Ocelotul (Felis pardalis) face parte din ordinul Carnivora si familia Felidae. Este raspandit in junglele dese din America Centrala si America de Sud, in padurile tropicale si subtropicale. Nu apare deloc in zonele montane inalte si in pampasul din sudul Argentinei.

Aceasta felina are pete sub forma de rozete de culoare neagra pe blana, alcatuind parca un lant pe tot corpul.

Rozetele negre se transforma in pete pe suprafata membrelor si in dungi pe gat si pe cap. Pe partea inferioara a corpului, culoarea de fond este mai deschisa. Blana este deasa, scurta, ca o catifea si are culoarea de fond gri-maro-roscata. Adultul poate atinge lungimea de 50-100 cm, greutatea de 11-16 kg, iar coada ajunge la o lungime de 30-45 cm. Femelele sunt intotdeauna mai mici decat masculii.

Ocelotul are un stil de viata tipic felinelor, este solitar, nocturn, se catara foarte des in copaci, se adapteaza usor la diferie habitate, in preerii, mlastini si toate tipurile de padure.

Cu toate ca talia lui nu este prea insemnata, ocelotul este un dusman cumplit al omului si al tuturor animalelor.

ocelot

Obisnuieste sa stea ascuns in arbori sau in tufisuri, iar intreaga lui frumusete se desfasoara cand se misca. Este foarte prefacut, siret si setos de sange, adesea provoaca mari batai printre turme, omorand mai multe animale decat are nevoie pentru hrana.

Citește și:  Șarpele regal comun (Lampropeltis getula) și cele mai răspândite subspecii

Se hraneste cu diferite animale de padure, mai ales rozatoare mici, soparle, pasari, lilieci, pesti. De asemenea vaneaza si animale mari: pui de cerb, broaste testoase, furnicari, tatu, maimute.

In perioada de reproducere, la inceputul primaverii, au loc foarte des lupte intre masculi. Femela are o gestatie de 79-85 zile si face de obicei unu sau doi pui. Cand femela iese prima data cu puii provoaca groaza printre proprietarii de turme. Femelele ajung la maturitatea sexuala la varsta de doi ani, iar masculii la varsta de doi ani si jumatate.

Aceste animale erau vanate in numar foarte mare in anii ’60-’70, comertul pe an era de cca. 200 000 de piei.

Astazi in cea mai mare parte a arealului sau specia este protejata prin lege, fapt ce a facut ca efectivele in anumite zone sa creasca. Singura problema pentru aceasta specie este doar pierderea habitatului din cauza despaduririlor.

Video – Ocelotul (Felis pardalis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.