Home Cultură generală Afla totul despre pictura in acuarela

Afla totul despre pictura in acuarela

1
Pictura in acuarela, Foto: artanddesigner.wordpress.com

Pictura in acuarela reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai populare tehnici de pictura si ascunde in acelasi timp o istorie cat se poate de interesanta.

Scurta istorie a picturii in acuarela

Desi cele mai vechi picturi in acuarela sunt extrem de vechi, primele exemple – picturile murale descoperite in pesteri datand chiar din perioada paleoliticului, fiind folosite chiar si pentru ilustrarea manuscriselor in perioada Egiptului antic si in Evul Mediu, adevarata istorie a picturii in acuarela incepe in perioada renascentista. Artistul de origine germana Albrecht Dürer (1471–1528) care a pictat in acuarela numeroase peisaje si exemple clare ale naturii in salbaticie, este considerat unul dintre precursorii picturii moderne in acuarela. In perioada renascentista, pe teritoriul Germaniei, una dintre cele mai importante scoli de pictura in acuarela a fost cea condusa de catre Hans Bol.

Cu toate acestea, in timpul epocii barocului, artistii foloseau acuarela doar pentru a realiza cateva schite pe sevalet, sau pentru realizarea unor caricaturi. Printre artistii care au folosit acuarela in acest scop ii putem enumera pe Van Dyk, Giovanni Benedetto Castiglione si Claude Lorrain. Chiar si asa, picturile cu teme botanice si peisajele in acuarela au reprezentat cea mai intalnita forma de manifestare artistica a Renasterii.

Incepand de atunci, pictura in acuarela a devenit din ce in ce mai populara, avand in vedere ca aceasta tehnica foloseste culori care le pot reproduce fara dificultate pe cele naturale, albul hartiei fiind elementul care ofera luminozitate. Pe langa aceasta caracteristica a acuarelei, numerosi factori au contribuit la raspandirea picturii in acuarela pe intreaga perioada a secolului al XVIII-lea. De exemplu, pe teritoriul Angliei, pictura in acuarela reprezenta una dintre activitatile preferate de catre toti cei care aveau o situatie sociala inalta, stapanirea acestei tehnici reprezentand o dovada clara de educatie in special in randul doamnelor si domnisoarelor. De asemenea, pictura in acuarela reprezenta o activitate foarte frecvent intalnita in randul geografilor, a cartografilor si a fortelor aramate avand in vedere utilitatea acestei metode atunci cand venea vorba de realizarea hartilor sau a unor complexe proiecte. In acest fel, artistii adepti ai metodei, erau frecvent trimisi in expeditii alaturi de oamenii de stiinta pentru a putea realiza ample picturi care sa infatiseze teritoriile descoperite pe diferite continente. Prin intermediul topografilor, arta acuarelei s-a extins in intreaga lume, devenind o arta cu adevarat deosebita in special pe teritoriul Angliei.

Pictura in acuarela, Foto: chriscarterart.wordpress.com
Pictura in acuarela, Foto: chriscarterart.wordpress.com

Incepand cu secolul al XVIII-lea, pana in secolul al XIX-lea, pictura in acuarela a dus statutul de arta catre un alt nivel, acuarela devenind modul principal de exprimare artistica, avand si un deosebit impact social. Cele mai multe opere literare foloseau ilustratii realizate cu ajutorul picturii in acuarela, iar turismul a inceput sa fie promovat tot prin acest mijloc. Cei mai importanti pictori englezi ai acelei perioade sunt Paul Sandbay, cunoscut si drept “parintele acuarelei in Anglia”, Thomas Girtin, cunoscut pentru peisajele deosebite si Joseph Mallord William Turner.

In perioada Victoriana, pictura in acuarela a cunoscut o adevarata evolutie pe teritoriul Angliei, fiind publicate carti intregi destinate studiului picturii pas cu pas.
Desi in Franta si in Anglia pictura in acuarela reprezenta una dintre cele mai populare arte, nu acelasi lucru se poate spune si despre restul continentului european. Abia spre inceputul secolului XX aceasta forma de manifestare artistica incepe sa fie pe deplin apreciata in intreaga Europa.
La inceputul secolului al XIX-lea, pictura in acuarela devine o populara forma de manifestare artistica si pe teritoriul american, dintre artistii pionieri cei mai importanti fiind John James Audobon, William H. Bartlett si George Harvey.

Secolul XX este unul cu adevarat prolific in privinta picturii in acuarela, printre cei mai importanti artisti aflandu-se Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Egon Schiele si Raoul Dufy pe teritoriul european, iar pe cel american artistii cei mai importanti ai secolului XX in privinta picturii in acuarela sunt Edward Hopper, Charles Burchfield, Charles Demuth si John Marin. Chiar daca secolul XX este caracterizat prin aparitia a numeroase stiluri artistice si culturale iar popularitatea picturii in acuarela a scazut si din cauza aparitiei si dezvoltarii fotografiei, aceasta tehnica inca a continuat sa fie folosita cu succes de catre numerosi artisti. Ba mai mult decat atat, acuarela, ca substanta, cunoaste numeroase imbunatatiri devenind mult mai calitativa.

Cabana pictata in acuarela, Foto: janasjournal.com

Pictura in acuarela pe teritoriul romanesc

Pe teritoriul romanesc, pictura in acuarela a inceput sa fie cunoscuta in jurul anului 1492, atunci cand monahul Gavril Uric a realizat niste miniaturi fantastice care infatiseaza figuri bisericesti, pe un Tetraevanghel. Cu toate acestea, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai picturii in acuarela in Romania este Carol Popp de Szathmáry (1812-1887) ale carei picturi au fost realizate in scop stiintific si documentar. De asemenea, Romania se poate mandri cu unii dintre cei mai importanti pictori in acuarela din intreaga istorie a artei, printre care se numara Theodor Aman (1831-1891), Nicolae Grigorescu (1938-1907), Stefan Luchian (1868-1916), Nicolae Tonitza (1886-1959).

Pictura in acuarela – un complex mijloc de exprimare artistica

Pictura este una dintre cele mai complexe arte plastice, insa prin pictura in acuarela pictorul se poate afla mult mai aproape de realitate, avand in vedere faptul ca se pot realiza combinatii de culori care sa imite perfect natura. Pe langa culori, materialele folosite, de la pensule si hartie, influenteaza calitatea picturii in sine. De asemenea, tehnicile abordate sunt foarte importante.

In prezent, pictura in acuarela reprezinta una dintre cele mai indragite forme de manifestare artistica avand, de asemenea, si o mare importanta din punct de vedere social si individual, fiind utilizata pentru dezvoltarea anumitor abilitati.

1 COMMENT

  1. Buna ziua.Am o pictura in acuarela cu un peisaj semnata Salgo.
    Va rog frumos sa-mi spuneti daca stiti cine e pictorul asta.
    Multumesc frumos,
    Virgil Ciubotaru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version