Din antichitate si pana in prezent, Atlantida (“Insula Lui Atlas” – fiul zeului marii, Poseidon), misteriosul continent disparut, care s-ar fi aflat undeva in Oceanul Atlantic, in vestul Stramtorii Gibraltar, in apropierea Peninsulei Iberice, a suscitat constant si in egala masura interesul istoricilor, al ezoteristilor, al autorilor de science-fiction. Aceasta fascinatie a „taramului pierdut” se leaga, in primul rand, de faptul ca se presupune ca, pe insula respectiva, s-ar fi dezvoltat o civilizatie superioara – a atlantilor – disparuta in urma unui cataclism. Atlantida a fost mentionata, pentru prima data, de Platon, in „Dialogurile” sale („Timaios” si „Critias”), fiind descrisa (foarte precis), ca o lume idilica, bogata (bogatie datorata unui metal rar – oricalcul – asemanator alamei), formata din noua regate, avand capitala in apropierea unui munte si fiind inconjurata de canale navigabile. Se mai crede ca atlantii erau buni navigatori si comercianti, excelenti arhitecti si artisti talentati, ridicand constructii in care albul, rosul si negrul se combinau in forme si imagini de mare rafinament. Multi au considerat descrierile lui Platon ca fiind pura fictiune, un mit, altii au fost convinsi ca este vorba de fapte reale si au cautat vestigiile acestei civilizatii in toate partile lumii. Platon insusi, prin felul in care evoca acest imperiu disparut, parea convins de veridicitatea lui: „Aceasta istorie, desi stranie – spunea el – este, cu siguranta, adevarata, pentru ca a fost relatata de Solon, cel mai batran dintre cei sapte intelepti ai Greciei”.

In 2005, 2008, 2010, la Milos, in Grecia, specialisti – istorici, arheologi, exploratori – s-au intalnit in cadrul unor Conferinte internationale, pentru a relua tema „Atlantidei”, raportata la descoperirile cele mai noi, stabilind si o lista de criterii care ar ajuta la identificarea acestui continent disparut, pe care unii l-au cautat in Marea Mediterana, altii in Marea Egee, in Bermude, in Bolivia, in Antarctica etc.

  • In 2011, dupa cautari care au tinut mai bine de sapte ani, o echipa de cercetare, cu specialisti din mai multe tari, a prezentat, intr-un documentar National Geographic, transmis in Statele Unite ale Americii, ca vestigiile Atlantidei se afla in mlastinile din sudul Spaniei. Ideea de a explora zona respectiva s-a nascut dupa ce fizicianul german Rainer Kuhne a atras atentia asupra caracteristicilor „ciudate” ale regiunii, in niste imagini luate prin satelit. La varsarea fluviului Guadalquivir, in Atlantic, la vest de Gibraltar, asupra mlastinilor, pe fotografii, se zareau niste umbre imense, geometrice, a caror forma parea asemanatoare unui vechi oras disparut. Pentru a se asigura ca nu este vorba de o simpla impresie optica, cercetatorii au folosit un georadar (un dispozitiv electromagnetic, utilizat in topografie) si un spectrometru, pentru a cartografia zona si pentru a detecta urme ale unor constructii. Rezultatul, sustin ei, a constat in descoperirea vestigiilor unui cuptor de mari dimensiuni si ale unui sistem de canalizare.  Richard Freund, un arheolog de la Universitatea Hartfort, care a coordonat cercetarile, a declarat ca este evident ca un cataclism (un tsunami) a distrus vechea cetate, urmele fiind ingropate la 95 de kilometri, in adancul pamantului. Mai spre nord fata de regiunea respectiva, s-au gasit alte vestigii, care ar putea fi dovada ca cei care au scapat catastrofei au ridicat o alta cetate, in care au refacut o parte din valorile lor materiale si spirituale.
Citește și:  Persoanele cu ochi albaştri au un strămoş comun, care a trăit în regiunea Mării Negre – o descoperire uimitoare

 

  • In februarie 2013, un grup de geologi brazilieni au anuntat ca au descoperit si ei, in adancurile Oceanului Atlantic, la aproximativ 1500 kilometri de Rio de Janeiro, o fasie de blocuri de granit. Existenta unor stanci in adancul apelor oceanului nu ar avea nimic extraordinar, numai ca, spun geologii, granitul este o roca exclusiv continentala si, in acest caz, fasia descoperita ar putea apartine unui continent „inghitit” in momentul separarii Africii de America de Sud, cu peste 100 de milioane de ani in urma. Cercetatorii au tinut sa sublinieze ca sunt „aproape siguri” ca este vorba de dovezi ale existentei Atlantidei, stancile de granit fiind „o bucata” de continent pierduta in ocean si ramasa acolo milioane de ani. Ei au luat esantioane de roca, pentru a le analiza si pentru a-si consolida teoria.

Evident, enigma Atlantidei, despre care s-au scris, pana acum, peste 5 000 de volume si de articole, nu este inca rezolvata. Ca se vor gasi sau nu dovezi de necontestat, Atlantida va ramane un reper important in istoria culturii si a civilizatiei umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.