Arta si sinestezia reprezinta un subiect controversat si foarte frecvent abordat in istoria artei de-a lungul anilor, experientele sinestezice fiind cele pe care artistii si-ar dori sa le traiasca cel putin o singura data in viata.

Ce este sinestezia si care este legatura cu arta?

arta si sinestezie
arta si sinestezie sursa: www.vice.com/en_us/article/gyxq73/melissa-mccracken-synesthesia-painter-interview

Dupa cum insusi numele sugereaza, sinestezia (gr. syn = impreuna + gr. aisthēsis = senzatie) reprezinta o conditie medicala, mai bine spus neurologica, ce se manifesta prin asocierea intr-un mod diferit a anumitor senzatii ce apartin unor simturi diferite fata de cel fata de care s-au realizat conexiunile. Pe scurt, sinestezia poate fi transpunsa drept conditia prin care impusurile senzoriale transmise unui anumit individ catre un simt anume, sunt receptate identic de un alt simt. Si chiar daca un individ care poate auzi culori a starnit interesul inca din vremuri indepartate, adevaratul interes pentru aceasta interesanta si in acelasi timp ciudata dereglare la nivel senzorial a luat amploare in ultimele secole, aceasta fiind cercetata atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere artistic.

De ce din punct de vedere artistic?

O dovada clara a existentei si constientizarii sinesteziei inca din timpuri indepartate este denumirea de culoare atribuita timbrului vocal. La sfaristul secolului alk XVI-lea are loc primul experiment realizat de catre pictorul italian Giuseppe Arcinboldo, experiment ce a avut ca principal scop gasirea corespondetelor cromatice ale sunetelor. Acest experiment, dar mai ales incercarea de a gasi o explicatie logica pentru a demonstra corespondenta dintre sunet si culoare a dat batai de cap multor artisti dar si oamenilor de stiinta, unul dintre oamenii de stiinta cei mai implicati in descoperirea misterelor sinesteziei fiind Isaac Newton. Acest a emis chiar o teorie conform careia sunetele si culorile sunt trnasmise pe o frecventa comuna ce poate induce simturile in eroare in cazul sinestezicilor.

Odata cu aparitia simbolismului, artistii au inceput sa isi indrepte din ce in ce mai mult atentia catre sinestezie. In acest fel, in plin simbolism, au luat nastere asa-numitele picturi muzicale, realizate de catre artistii care fie au dorit doar sa insufle accentele sinestezice, fie au trait astfel de experiente.

Cu trecerea timpului, nu pictura a devenit muzicala, ci experientele muzicale au inceput sa puna accentul pe trairile sinestezice, iar un bun exemplu este muzica electronica imbinata cu artele vizuale.

Citește și:  7 emoţii fundamentale. Cum ne influenţează acestea comportamentul?

Arta inseamna sentimente, inseamna emotii si trairi diferite, iar sinestezia face parte din procesul artistic din doua importante puncte de vedere:

artistul sinestezic isi creeaza operele conform propriilor perceptii sinestezice. Si cum numarul persoanelor sinestezice nu este unul foarte mare, aceasta capacitate sinestezica nefiind foarte frecvent intalnita, artistii au cautat de-a lungul timpului diferite metode pentru a-si induce stari care sa ii poata face sa isi „inverseze” simturile, iar una dintre metode este consumarea de substante halucinogene.

artistul isi creeaza opera pentru a induce sinestezia celor care o percep, pentru a distorsiona impulsurile senzoriale.
Din al doilea punct de vedere, sinestezia a fost perceputa precum o metafora frecvent intalnita in arta, indiferent daca este vorba de muzica, pictura sau literatura. Cu toate acestea, si cea dintai forma de manifestare a sinesteziei in arta poate avea acelasi rezultat, creand un dezechilibru trecator in modul de percepere a senzatiilor in cadrul celui care percepe opera de arta.

Sinestezie
Sinestezie sursa: www.huckmag.com/art-and-culture/art-2/meet-artist-turning-synesthesia-art/

Sinestezia si-a facut simtita prezenta de-a lungul timpului prin numeroase mijloace de manifestare artistica. Ea este prezenta in operele literare ale unor mari autori, de exemplu Charles Baudelaire si reprezentantul roman al simbolismului, George Bacovia, precum si in randul unor pictori sau muzicieni de seama. Artistii care au folosit sinestezia au creat o corespondenta ametitoare intre culori si sunete, intre culori si idei, creand analogii care mai de care mai diferite pentru a transmite intr-un mod inedit propriile sentimente, trairi si emotii.

In mod normal, o opera de arta, de exemplu o pictura, poate fi perceputa de catre o persoana obisnuita doar la nivel vizual. Daca opera a fost creata in urma sinesteziei si aceasta este perceputa de catre o persoana ale carei simturi nu sunt distorisionate, opera va fi perceputa diferit deoarece sinestezia poate fi o stare indusa.

Printre artistii care au creat in urma experientelor sinestezice se numara: Franz Liszt (compozitor), Vladimir Nabokov (scriitor) Robyn Hitchcock (cantaret, compozitor), Tori Amos (compozitor, cantareata), Marilyn Monroe (actrita, cantareata), Billy Joel (cantaret, compozitor), Nikolai Rimsky-Korsakov (compozitor), Eddie Van Halen (chitarist).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.