Babuinul de Guinea este cunoscut si sub numele de pavianul rosu sau pavianul de Guinea. Cum ii spune si numele acest babuin traieste in padurile si savanele din Guinea, Gambia, Mauritania, Senegal, in vestul continentului african. Particularitatea acestei specii consta in faptul ca masculul are cea mai lunga coama dintre toate speciile, aceasta se intinde pe partea dorsala si ii ajunge pana la crupa. Numele de pavian vine de la acel grup de maimute puternice din Lumea Veche care obisnuiau sa alerge pe toate cele patru labe. De asemenea, se diferentiau de celelalte specii prin botul lor suficient de mult alungit astfel incat sa ofere capului un aspect asemanator celui de caine – cu creste osoase si zone colturoase, cu maxilare puternice si colti fiorosi.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 69 cm si greutatea de 17,5 kg. Blana are un colorit in nuante diferite ce variaza de la maroniu-roscat, la violet si chiar la negru. Capul este mare, botul lung, fruntea mare, narile largi foarte evidentiate deasupra botului. Ochii sunt destul de mici, apropiati intre ei, pozitionati foarte adanc in orbite, cu irisul de culoare inchisa. Pigmentul pielii din jurul ochilor este rosiatic, caracteristic babuinilor. Coada este lunga de 56 cm, iar capatul ei se termina cu un pamatuf de par ca o perie. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi, imblanite si terminate cu degete mari si puternice. Calozitatile fesiere sunt rosiatice la majoritatea exemplarelor si foarte vizibile.

Citește și:  Descoperă cele mai interesante specii de libelule din toată lumea
Papio papio, Foto: sanctuariesindia.com
Papio papio, Foto: sanctuariesindia.com

Acesti babuini traiesc in grupuri foarte mari de pana la cel mult 200 exemplare, alcatuite din femele si puii lor si conduse de unul sau mai multi masculi. Babuinii de Guinea sunt animale diurne, arboricole, deoarece isi petrec majoritatea timpului in copaci, uneori coboara si pe sol insa destul de rar. Sunt foarte activi in timpul zilei, mereu in cautare de hrana specifica omnivorelor – aceasta consta din insecte, fructe, muguri, tuberculi, bulbi, radacini, oua de pasari, etc. In cadrul fiecarui grup babuinii sunt foarte atasati unii de altii se ajuta in cresterea puilor, se apara impotriva pradatorilor si au o mare afectiune pentru exemplarele mai slabe, mai mici sau bolnave. De obicei masculul mai batran care are un rol dominant in grup este mai agresiv, mai violent, are un caracter mai viclean, dus pana la rautate extrema. El isi castiga rolul de conducator prin forta coltilor si se impune prin forta in cadrul grupului, mai ales atunci cand este nevoit. Cel mai mare dusman al babuinului de Guinea este leopardul care il vaneaza frecvent.

In perioada de reproducere masculul se imperecheaza cu mai multe femele. Dupa o perioada de gestatie de 6 luni femela naste un singur pui pe care il alapteaza si il poarta agatat de spatele ei.

Babuinul de Guinea are denumirea stiintifica de Papio papio si face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.