In apele temperate ale Oceanului Atlantic traieste balena nordica – o specie de cetaceu cu fanoane, de talie mare, care are lungimea corpului de 17 m si ajunge la aproximativ 80 de tone. Aceasta balena masiva se apropie de tarmurile Norvegiei, Islandei, apare in largul coastei de sud a Africii de Nord-Vest, in Stramtoarea Davis, in Marea Mediterana, in largul insulelor Azore, Madeira, Florida.
La aceasta specie femela este mai mare decat masculul, il depaseste cu aproximativ 1 m. De asemenea zona dintre orificiul nazal si capatul botului este mai lunga la femela, prezinta o acumulare de strat dermic mai dens si mai gros. Astfel de formatiuni de piele ingrosata apar in zonele de sub bot, in dreptul maxilarelor, dar si pe partea superioara a capului. Pielea din aceste parti ale capului este frecvent atacata de paduchi de balene si scoici.
Ca si alte balene cu fanoane si aceasta are maxilarele puternic arcuite in afara si o sita care retine microorganismele ce ajung in cavitatea bucala cu aspiratia apei. Fanoanele sunt in numar de 200-270, distribuite pe fiecare latura a maxilarului superior. Capul este foarte mare, masoara un sfert din lungimea totala, iar deschiderea gurii este larga, orificiile nazale sunt duble, iar ochii mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, foarte aproape de colturile gurii.
Aerul este eliminat prin cele doua orificii mari, ca un jet inalt, in forma literei V. Balena nordica poate rezista sub apa timp de 30 minute, uneori si putin mai mult. Inoata incet, atinge viteaza de 7 km/ h, daca este amenintata poate avansa si cu 10 km/ h. Hrana sa consta din mici animale acvatice, plancton si pesti care nu depasesc marimea unei scrumbii.
Corpul este imens, are un colorit in nuante albastrui mai inchise pe partea dorsala si mai deschise pe cea ventrala. Pe burta are pete albe imprastiate, de diferite forme si marimi, la unele exemplare acestea sunt atat de multe incat, intreaga zona este complet alba. Exemplarele tinere au coloritul mai luminos, in tonuri de gri, dar in timp pielea lor se schimba in albastrui.
Perioada de reproducere are loc in lunile de iarna cand balena apare in apele mai calde, in apropierea golfurilor. Femela face un pui la fiecare doi ani, dupa o perioada de gestatie de 11-12 luni. Acesta are la nastere lungimea corpului de 4-6 m. Este alaptat timp de jumatate de an si ocrotit cu mare atentie, instinctul parental la aceste specii de balene fiind extraordinar de dezvoltat.
Balena nordica are denumirea stiintifica de Eubalaena glacialis, face parte din ordinul Cetacea, familia Balaenidae si este cea mai amenintata specie cu disparitia dintre toate balenele marilor si oceanelor lumii. Ca si alte cetacee face migratii sezoniere, vara inoata in mici grupuri spre nordul sau sudul indepartat, iar in lunile de iarna se intoarce spre latitudini medii, in apele mai calde.