Amprenta digitala este urma pe care o lasa varful unui deget pe o suprafata si care reda desenul proeminentelor si al adanciturilor din aceasta zona. Specialistii sustin ca amprentele digitale incep sa se formeze in perioada intrauterina, in cea de-a 13-a saptamana de sarcina, acest proces incheindu-se in cea de-a 17-a saptamana, iar forma lor depinde de numerosi factori, printre care ritmul de crestere al degetelor, alimentatia fetusului, presiunea sangvina, ceea ce face ca nu numai fiecare individ, ci si fiecare deget sa aiba propria amprenta. Chiar si in cazul gemenilor, desi amprentele digitale sunt destul de asemanatoare, ele nu sunt identice. Exista trei categorii principale de amprente digitale, in forma de arc/bucla (la dreapta sau la stanga), de vartej/spirala si circulare, iar in cadrul acestora, o multime de alte elemente (puncte, locuri de convergenta/divergenta, bifurcatii etc.) fac diferenta.

digital fingerprint

Proeminentele si pliurile dermice au fost descrise, pentru prima data, in secolul al XVII-lea, de catre botanistul englez Nehemiah Grew. Peste o jumatate de secol, un medic, tot englez, aflat la post in Japonia (medic-chirurg, intr-un spital din Tokyo), Henry Faulds, publica intr-o revista un articol in care arata necesitatea amprentarii, folosindu-se de cerneala de imprimerie, ca mijloc de identificare a recidivistilor, a a cadavrelor, a raufacatorilor etc. Ii scrie si lui Charles Darwin, pentru a-i explica metoda sa, dar savantul, batran si bolnav, nu se mai poate ocupa de aceasta problema, trimitand observatiile lui Faulds, varului sau, naturalist si genetician, Sir Francis Galton.

Timp de zece ani, acesta se dedica studiilor si este primul care publica o lucrare ampla, in care arata ca imaginea liniilor din varful degetelor este unica pentru fiecare om, estimand ca exista posibilitatea de 1 la 64 miliarde ca doi indivizi sa aiba aceeasi amprenta digitala. Ca urmare a cercetarilor lui Galton s-a ajuns la concluzia ca amprentele digitale pot fi folosite pentru identificarea persoanelor. In 1891, doctorul si seful  politiei, Juan Vucetich,  creeaza in Argentina prima baza de date (de amprente “vucetiene”), si tot el este cel care indentifica primul, pe baza unor astfel de probe, un criminal.

In prezent, progresul tehnologic a facut posibila aparitia unor software-uri capabile nu numai sa stocheze un numar impresionant de date, dar care pot sa si compare amprente digitale si palmare. De asemenea, pentru evidentierea amprentelor digitale, pe langa metodele clasice (cu pudra alba, neagra, fluorescenta, solutii speciale etc.), astazi se foloseste frecvent unda laser (“Polilight”) – care, printr-un sistem de fibre optice, evidentiaza amprentele digitale in spectru electromagnetic – precum si “cititorul de amprente”, computerizat.

Citește și:  Atlantida – cele mai recente descoperiri

Realizarea dispozitivelor biometrice de recunoastere a persoanelor pe baza amprentelor digitale a provocat nenumarate dispute, in ultimul timp, considerandu-se acest fapt un atentat la intimitatea si libertatea oamenilor.

Amprenta digitala si personalitatea

Amprenta digitala, Foto: blog.otterbox.com
Amprenta digitala, Foto: blog.otterbox.com

Putem sa intelegem si intuitiv, dar au demonstrat-o si oamenii de stiinta, ca amprenta digitala poate oferi informatii pretioase despre profilul psihologic al unei persoane (mai ales, amprenta degetului mare), evident, la modul general, ca predispozitie, avand in vedere irepetabilitatea desenului din varful degetelor, dar si faptul ca acestea, pana la sfarsitul vietii, nu se schimba si nici nu pot fi distruse de leziuni superficiale ale tegumentului.

  • Amprenta digitala in forma de arc (bucla) tradeaza un temperament hotarat, puternic, o personalitate bine definita, adeseori interiorizata, un spirit creativ, care se manifesta pe deplin in actiunile individuale.
  • Amprenta digitala in forma circulara indica un temperament dinamic, emotiv, dar cu o mare capacitate de adaptare la diverse circumstante.
  • Amprenta digitala in forma de vartej (spirala) este specifica persoanelor prudente, rationale, echilibrate, cu spirit practic, care isi controleaza (si adesea isi ascund) emotiile.

Mai intotdeauna, extremitatile degetelor prezinta mai multe tipuri de forme (desene), ceea ce semnifica amestecul diverselor trasaturi, unele fiind insa dominante.

digital fingerprint1

Trebuie sa recunoastem ca, in afara de constatarea cercetatorilor, ca amprenta digitala accentueaza simtul tactil, dincolo de utilitatea in descoperirea infractorilor, nimeni nu a oferit pana acum explicatii multumitoare despre aceasta trasatura absolut inconfundabila a fiintei noastre. Sa fie, oare, amprenta digitala felul in care Creatorul ne identifica in multitudinea formelor de existenta din Univers? Este, poate, “codul secret” cu care ne-am obisnuit intr-atat, incat nici nu ne mai intrebam ce este cu el?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.