Situat in Moldova, judetul Bacau este locul care a dat tarii numeroase personalitati, printre ei aflandu-se scriitorii George Bacovia sau Vasile Alcsandri, compozitorul George Enescu si gimnasta Nadia Comaneci. In ceea ce priveste obiectivele turistice, Bacaul nu se afla in topul judetelor din Moldova cu multe obiective de vizitat, insa nici nu se poate spune ca nu are nimic de oferit in domeniul turismului.

Avand in vedere ca este strabatut de Siret, Trotus si Bistrita, judetul Bacau a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri, lucru demonstrat si de descoperirile arheologice. In perioada in care Dacia era stapanita de romani, pe teritoriul acestui judet locuiau carpii, un trib dacic al carui nume se pare ca deriva din Muntii Carpati. Carpii faceau parte din dacii liberi si erau considerati un pericol de catre romani. De altfel, carpii aveau o legatura puternica cu romanii, o dovada in acest sens fiind reprezentata de obiectele de ceramica descoperite, dar si de monedele romane. De altfel, pe teritoriul judetului Bacau s-a descoperit in jur de 37% din totalul monedelor romane emise in secolele II-III.

Populatia judetului Bacau descinde din tribul carpilor, teritoriul fiind locuit neintrerupt pana in zilele noastre. In Evul Mediu, judetul a avut parte de o perioada infloritoare, datorita domniei lui Stefan cel Mare. Celebrul voievod s-a nascut in localitatea Borzesti din judet (localitate mentionata si in legenda “Stejarul din Borzesti”), fiind legat toata viata de aceste meleaguri. Incetul cu incetul, judetul devine cel mai important din regiunea Moldovei.

Dupa ce a fost resedinta domneasca in secolul al XV-lea, in secolul al XIX-lea devine si mai important: se infiinteaza prima fabrica de gaz din Moldova, la Solont, se pun bazele unor fabrici de lumanari, de ulei, caramida, bere, sapun, ulei vegetal si altele, iar Valea Arinilor este cunoscuta in regiune ca principalul centru de prelucrare a petrolului. Cu toate acestea, in urma celor doua Razboaie Mondiale, industria din Bacau a avut de suferit.

Astazi, judetul Bacau este format din trei municipii (resedinta Bacau, Onesti si Moinesti), cinci orase (Slanic Moldova, Buhusi, Targu Ocna, Comanesti si Darmanesti) si 85 de comune. Se invecineaza cu judetul Neamt (nord), judetul Vrancea (sud), judetele Harghita si Covasna (vest) si judetul Vaslui (est). Economia judetului se bazeaza pe industrie (Bacaul se afla pe locul cinci din tara), agricultura, extractia sarii si turism.

statiunea slanic moldova
Statiunea Slanic Moldova ocaziituristice.ro

Obiectivele turistice ale judetul Bacau sunt reprezentate de monumente istorice, monumente de arta, statiunile balneare si rezervatiile naturale. Statiunea Slanic Moldova este una din cele mai cunoscute statiuni din Romania, fiind apreciata pentru izvoarele de apa minerala descoperite inca din anul 1801. Supranumita “Perla Moldovei”, statiunea iese in evidenta prin faptul ca are, pe o suprafata destul de mica, izvoare variate: apele minerale sunt carbonate, sodice, hipotonice, hipertonice, clorate si oligominerale. Calitatile lor terapeutice au fost recunoscute la expozitii internationale, apele putand fi folosite pentru afectiuni digestice, renale, metabolice, cardiovasculare etc.

statiunea targu ocna
Statiunea Targu Ocna romanianturism.com

Statiunea Targu Ocna este si ea o destinatie turistice de top a judetului Bacau, fiind renumita pentru salina cu acelasi nume, pentru cele 24 de lacasuri religioase, dar si pentru ruinele cetatii dacice Utidava. Izvoarele sunt folosite in tratamentele recomandate pentru afectiunile ginecologice, cele reumatice si pentru cele ale tubului digestiv.

Salina Targu Ocna a fost exploatata pentru prima oara acum mai bine de 2000 de ani, exploatarea sarii ei fiind, pentru mult timp, principala ocupatie a locuitorilor. Muntele Magura este vazut ca centrul ortodoxiei din Moldova, iar cea mai reprezentativa este Manastirea Magura Ocnei, care dateaza din 1665.

casa memoriala George Bacovia
infoturism-moldova.ro

De vizitat sunt si Casa memoriala “George Bacovia”, Muzeul de Stiinte ale Naturii, Vivariul si Observatorul Astronomic “Victor Anestin”, toate aflandu-se in municipiul Bacau. De asemenea, judetul beneficiaza si de obiective turistice “naturale”: Rezervatia naturala “Bucias” este cunoscuta in primul rand pentru cascada cu acelasi nume.

cascada bucias
ciclism.ro Cascada Bucias

Cascada Bucias este cascada cu cea mai mare cadere din judet – 15 metri. Lacul Poiana Uzului este situat intre muntii Ciuc si Nemira, intr-o zona deosebit de frumoasa. Zona le permite turistilor sa practice alpinismul, zborul cu parapanta, dar si pescuitul, in lac gasindu-se specii ca stiuca, pastrav sau caras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.