Home Cultură generală Ziua Pământului 2015 – planeta nu are nevoie de noi, noi avem...

Ziua Pământului 2015 – planeta nu are nevoie de noi, noi avem nevoie de planetă!

1
Ziua Pământului 2015

Din anul 1970 şi până azi, 22 aprilie este declarată Ziua Pământului, zi cu rolul de a ne reaminti cât de multe putem face fie pentru a proteja planeta prin activism, fie pentru a o distruge prin nepăsare. În această zi la nivel global se desfăşoară diferite campanii de conştientizare şi de activităţi pro-mediu.

Ziua Pământului 20151

În doar câteva sute de ani, omul a reuşit o adevărată performanţă, cea de a pune în real pericol planeta ca mediu favorabil vieţii. Oameni de ştiinţă încep să estimeze probabilităţile omenirii de a coloniza alte planete în viitor, căutând corpuri cereşti ce pot susţine viaţa, căci resursele Pământului vor fi epuizate. Însă nu este mai bine să încercăm să trăim în armonie cu planeta, aşa încât aceasta să nu „ne dea prea curând afară”?

La nivel individual, comunitar, naţional şi mai ales global, oamenii pot contribui la protecţia echilibrului mediului. Cel mai important, Ziua Pământului, zi internaţională, trebuie să nască în oameni o conştiinţă globală: lăsând la o parte diferenţele individuale, sociale şi naţionale, toţi trăim pe o planetă şi toţi avem acelaşi interes: de a crea o lume mai sigură, mai bună, mai echilibrată.

Sigur, este mai simplu să ignori şi chiar să distrugi decât să creezi. Este mai simplu să-ţi spui că tu, un singur om, nu poţi face vreo diferenţă. Însă dacă fiecare om crede că acţiunile lui nu fac nici o diferenţă, unde ajungem? Invers, dacă fiecare are convingerea că poate crea o lume mai bună, atunci acţiunile tuturor vor realiza o schimbare…

Ziua Pământului are doar un rol simbolic, căci ceea ce facem zi de zi este de fapt relevant. Inutil plantezi un copac pe 22 aprilie, dacă în rest nu te informezi şi nu acţionezi în vederea protecţiei mediului!

Scurtă istorie a Zilei Pământului:

În 22 aprilie 1970, aproximativ 20 milioane de cetăţeni americani s-au adunat militând pentru protecţia mediului înconjurător şi protestând împotriva tuturor activităţilor nocive pentru planetă (fabrici, centrale, vărsări de petrol, deşeuri toxice, punerea în pericol a faunei). De fapt, atunci a luat naştere mişcarea pentru protecţia mediului. Iniţiativa unei zile dedicate informării, aducerii la lumină a problemelor reale legate de mediu şi activismului a avut-o un senator american, Gaylord Nelson, care a cerut clasei politice să pună pe prim plan această problematică.

De la 20 de milioane la 200 de milioane de cetăţeni ce sărbătoareau Ziua Pământului şi din S.U.A. în peste 141 de ţări după 20 de ani, preocuparea pentru mediul înconjurător a devenit prioritară la nivel global. În 2000, Ziua Pământului aduce în lumină pe plan internaţional o nouă problematică: încălzirea globală şi posibilitatea utilizării unor surse alternative de energie. În anul 2009, ONU declară 22 aprilie sărbătoare internaţională oficială. Organizaţia Earth Day s-a extins global. Azi în toată lumea timp de o săptămână se organizează diverse campanii de informare şi activităţi pro-mediu.

Omul a exploatat lacom şi nepăsător resursele planetei în aşa măsură încât un studiu ONU extins pe 95 de ţări a ajuns la concluzia că viaţa pe planetă în viitor este un real semn de întrebare. Costul pentru o viaţă îmbelşugată şi comodă, costul pentru lăcomie se dovedeşte a fi mai mare decât putem plăti.

Ziua Pământului doreşte să încurajeze dezvoltarea unei atitudini pro-mediu, a unei conştiinţe globale: fiecare om, din oricare parte a globului, are interesul de a contribui la restabilirea unui echilibru. Cel mai important: toate acestea, nu le facem pentru planetă. Planetei nu îi pasă de noi, planeta nu are nevoie de noi (citându-l pe regretatul şi acidul comedian George Carlin) – noi avem nevoie de planetă! Ceea ce facem pentru protecţia mediului facem pentru noi ca specie, pentru copiii noştri şi copiii lor…

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version