Cand te uiti la o imagine a planetei Mercur, te gandesti probabil ca aceasta pare a fi o planeta uscata, lipsita de aer. Insa, ai putea fi surprins sa afli ca de fapt, Mercur are o atmosfera. Atmosfera lui Mercur nu este genul de atmosfera pe care o avem aici pe Pamant si nici genul de atmosfera subtire care inconjoara planeta Marte. In prezent, atmosfera planetei Mercur este studiata de catre oamenii de stiinta si de nava spatiala MESSENGER. Atmosfera originala a lui Mercur s-a disipat la scurt timp dupa ce s-a format planeta, acum 4,6 miliarde de ani, odata cu restul sistemului solar.

Acest lucru s-a intamplat datorita gravitatiei mai mici a lui Mercur si datorita faptului ca, fiind atat de aproape de soare, aceasta planeta primeste in mod constant loviturile vanturilor solare. Atmosfera actuala este aproape neglijabila.

Din ce este compusa atmosfera lui Mercur? Planeta Mercur are o atmosfera rarefiata compusa din hidrogen, heliu, oxigen, sodiu, calciu, potasiu si vapori de apa. Astronomii cred ca aceasta atmosfera curenta este alimentata in mod constant de o varietate de surse: particule din vanturile solare, eruptii de gaze vulcanice, dezintegrarea radioactiva a elementelor de pe suprafata planetei si praful si resturile aruncate de micrometeoritii care se lovesc mereu de suprafata sa. Fara aceste surse de alimentare, atmosfera planetei Mercur ar fi purtata de vantul solar destul de repede.

Compozitia atmosferei

Compozitia atmosferica a lui Mercur este: 95,32% dioxid de carbon; 2,7% azot; 1,6% argon; 0,13% oxigen; 0,07% monoxid de carbon; 0,03% vapori de apa; 0,0013% oxid nitric si urme de gaz (inclusiv kripton si metan, printre altele). In anul 2008, nava spatiala MESSENGER a descoperit vapori de apa in atmosfera lui Mercur. Se crede ca aceasta apa este creata atunci cand atomii de hidrogen si atomii de oxigen se intalnesc in atmosfera.

Doua din aceste componente sunt indicatori posibili ai vietii asa cum o stim noi: metan si vapori de apa (indirect). Se crede ca apa lichida sau sub forma de gheata este o componenta necesara pentru viata. Prezenta vaporilor de apa in atmosfera lui Mercur indica faptul ca, undeva pe planeta, exista apa lichida sau gheata. Dovezi ale apei sub forma de gheata au fost gasite la poli, unde fundurile craterelor nu sunt niciodata expuse la lumina.

Compozitia si temperatura pe Mercur, Foto: nine9planets.wordpress.com
Compozitia si temperatura pe Mercur, Foto: nine9planets.wordpress.com

Uneori, metanul este un produs secundar al deseurilor provenite de la organismele vii. Oamenii de stiinta cred ca metanul din atmosfera lui Mercur provine de le fenomenele vulcanice, procesele geotermale si activitatea hidrotermala. Metanul este un gaz instabil si necesita o sursa constanta si foarte activa, intrucat studiile au aratat ca metanul este distrus in mai putin de un an pe Pamant. Se crede ca metanul provine din peroxizii si percloratii din sol sau ca se condenseaza si se evapora in mod sezonier din hidratul de metan (un amestec de gheata si metan).

Cele patru straturi

In ciuda faptului ca atmosfera lui Mercur este atat de mica, oamenii de stiinta de la NASA au reusit sa o imparta in patru componente. Aceste componente sunt: inferioara, de mijloc, superioara si exosfera. Atmosfera inferioara este o regiune calda (in jur de 210 grade Kelvin). Aceasta este incalzita de o combinatie intre pulberile de suspensie (au diametrul de 1,5 micrometri) si caldura radiata de la suprafata. Acest praf din aer ii da planetei aspectul maroniu-roscat. Atmosfera de mijloc contine un curent de aer ca si Pamantul. Atmosfera superioara este incalzita de vanturile solare, iar temperaturile sunt mult mai ridicate decat la suprafata. Temperaturile mai ridicate separa gazele. Exosfera incepe de la 200 de kilometri si nu are un sfarsit concret. Aceasta pur si simplu se ingusteaza in spatiu. Desi descrierea de mai sus da impresia ca exista o atmosfera groasa care separa planeta de vanturile solare si radiatii, acest lucru nu este adevarat.

Campul magnetic este cel care ajuta planeta Mercur sa-si pastreze atmosfera. In timp ce gravitatia ajuta la mentinerea gazelor la suprafata, campul magnetic ajuta la devierea vantului solar in jurul planetei, cam la fel cum se intampla si in cazul Pamantului. Aceasta deviere ii permite planetei sa aiba o anumita forma de atmosfera. Atmosfera lui Mercur este una din cele mai rarefiate din sistemul solar. Vantul solar imprastie o mare parte din atmosfera, asa ca sursele de pe planeta o realimenteaza in mod constant. Oamenii de stiinta spera ca nava spatiala MESSENGER va ajuta la descoperirea acestor surse si astfel va creste nivelul de cunoastere al planetei Mercur.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.