Amfisbena de Florida este o specie inrudita cu soparlele dar care se aseamana si cu viermii. Numele sau arata ca traieste in Florida, in regiunile din sud-estul Statelor Unite ale Americii, fiind un ,,locuitor” ce sta exclusiv sub pamant.

Are corpul asemanator cu al unei rame, poate ajunge la maturitate la lungimea de 25-35 cm, in cazuri exceptionale si la 40-41 cm. Aspectul sau este foarte interesant, creat in special de solzii mari dispusi sub forma de inele concentrice in jurul corpului cilindric, ceea ce a facut sa fie numita si soparla-vierme de Florida. Capul este mic si are un colorit rozaliu, in rest corpul este putin mai albicios. Nu are membre anterioare si nici posterioare, nu are ochi si nici deschideri auditive. Coada este foarte scurta si putin aplatizata, prevazuta cu mici tuberculi.

Amfisbena-de-Florida-Rhineura-floridana1Are un mod de viata exclusiv terestru de vizuina, tot timpul si-l petrece sapand galerii in pamantul bine drenat si nisipul afanat, folosindu-se de craniul tare ca de un berbece, doar cand ploua este nevoita sa iasa la suprafata solului din cauza apei care ii inunda tunelurile. Hrana sa consta din mici nevertebrate, insecte, rame, larve de insecte si de gandaci, termite, furnici si paianjeni, pe care ii intalneste in timp ce isi mareste vizuina. Maxilarul inferior este mult tras inapoi, acest lucru ii ofera posibilitatea cand sapa in pamant sa tina botul strans inchis. La randul ei este vanata de pasarile mari consumatoare de rame pe care le cauta in pamant scurmand cu degetele si ghearele ascutite. Cei mai mari dusmani ai sai sunt mierlele americane.

Citește și:  Scincida dungată africană (Mabuya striata) este o specie de șopârlă insectivoră din familia Scincidae

Reproducerea este ovipara, femela isi depune ouale in vizuina si le pazeste pana eclozeaza.

Amfisbena de Florida nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Squamata, familia Rhineuridae si are denumirea stiintifica de Rhineura floridana.

Video – Amfisbena de Florida (Rhineura floridana) sau Soparla-vierme de Florida:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.