Care doamna sau domnisoara, uneori chiar si domn, nu foloseste in ziua de astazi un produs cosmetic menit sa scoata in evidenta anumite trasaturi sau sa ascunda unele imperfectiuni? Insa, machiajul este mai presus decat o simpla forma de infrumusetare, el reprezinta o adevarata forma de manifestare artistica. Arta machiajului este una cat se poate de complexa si veti putea observa acest lucru citiand randurile urmatoare.
Scurta istorie a machiajului
Frumusetea a fost slavita inca din cele mai vechi timpuri, fapt pentru care, inca din vremurile stravechi, oamenii au gasit fel de fel de mijloace, unele mai ciudate decat altele, pentru a se infrumuseta. De asemenea, modul in care frumusetea este perceputa a suferit modificari de la o epoca la alta, iar criteriile pot fi diferite si ele de la o cultura la alta.
Numeroase descoperiri arheologice au demonstrat ca toate grupurile sociale de pe pamant au adoptat, la un moment sau altul, tehnicile machiajului, acestea fiind dezvoltate pentru intaia oara acum peste 6000 de ani de catre greci si egipteni. Daca, la origini, produsele cosmetice precum uleiul de castor, uleiul de masline, ceara de albine si apa de trandafir erau folosite pentru infrumusetarea pielii, pudra de caramida, petalele de trandafir si seva altor plante, toate amestecate cu diverse uleiuri, reprezentau rujurile si fardurile de obraz pe care doamnele si domnisoarele le foloseau pentru a-si evidentia frumoasele trasaturi. Pentru farduri se folosea antimoniul si sofranul, pentru aplicarea lor folosindu-se un aplicator din fildes. Machiajul a fost foarte mult timp asociat cu prostitutia.
Treptat, machiajul a inceput sa prinda contur din punct de vedere cultural, in sensul ca foarte multe triburi au adoptat arta machiajului ca ritual. Machiajul a devenit in acest fel un act ritualic, de initiere sau de identificare, fiind intalnit in cadrul multor triburi ca simbol al trecerii catre un alt statut social.
In secolul XX, machiajul ca mijloc de infrumusetare a inceput sa devina din ce in ce mai popular, in special pe teritoriul Statelor Unite, acolo unde era folosit in arta cinematografica. Treptat, lumea a evoluat, iar arta machiajului a fost raspandita in intreaga lume. Pentru ca da, machiajul este o arta in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca la prima vedere pare doar simpla metoda de a ne face mai frumosi.
Machiajul este una dintre cele mai vechi arte
Machiajul ca arta nu trebuie sa fie neaparat interpretat ca o rutina zilnica pe care o abordeaza doamnele si domnisoarele pentru a-si ascunde imperfectiunile si pentru a-si scoate in evidenta trasaturile, dupa cum am mentionat si anterior.
Machiajul, ca oricare alt mijloc de manifestare artistica, ii permite artistului sa creeze o opera inedita. De aceea, tehnicile machiajului ca arta s-au dezvoltat in cea mai mare parte pe platourile de filmare.
Make-up artistul este persoana care creeaza operele de arta, avand ca suport de lucru pielea umana si chipul si, dupa cum am mentionat si anterior, machiajul ca arta s-a dezvoltat in special pe platourile de filmare. Iata care sunt principalele tehnici si ramuri ale machiajului ca mijloc de exprimare artistica.
• Machiajul de scena reprezinta tipul de machiaj folosit in cadrul spectacolelor de orice fel. Acesta este inspirat atat de povestea pusa in scena, cat si de alti factori, cum ar fi reflectoarele si alte surse de iluminat. Make-up artistul trebuie sa reuseasca sa evidentieze perfect trasaturile fetei in asa fel incat acestea sa nu fie sterse de lumina puternica.
• Machiajul fashion este acea latura artistica a machiajului folosita in cadrul prezentarilor si fotografiilor de moda. Aceasta latura a machiajului este una cat se poate de complexa, iar artistul are nevoie de foarte mult exercitiu.
• O alta latura a machiajului si o arta in adevaratul sens al cuvantului este crearea efectelor speciale cu ajutorul unor tehnici inedite. Acest tip de machiaj este folosit in special in cadrul artei cinematografice pentru a crea personaje fantastice.
De ce este considerat machiajul o arta?
• Inainte de toate, machiajul este considerat o arta pentru ca, prin intermediul sau, se pot exprima trairi, sentimente si emotii.
• Pentru a fi realizat un machiaj cu adevarat spectaculos, indiferent de tehnica abordata, este necesara foarte multa imaginatie si creativitate din partea artistului.
• Fiecare machiaj este unic si original si singurul inconvenient este ca reprezinta o arta ce poate fi imortalizata in fotografii inedite, machiajul fiind efemer.