Fiecare permis auto are o perioadă de valabilitate. Dacă aceasta a expirat, el trebuie schimbat. Află în acest articol cum se face o programare online pentru preschimbarea permisului de conducere, ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto expirat, pierdut sau furat, pentru preschimbarea permisului auto străin și eliberarea permisului online sau prin poștă. Toate aceste informații și reguli sunt prezentate în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne MAI, nr.123/2013.

Navigarea rapidă în articol:

 1. Programare online preschimbare permis
 2. Acte necesare pentru schimbare permis auto 2019
 3. Acte necesare permis pierdut sau furat
 4. Preschimbare permis de conducere străin
 5. Cerere eliberare permis online sau prin poștă

1. Programare online preschimbare permis

Preschimbare permis de conducere în România

Pe pagina Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor se află formularul de programare online pentru permis românesc.

În cadrul Serviciului de programări online, la Pasul 1 se alege din lista prezentată județul de pe hartă, unde vei dori să-ți faci programarea la ghișeu. Se dă un simplu click pe județul ales, apoi se trece la Pasul 2 care prezintă în listă diferite servicii la care se fac programări online, printre care se află:

 • Preschimbare permis românesc
 • Duplicat permis românesc
 • Preschimbare permis străin.

Se alege serviciul corect și apoi se completează formularul online, care cuprinde:

 • Câmpurile cu date obligatorii care sunt marcate cu *
 • Datele personale – numele și prenumele persoanei
 • CNP-ul de pe Cartea de identitate valabilă; acesta nu este stocat de sistem, este folosit doar pentru verificarea datelor care au fost introduse pe acest formular online
 • Adresa de e-mail corectă pentru a primi pe ea rezervarea
 • Se alege data și ora pentru rezervarea la ghișeu.

După validarea formularului online, solicitantul va primi rezervarea pe adresa sa de e-mail. Pe aceasta sunt trecute data și ora când va trebui să se prezinte la ghișeul de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise.

Pentru ghișeu el va avea nevoie de rezervarea listată, trebuie să respecte datele din rezervare și să aibă și dosarul cu actele necesare pentru preschimbarea permisului auto.

2. Acte necesare pentru schimbare permis auto 2019

Fișa medicală pentru preschimbare permis auto

Dosarul cu documentele necesare pentru schimbarea permisului auto se depune personal de solicitant la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din zona căruia solicitantul are reședința sau domiciliul stabil.

Actele necesare pentru schimbarea permisului auto sunt prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor  Interne, la categoria de eliberare a unui permis de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă.

Lista cu documente necesare cuprinde:

 • Cererea tip care se ia de la ghișeu sau de pe site la secțiunea documente și formulare
 • Pentru cetățeni români trebuie actul de identitate al titularului (în copie și în original) prin care acesta arată că are domiciliul ori reședința în România
 • Pentru cetățeni străini trebuie cartea de rezidență sau permisul de ședere, certificatul de înregistrare, pașaportul, ori pașaportul diplomatic sau de serviciu
 • Chitanța care să demonstreze plata contravalorii permisului auto, taxa fiind de 68 lei (se plătește prin virament bancar, CEC Bank, Trezorerie, mandat poștal); află aici modalitatea de plată
 • Pașaportul de conducere vechi (în original), dacă acesta este deteriorat sau este necesar schimbarea numelui titularului
 • Fișa medicală care este emisă de o unitate medicală autorizată prin care se demonstrează că titularul este apt să conducă autovehiculul pentru categoria la care se referă permisul auto.

Aceste documente sunt necesare pentru a solicita un permis de conducere înainte de expirarea termenului său de valabilitate sau după expirarea lui. Este important să se facă și vizita medicală, documentul obținut se atașează și el la dosar.

3. Acte necesare permis pierdut sau furat

Permise auto românești

Actele necesare pentru eliberarea unui nou permis auto, în cazul pierderii sau furtului acestuia, sunt prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, la categoria de eliberare a duplicatului permisului de conducere românesc, pierdut, furat, deteriorat. Acestea sunt la fel ca în cazul actelor pentru schimbarea permisului de conducere prezentate mai sus. În plus, titularul trebuie să completeze pe cererea tip anumite paragrafe în care să bifeze și să declare că permisul de conducere i-a fost furat, reținut într-un stat membru UE sau dacă l-a pierdut.

