Auselul cu cap galben (Regulus regulus), cunoscut și sub numele de „creasta de aur„, este cea mai mică pasăre din Europa, având o greutate de doar 5-6 grame. Această pasăre de talie mică poate fi întâlnită în pădurile de conifere și foioase din Europa, inclusiv în România.
Penajul său distinctiv, cu o dunga galbenă pe creștetul capului, și cântecul său puternic o fac ușor de recunoscut, în ciuda dimensiunilor reduse. Deși este o pasăre sedentară, auselul rămâne activ pe tot parcursul anului, făcând zboruri scurte și fiind în continuă mișcare în căutarea hranei.
Pasarea ausel cu capul galben (Regulus regulus) se mai numeste ausel auriu sau ausel de iarna. Traieste pe tot curpinsul tarii noastre si in Europa Centrala. Este considerata cea mai mica pasare din Europa.
Caracteristici fizice și comportament ale auselului cu cap galben
Penajul are culoarea cafenie-maslinie si cafenie deschis. Caracteristic pentru ausel este coloritul galben al penajului de pe crestetul capului, cu o dunga galbena si doua negre, de aceea este numit si ,,creasta de aur”. Femela nu prezinta aceasta pata galbena pe crestet. Aripile sunt de culoare brun-cenusie cu doua dungi transversale, una alba si alta neagra. Are ciocul scurt, negru si ascutit, si picioarele de culoare maro-inchis.
Aceasta pasare nu depaseste greutatea de 5,5-6 g, corpul are o lungime de 9 cm, deschiderea aripilor este de 15 cm.
Habitatul auselului cu cap galben: păduri și grădini bogate în vegetație
Pasarea ausel cu capul galben este sedentara, prefera sa-si faca cuib in pini, dar este intalnita si in paduri de conifere si foioase, in parcuri si gradini cu vegetatie bogata. In afara perioadei de clocit, il intalnim si in grupuri cu pitigoi. Se recunoaste usor dupa sunetele sale ascutite de ademenire si de avertizare.
Cantecul sau este deosebit de tare si se compune din putine tonuri variate. Cuiburile acestor pasari sunt in forma de minge, cu peretii grosi si au un orificiu mic.
Comportamentul de cuibărit și ciclul de reproducere
In majoritatea cazurilor, aceste cuiburi sunt construite de femele, ajutate rareori de masculi. La construirea cuibului, femela cauta ca perii si penele care captusesc cuibul sau sa treaca peste margine si sa acopere o parte din deschiderea cuibului. Femela cloceste de doua ori pe an, incepand cu luna aprilie.
Ea depune cca. 7 oua, pe care le cloceste 12-17 zile. Un ou are greutatea de cca. 0,7 g. Hrana acestor pasari consta din diferite insecte, larve, oua si in unele cazuri seminte din padure. Face zboruri scurte, se misca mereu printre frunze, printre ramuri, in lungul trunchiului de copac, in sus si in jos.
Pasarea ausel cu capul galben face parte din familia Regulidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Rolul auselului cu cap galben în ecosistem
Deși este o pasăre de dimensiuni reduse, auselul cu cap galben joacă un rol important în ecosistemele forestiere. Fiind insectivor, contribuie la menținerea sub control a populațiilor de insecte dăunătoare, protejând astfel sănătatea copacilor și a vegetației. De asemenea, activitatea sa de polenizare indirectă, prin zborul din floare în floare, ajută la menținerea echilibrului natural în pădurile de conifere și foioase în care trăiește.
Conservarea auselului cu cap galben
Deși auselul cu cap galben nu este o specie în pericol de dispariție, schimbările climatice și distrugerea habitatelor sale naturale reprezintă o amenințare pe termen lung. Conservarea pădurilor de conifere și a zonelor naturale în care trăiește această pasăre este esențială pentru menținerea populației sale. În plus, protejarea biodiversității din aceste regiuni contribuie la menținerea echilibrului ecologic general.
Buna ziua! Am gasit un pui de Auşel Galben cazut din cuib. Nu i-am putut gasi cuibul asa ca l-am adoptat. Asi dori sa stiu ce tip de hrana prefera sau cu sfaturi utile pentru cesterea lui. Pentru detalii ma puteti contacta la adresa de mail velceastefan1984@gmail.com
Va multumesc!