Home Diverse 6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă – amprenta olfactivă...

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă – amprenta olfactivă a casei

0
Uleiuri esentiale

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în casă ne pot ajuta să facem din acest spaţiu în care petrecem un timp important, ne relaxăm, ne odihnim sau, în care, în condiţiile de telemuncă impuse de pandemie, mulţi desfăsoară şi activităţile cotidiene legate de job, un loc plăcut, armonios, benefic pentru sănătate, pentru buna noastră dispoziţie, pentru confortul fizic şi psihic.

Mirosul este cel mai vechi dintre simţurile omului, dar multă vreme a fost subestimat. Studii recente au arătat însă că simţul nostru olfactiv ne influenţează, chiar şi la nivel subconştient, emoţiile, judecăţile morale, memoria, comportamentul. Se pare că, în general, doar 20% dintre mirosuri provoacă emoţii pozitive, restul, de 80%, dând naştere unor reacţii de aversiune.

Pe de altă parte, senzaţia plăcută, neplăcută sau neutră generată de un miros este specifică fiecărui individ, depinde de experienţele sale anterioare. În fiecare zi, o persoană inspiră circa 11 000 de litri de aer (7 – 8 litri pe minut), detectând un număr foarte mare de mirosuri, care acţionează asupra creierului nostru, prin intermediul legăturilor neuronale dintre bulbii olfactivi şi sistemul limbic, sediul memoriei şi al emoţiilor.

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete – amprenta olfactivă a casei

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă
6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă

Este esenţial, aşadar, să fim atenţi la calitatea aerului din locuinţă, cu atât mai mult cu cât aceasta poate fi influenţată (şi nu în bine) de materialele din care este confecţionată mobila, de vopselurile folosite, de produsele utilizate pentru curăţenie, de praf, de diverşi alţi poluanţi (ceară, lacuri, ambalaje, produse cosmetice, detergenti etc.), care pot provoca dureri de cap, iritaţii ale căilor respiratorii, inclusiv modificări ale structurii celulare.

În plus, fiecare dintre noi – arată o descoperire de dată recentă – poartă cu sine, ca o “aură”, în fiecare clipă, un fel de nor misterios, invizibil, numit “expozom”, format din bacterii, ciuperci, viruşi, particule provenite din orice, de la plantele şi animalele cu care intram în contact, până la poluare, pe toate aducându-le cu noi şi acasă.

Iată 6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în fiecare dintre încăperile locuinţei, cu efecte benefice de necontestat asupra stării fizice şi psihice, care să dea personalitate casei şi prin amprenta olfactivă specifică:

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete – aerisirea

Aerisirea

Aerisirea zilnică a locuinţei este prima condiţie pentru calitatea aerului din interior. Aerisirea se va face de cel puţin două ori zilnic, dimineaţa şi seara, câte 15 – 20 de minute, inclusiv în timpul iernii, cu atât mai mult cu cât astăzi se construiesc locuinţe cât mai bine izolate, care să conserve căldura in anotimpul rece. Dispozitivele de încălzire fac ca aerul să fie mai uscat, ceea ce induce o stare de oboseală inexplicabilă, precum şi senzaţia de gât uscat, tuse, dureri de cap, nas înfundat.

În plus, praful, chiar dacă insesizabil, scade imunitatea şi alterează activitatea cerebrală, poate genera viroze respiratorii. Se va aerisi întreaga locuinţă, nu numai camera de zi sau dormitorul, iar în încăperile în care funcţionează calculatoare sau alte dispozitive, este recomandat ca aerisirea să se facă şi mai des. Ferestrele trebuie să fie larg deschise, în acelaşi timp cu o uşă, pentru a se face curent, altfel circulaţia aerului nu va fi corectă. Un dezumidificator (silenţios şi mobil) poate fi, de asemenea, de folos, deoarece extrage excesul de umiditate din aer şi din pereţi.

Arome de uleiuri esenţiale

Uleiuri esentiale, Sursa Passeport Sante

Uleiuri esenţiale pentru mirosuri plăcute, calmante – unul dintre cele 6 sfaturi şi cel mai simplu mod de a ne bucura, în interior, de aromele deosebite ale uleiurilor esenţiale este să confecţionăm un ornament dintr-un mic coş în care să punem câteva conuri de brad sau de pin, peste care să turnăm două-trei picături (nu mai mult, pentru ca mirosul să fie discret) de ulei esenţial de pin, brad, lavandă, scorţişoară, salvie, paciuli, lemn de santal sau alta mireasmă care ne este pe plac. Din când în când se poate schimba locul ornamentului, pentru o mai bună distribuire a aromei în încăpere.

