14 februarie, a 45-a zi a calendarului gregorian, este o zi “generoasă”, pentru că oferă fiecăruia (dincolo de campaniile de marketing sau de revolta unora, la noi, faţă de sărbătorile “împrumutate”), prilejul de a celebra ceva – “Valentine’s Day” (“Ziua îndrăgostiţilor”), “Quirkyalone Day” (o alternativă la “Valentine’s Day”), “International Book Giving Day” (“Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți”), urmate, în 15 februarie, de “Singles Awareness Day” (“Ziua persoanelor singure”).

“Valetine’s Day” (“Ziua îndrăgostiţilor”) – câteva fapte mai puţin cunoscute

14 februarie, semnificatii si simboluri
14 februarie, semnificatii si simboluri

“Valetine’s Day” (“Ziua îndrăgostiţilor”), devenită astăzi un fel de sărbătoare universală a iubirii, de vreme ce nenumărate ţări, de pe toate continentele, o celebrează la mijlocul lunii februarie, are rădăcini adânci în istorie.

Deşi se pare ca Papa Alexandru al VI-lea este cel care ar fi declarat “Valentine’s Day”, in anul 1496, ca “Ziua Îndrăgostiţilor, mulţi mitologi susţin că originea acestei sărbători trebuie căutată în ceremoniile dedicate, în antichitate, lui Lupercus (“Lupercaliile”), festival pastoral închinat acestui zeu protector al recoltelor, fermierilor şi animalelor sălbatice (asociat, în mitologia greacă, cu zeul Pan).

În anul 494, Papa Gelasius I a interzis festivalul roman al Lupercaliilor (“Dies februatus” – “Ziua purificării”), înlocuind sărbătoarea păgână cu “Sărbătoarea Sfântului Valentin din Terni” (un martir al creştinilor romano-catolici, torturat şi decapitat la data de 14 februarie 269, la Roma), declarat “protector al îndrăgostiţilor”. Despre episcopul Valentin din Terni legendele spun că ar fi cununat un păgân cu o creștină şi că obişnuia să dăruiască tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina sa.

Este adevărat, pe de altă parte, că “Valentine’s Day” a câştigat în popularitate începând cu secolul al XIX-lea, când, în Statele Unite ale Americii, în Marea Britanie şi în alte ţări, începe să devină o sărbătoare comercială/ laică, aşa cum este şi astăzi.

Recorduri, aspecte inedite, legate de “Valetine’s Day” (14 februarie)

  • Pentru că “Valetine’s Day” este un prilej de a celebra iubirea, la data de 14 februarie, în fiecare an, peste 6 milioane de cereri în căsătorie, în medie, au loc la nivel mondial.
  • Cu prilejul “Zilei îndrăgostiţilor”, în Dubai, în 2020, a fost realizat un mozaic gigantic, format din peste 109 000 de trandafiri, acoperind o suprafață de 1 621 metri pătrați.
  • Prima cutie cu ciocolată, de Valentine’s Day, în formă de inimă, a fost realizată şi oferită de Richard Cadbury, fiul celui care a fondat, în secolul al XIX-lea, celebra companie producătoare de ciocolată, care-i poartă numele.
  • Cea mai scumpă cutie de bomboane de ciocolată, pentru a fi oferită de “Ziua îndrăgostiţilor “, a fost creată de “Le Chocolate Box”, un brand de lux, și valora 1,5 milioane de dolari. Includea ciocolată fină și bijuterii de la “Simon Jewelers”.
  • Recordul mondial pentru cel mai lung sărut este de 58 de ore, 35 minute și 58 secunde, stabilit de un cuplu din Thailanda, la data de 14 februarie 2013.
  • Cea mai mare felicitare de Valentine’s Day a fost creată în China și avea dimensiunea de 13,3 metri lungime și 8,3 metri lățime.
  • Orașul Verona primește anual, cu ocazia zilei de 14 februarie, peste 1 000 de scrisori adresate Julietei Capulet, personajul din piesa „Romeo și Julieta”, de Shakespeare. Există chiar și un “Club al Julietei” care răspunde la aceste scrisori.
  • În Coreea de Sud şi în Japonia, femeile sunt cele care oferă cadouri bărbaţilor de 14 februarie – de regulă, ciocolată – aceştia răzpunzând unui astfel de gest o lună mai târziu, în ziua de 14 martie, cu ocazia “White Day”. În Coreea de Sud, există şi “Black Day” (14 aprilie), când cei care nu au primit cadouri de “Valentine’s Day” mănâncă paste negre (Jajangmyeon), pentru a-și exprima tristețea.

