Arenele Române reprezintă un complex din Bucureşti, realizat pentru spectacolele în aer liber. Se află în Parcul Carol I şi este un loc foarte cunoscut pentru cei care obişnuiesc să se ducă la concerte. Are o capacitate de aproximativ 5500 de locuri.

Arenele Române1

Arenele Române au fost ridicate la începutul secolului al XIX-lea, pentru a celebra 18 secole de la cucerirea Daciei de către romani. Totodată, scopul complexului a fost şi de a sărbători anii de suveranitate ai lui Carol I. Arenele au fost ridicate având ca model celebrele arene romane, iar oamenii angajaţi să se ocupe de proiect au fost arhitectul Leonida Negrescu şi inginerii Elie Radu şi George Constantinescu. Concomitent cu lucrările pentru teatrul de vară au fost realizate şi lucrările pentru un complex de clădiri.

Toate lucrările de la Arenele Române au fost făcute pentru „Expoziţia Generală Română”, care a avut loc în anul 1906. Momentul expoziţiei a fost, cu adevărat, o sărbătoare: mai multe de cinci mii de oameni îmbrăcaţi de gală au participat la inaugurare, iar cei rămaşi acasă aruncau flori pe fereastră.

Salvele de tun răsunau în toată capitala, iar România întreagă avea un sentiment de bucurie. Primii oameni care s-au urcat pe scena arenelor au fost, aşa cum se cuvenea, regele Carol I şi regina Elisabeta. Aceştia au salutat oamenii veniţi din toată ţara şi apoi au dat startul expoziţiei.

Expoziţia de la Arenele Române s-a desfăşurat în pavilioanele construite cu acest prilej, întinse pe mai bine de 30 de hectare. Pavilioanele erau aşezate după tematică: industrie, agricultură, geniu civil, pavilionul regal şi altele. La expoziţie, au participat membrii Casei Regale, dar şi personalităţi române şi străine de seamă, ca George Enescu, primarul Vienei sau Contele de San Marţino.

Orchestra studenţilor la Conservator a interpretat „Marşul solemn al Jubileului”, a urmat o slujbă religioasă şi apoi au fost făcute câteva cuvântări. Totul s-a încheiat cu o punere în scenă a piesei „Povestea Neamului”, în care a fost prezentată istoria ţării noastre.

După acest important eveniment, Arenele Române au găzduit o serie de competiţii sportive şi diverse momente culturale. După ce regimul comunist a venit la putere, complexul a intrat într-un amplu proces de „modernizare”, aşa cum l-au numit autorităţile.

Aceştia au închis amfiteatrul, au înălţat şi acoperit scena, au turnat ciment peste gazon şi au construit birouri pentru funcţionari. De asemenea, au mărit loja regală, sub care au realizat o cameră destinată proiecţiilor de film. Comuniştii nu au uitat de detaliile care făceau referire la monarhie, ci au avut grijă să le îndepărteze.

arenele-romane.jpg

După căderea regimului, Arenele Române nu au mai fost folosite neapărat în scopuri culturale. Din contră, au fost amenajate fabrici de ciorapi, croitorie şi încălţăminte, dar şi un depozit pentru medicamente. În ultimii ani însă lucrurile s-au schimbat: teatrul este din nou folosit, se filmează reclame în interiorul arenelor, iar concertele sunt nelipsite.

Cu toate acestea, exteriorul complexului nu se află într-o stare foarte bună, însă nu pot interveni decât firme specializate pentru a-l repara. Din păcate, niciodată nu se găsesc fonduri suficiente pentru acest lucru, iar Arenele Române sunt folosite ca atare.

Construite pentru a găzdui o varietate de evenimente, de la concerte rock și festivaluri de muzică, până la spectacole de teatru și proiecții de filme, Arenele Române combina tradiția cu modernitatea. Arhitectura lor este concepută pentru a oferi acustică excelentă și vizibilitate optimă, indiferent de locul ales.

Înființate cu scopul de a aduce arta mai aproape de publicul larg, Arenele Române au fost martore la numeroase momente culturale importante și au servit drept platformă pentru lansarea unor noi talente artistice. Fiecare eveniment aici este o celebrare a creativității și pasiunii pentru artă, transformând fiecare vizită într-o experiență culturală bogată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.