Se poate folosi şi un difuzor electric de uleiuri esenţiale (se găsesc în comerţ), acesta permiţând o distribuţie foarte bună a aromelor. Cele performante au şi funcţii suplimentare, precum o lumină estompată sau muzică pe fundal. Uleiurile esenţiale (câteva picături) se pot folosi şi în vasul de apă al fierului de călcat, aromele răspândindu-se şi în încăpere, dar parfumând şi rufele care vor conserva mirosul şi în şifonier.

Bicarbonatul de sodiu – efecte miraculoase

6 sfaturi pentru mirosuri placute – bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un produs care se găseşte în orice gospodărie, un ingredient pentru gătit, dar care are şi proprietatea excepţională de a înlătura mirosurile neplăcute din casă. Se poate folosi pentru a spăla frigiderul, în combinaţie cu puţin oţet alb, dar şi pentru a elimina mirosul neplăcut emanat de ţevile de scurgere de la chiuvete şi cadă, preparându-se un amestec de bicarbonat de sodiu, sare şi oţet. Se toarnă apoi zeama de la două lămâi pe ţevile respective, se lasă să acţioneze câteva minute şi se clăteşte bine cu apă.

Aceeaşi soluţie se poate utiliza şi pentru a îndepărta mirosul litierei animalelor de companie. Covoarele se pot curăţa cu praf de bicarbonat de sodiu, pudrate seara şi aspirate a doua zi. Mirosurile dispar în totalitate. Bicarbonatul de sodiu este recomandat şi pentru eliminarea mirosurilor din încălţăminte. Acelaşi efect se obţine folosind şi câteva picături de ulei de mentă puse pe branţuri.

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete – apă parfumată florală

6 sfaturi pentru mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă – apa florala

Apa parfumată florală este unul dintre cele 6 sfaturi uşor de pus în practică, cu deosebite efecte benefice asupra aerului din locuinţă şi care înlocuieşte cu succes deodorantele de cameră din comerţ, nerecomandate, având în vedere substanţele dăunătoare pe care le conţin. O apă parfumată florală se prepară din petale (la alegere) de trandafir, crin, orhidee etc., încălzite la foc mic, în 2 – 3 căni cu apă, împreună cu o lingură de extract de trandafir (se găseşte în magazinele naturiste), la care se adaugă aceeaşi cantitate de extract de grapfrut.

Acest decoct se împrăştie în interior, din când în când, cu ajutorul unui pulverizator sau într-un vaporizator. Alt decoct se poate prepara din citrice – coaja unei portocale sau mandarine, infuzată în 150 ml de apă sau portocale presărate cu niste cuișoare vor aduce un parfum dulce de iarnă în bucătărie.

Covoare curate şi parfumate

Covoarele parfumate reprezintă o altă soluţie de a schimba în mod plăcut atmosfera din casă. Se ştie că, frecvent, covoarele pot capta mirosurile neplăcute din interior. Această problemă se poate rezolva, asigurând şi o atmosferă proaspătă în locuinţă, presărând peste covoare un amestec dintr-o lingură de borax, o lingură de praf de copt şi câteva picături din uleiul esenţial preferat. Se lasa să acţioneze 15 – 20 de minute, după care se curăţă cu aspiratorul.

Mirosuri naturale şi proaspete în baie

Curatenia in baie

Baia este un spaţiu important din locuinţă, unde, de asemenea, trebuie acordată o atenţie deosebită curăţeniei şi aerului proaspăt. Ca şi celelalte încăperi, baia va fi aerisita zilnic, câte 20 – 30 de minute. Prosoapele trebuie să fie mereu uscate după folosire şi schimbate des, pentru a se evita mirosurile neplăcute. Săpunurile trebuie alese cu atenţie, în funcţie de parfumul preferat, pentru că mirosul pe care îl degajă se va simţi în aerul din încăpere. În vasul de toaletă se poate pune puţin detergent lichid, iar pe peria de toaletă se pot pune câteva picături de ulei esenţial.

Bicarbonatul de sodiu este foarte util şi pentru baie, deoarece nu numai că elimină mirosurile, dar curăţă foarte bine suprafeţele, pus în puţină apă caldă, lăsat să acţioneze şi ştergând apoi zona respectivă. Lămâia este şi ea un detergent natural puternic, datorită acidului citric. Se poate freca peste tot, după ce suprafeţele s-au spălat cu detergent obişnuit. În acest fel, efectul de curăţenie va fi mai lung. Şi în baie se pot folosi, cu succes, uleiurile esenţiale. Se poate îmbiba un disc de demachiere cu câteva picături din uleiul preferat, după care se pune într-un colţ al încăperii sau în recipientul periuţei de dinţi.

Aşadar, cu mijloace simple, dar eficace, vom reuşi să dăm stralucire si personalitate casei in care locuim, să facem din aceasta locul in care ne intoarcem de fiecare dată cu plăcere si, mai ales, să fim sănătoşi, pentru că, aşa cum spune un vechi proverb grecesc, “Curățenia este jumătate din sănătate”.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version