Citește și:  Religia egipteană – De la zeul Soarelui la prima religie monoteistă din lume

Cererea pentru eliberarea unui duplicat al permisului auto poate fi transmisă și prin corespondență la adresa poștală/electronică a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Județean. De asemenea, alături de cerere se trimit și celelalte documente scanate.

4. Preschimbare permis de conducere străin

Actele necesare pentru preschimbarea permisului auto de conducere străin sunt prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor  Interne, la categoria de preschimbare a permisului de conducere străin cu document similar românesc.

Dosarul cu documente trebuie să conțină:

 • Cererea tip a solicitantului care se ia de la ghișeu sau de pe site la secțiunea documente și formulare
 • Permisul auto național eliberat de autoritățile străine (în original)
 • Documentul prin care se atestă pierderea, furtul sau lipsa permisului auto
 • Documentul de identitate al titularului (în copie și în original); acesta poate fi pentru cetățenii români – buletin, cartea de identitate; acesta poate fi pentru cetățenii străini – pașaport, certificat de înregistrare, cartea de rezidență în România, permisul de ședere
 • Fișa medicală (în original) care a fost completată de o unitate de asistență medicală autorizată
 • Chitanța care atestă faptul că a fost plătită taxa de 68 lei pentru contravaloarea permisului de conducere (se plătește prin Internet Banking, virament bancar, CEC Bank, Trezorerie, mandat poștal). Află aici modalitatea de plată.

În cazul permiselor auto emise în Israel, Emiratele Arabe Unite și Republica Africa de Sud, este necesară o traducere legalizată a permisului în limba română.

Pentru permisele auto emise de Republica Moldova ce trebuie preschimbate cu documente similare românești, este necesară o adeverință de la Ambasada Republicii Moldova care să ateste autenticitatea, valabilitatea documentelor ce trebuie preschimbate.

5. Cerere eliberare permis online sau prin poștă

Șoferii din România sau care se află în străinătate, pot solicita un permis de conducere prin e-mail sau prin poșta electronică fără să se deplaseze la Permise.

Cererea de eliberare a permisului de conducere poate fi trimisă de acasă prin e-mail, respectiv prin poșta electronică. Cererea se poate găsi la ghișeul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, sau pe site la secțiunea documente și formulare.

Documentele scanate, necesare să fie trimise alături de cererea tip sunt:

 • Actul de identitate al titularului (în copie și în original) pentru cetățenii români
 • Actul de identitate al titularului (în copie) pentru cetățenii străini
 • Procura specială, actul de identitate al mandatarului (în copie și în original) pentru cetățenii români din străinătate
 • Permisul de conducere al titularului
 • Două fotografii ale titularului, dimensiunea 35×38,5 mm.

Cererea și celelalte documente necesare scanate se pot trimite pe adresa de e-mail (ex. pentru cei din București la adresa permise.bucuresti@mai.gov.ro).

Sunt două variante prin care titularul poate primi permisul de conducere solicitat:

 • Îl poate ridica personal de la serviciul public comunitar respectiv, indicat în cerere
 • Permisul se poate livra prin poștă la adresa din România care a fost specificată de titular.

În cazul în care cererea s-a transmis prin poșta electronică, pentru ridicarea permisului auto, este necesar ca titularul să prezinte la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere documentele în original ale căror copii scanate au fost transmise pe e-mail.

Ți-am prezentat ce acte sunt necesare la schimbarea permisului în anul 2019. Atâta timp cât ești apt din punct de vedere medical (dispui de adeverința care atestă că titularul este apt, de la una dintre numeroasele unităţi medicale autorizate), ai dovada plății contravalorii permisului de conducere și nu ești afecatat de suspendarea permisului (venită probabil după ce ai făcut o gafă uluitoare), vei putea solicita eliberarea unui permis duplicat fără bătăi de cap.

2 COMENTARII

 1. Doresc sa stiu ce am de facut. Sotului meu i s-a furat portofelul cu bani si acte printre care si permisul auto. In cazul in care va solicita un duplicat este nevoie din nou de certificaatul medical? Permisul de conducere i s-a reinoit in noiembrie 2016, deci este valabil. Pentru depunerea cererii este nevoie sa isi reinoiasca intai cartea de identitate sau se poate prezenta o copie a certificatului de nastere si o copie dupa buletinul furat? Multumesc!

 2. Datele sunt explicite si pline de indicatii utile va multumesc pentru indrumarile primite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.