Pasarea ausel cu capul galben (Regulus regulus) se mai numeste ausel auriu sau ausel de iarna. Traieste pe tot curpinsul tarii noastre si in Europa Centrala. Este considerata cea mai mica pasare din Europa.

Penajul are culoarea cafenie-maslinie si cafenie deschis. Caracteristic pentru ausel este coloritul galben al penajului de pe crestetul capului, cu o dunga galbena si doua negre, de aceea este numit si ,,creasta de aur”. Femela nu prezinta aceasta pata galbena pe crestet. Aripile sunt de culoare brun-cenusie cu doua dungi transversale, una alba si alta neagra. Are ciocul scurt, negru si ascutit, si picioarele de culoare maro-inchis.

Ausel, Foto: kleurrijkbrontesisters.blogspot.ro
Ausel cu capul galben, Foto: kleurrijkbrontesisters.blogspot.ro

Aceasta pasare nu depaseste greutatea de 5,5-6 g, corpul are o lungime de 9 cm, deschiderea aripilor este de 15 cm.

Pasarea ausel cu capul galben este sedentara, prefera sa-si faca cuib in pini, dar este intalnita si in paduri de conifere si foioase, in parcuri si gradini cu vegetatie bogata. In afara perioadei de clocit, il intalnim si in grupuri cu pitigoi. Se recunoaste usor dupa sunetele sale ascutite de ademenire si de avertizare. Cantecul sau este deosebit de tare si se compune din putine tonuri variate. Cuiburile acestor pasari sunt in forma de minge, cu peretii grosi si au un orificiu mic.

Citește și:  Mătăsarul japonez (Bombycilla japonica), specie amenințată cu dispariția datorită comerțului cu păsări sălbatice

In majoritatea cazurilor, aceste cuiburi sunt construite de femele, ajutate rareori de masculi. La construirea cuibului, femela cauta ca perii si penele care captusesc cuibul sau sa treaca peste margine si sa acopere o parte din deschiderea cuibului. Femela cloceste de doua ori pe an, incepand cu luna aprilie. Ea depune cca. 7 oua, pe care le cloceste 12-17 zile. Un ou are greutatea de cca. 0,7 g. Hrana acestor pasari consta din diferite insecte, larve, oua si in unele cazuri seminte din padure. Face zboruri scurte, se misca mereu printre frunze, printre ramuri, in lungul trunchiului de copac, in sus si in jos.

Pasarea ausel cu capul galben face parte din familia Regulidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Va prezentam un video cu pasarea ausel cu capul galben:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! Am gasit un pui de Auşel Galben cazut din cuib. Nu i-am putut gasi cuibul asa ca l-am adoptat. Asi dori sa stiu ce tip de hrana prefera sau cu sfaturi utile pentru cesterea lui. Pentru detalii ma puteti contacta la adresa de mail velceastefan1984@gmail.com
    Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.