“Valetine’s Day” (14 februarie) şi istoria lui “XOXO”

„XOXO” este un simbol preluat din limba engleză, (re)devenit popular odată cu apariția SMS-urilor, email-urilor și social media, un mod rapid, informal, de a exprima afecțiunea, dragostea şi prietenia, în mesaje, inclusiv de “Ziua îndrăgostiţilor”.

Istoria lui “XOXO” este foarte interesantă, Oxford English Dictionary precizând că, la început, în Evul Mediu, “X” (poate o cruce creştină inversată) era folosit în loc de semnătură (în condiţiile în care erau mulţi oameni care nu ştiau să scrie), însemnând sinceritate, onestitate, credinţă.

Se mai speculează că, în timpurile vechi, cuvântul grecesc “ΧΡΙΣΤΟΣ” (Hristos) a dat naștere practicii utilizării literei latine “X” ca abreviere pentru „Hristos”, semn sărutat de obicei, pentru a indica un jurământ sacru.

Teoria originii lui „O”, în “XOXO” este mai controversată. Unii susţin că, în comunitățile evreiești din SUA, semnătura cu un „X” era evitată, pentru a nu fi asociată cu o cruce creştină. În schimb, foloseau „O” că semnătură. O altă ipoteză sugerează că „O” reprezintă două brațe (care se înlănțuie), motiv pentru care a fost interpretat ca simbol al îmbrățișării.

În secolul al XX-lea, popularitatea expresiei „XOXO” a fost consolidată de cultura pop (filme, muzică, seriale etc.), fiind utilizată ulterior tot mai des în scrisori și felicitări. Astăzi, în lumea virtuală, “XOXO” este un mesaj concis de iubire şi prietenie (sau, în variante, “XX” – doar săruturi, “OO” – doar îmbrăţişări).

14 februarie – “Quirkyalone Day”, o replică amuzantă la “Valentine’s Day”

Quirkyalone Day” (“Quirkyalone” – “quirky”/ “ciudat” + “alone”/ “singur”) este un termen inventat de Sasha Cagen, o scriitoare americană. Aceasta a propus, într-o carte publicată în 2003, intitulată “Quirkyalone: A Manifesto for Uncompromising Romantics” (“Quirkyalone: Un manifest pentru romanticii fără compromisuri”), o alternativă la “Valentine’s Day” (la nivel global), celebrată tot la data de 14 februarie, pentru cei care sunt singuri sau aleg să sărbătorească o relaţie platonică sau chiar “iubirea de sine “.

A fi “Quirkyalone” nu înseamnă că respingi dragostea sau relațiile, ci că preferi să fii singur, decât într-o relație doar de dragul de a fi într-una. “Quirkyalone” apreciază independența, creativitatea și timpul petrecut cu sine sau cu prietenii, deviza fiind “Mai bine singur, decât într-o relație lipsită de sens!„.

În această zi, 14 februarie, un “Quirkyalone” îşi oferă cadouri, îşi cultivă pasiunile și hobby-urile, pune accent pe iubirea de sine și autenticitate, poate organiza petreceri cu prietenii. Este un concept care îndeamnă oamenii să-și aprecieze identitatea, înainte de a se angaja într-o relație.

„International Book Giving Day” (“Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți”

International Book Giving Day
International Book Giving Day

Deşi 14 februarie este cunoscută, în primul rând, ca “Ziua îndrăgostiţilor”, tot la această dată se celebrează, în peste 40 de ţări, începând cu 2012, şi „International Book Giving Day” (“Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți”).

Această inițiativă globală (ideea aparţinând unei englezoaice, Amy Broadmoore, şi fiului ei) încurajează oamenii să doneze cărți celor care au acces limitat la lectură sau oricui altcuiva, ca un gest de respect faţă de ceea ce înseamnă cultură şi educaţie.

Cu ocazia “ Zilei Internaționale a Dăruirii de Cărți”, se donează cărți bibliotecilor, școlilor, centrelor pentru copii, se sprijină campanii de lectură sau cluburi de carte, în scopul promovării interesului pentru citit, se poate oferi o carte unei persoane dragi, în loc de un cadou clasic de Valentine’s Day, care poate schimba ziua (sau chiar viața) cuiva.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.