele lui Iisus Hristos, folosită în mod tradițional ca simbol religios în cadrul Bisericii Creștine, utilizată încă din primele secole ale creștinismului. Este cea mai veche monogramă a numelui lui Hristos, cunoscută încă de pe vremea împăratului Constantin cel Mare (306 – 337 d.Hr.), despre care legendele spun că ar fi văzut acest semn pe cer, înaintea unei bătălii, şi ar fi auzit mesajul “Prin acest semn, cuceriţi!”.
Este formată din litera Χ (Chi) – inițiala numelui lui Hristos în limba greacă. În același timp, litera Ρ este inițiala cuvântului „Rhos” (Ρησ), care înseamnă „om” sau „fiu” în greacă. Astfel, combinând aceste două litere, Chi-Rho devine o monogramă simbolică pentru Hristos, reprezentată adesea într-un cerc.
Chi Rho (chrismon), în limba greacă, are si sensul “de bun augur”, indicând o urare sau un comentariu aprobator, abia după secolul al III-lea termenul fiind folosit pentru a-l numi pe Hristos.
Despre simbolistica literei greceşti “X” (Chi), încă din antichitate au existat diverse explicaţii. Una dintre acestea este consemnată în scrierea lui Platon, “Timeu” (latinizat “Timaeus”), care spune că cele două linii intersectate ar reprezenta “raţiunea” şi “necesitatea”, iar punctul de intersecţie – “sufletul lumii” (“anima mundi”) – rezultat din voinţa Creatorului suprem de a armoniza Universul, de a crea ordine din haosul preexistent.
Uneori, “Christograma “ – “Chi-Rho” – este însoţită de simbolurile “Alfa“ (α) şi “Omega” (Ω), prima și, respectiv, ultima literă a alfabetului grecesc. În textul biblic, expresia “Eu sunt Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul” exprimă Totalitatea.