Principiul pe baza caruia functioneaza balonul cu aer cald (densitatea mai mica a aerului cald din interiorul balonului, in comparatie cu cea a aerului rece, de afara, il face sa se inalte) era cunoscut, inca din Evul Mediu, de catre chinezi, care, la anumite sarbatori, in mod ritualic (pentru a li se indeplini cate o dorinta), aprindeau lumanari sub baloane de hartie de orez, prinse pe rame de bambus sau de sarma, acestea ridicandu-se spre cer, intr-un minunat spectacol de culori.

In secolul al XVIII-lea, doi francezi, fratii Joseph-Michel si Etienne-Jacques Montgolfier, pornind de la ideea ca aerul cald se inalta (intamplarea a facut ca acestia sa observe o camasa uda, umflata de un foc deschis), s-au gandit la posibilitatea de a construi un balon cu aer cald, capabil sa transporte oameni (de fapt, soldati francezi, care sa ajunga in Stramtoarea Gibraltar si acestia sa poata fi si recuperati din mainile englezilor).

baloane cu aer cald

Mostenitori ai unei fabrici de hartie, veche de 400 de ani, fratii Montgolfier au fost desemnati drept furnizori ai casei regale, ceea ce le-a permis strangerea unei averi importante, pe care, in mare masura, au folosit-o pentru cautarile lor stiintifico-militare si pentru experimentele de zbor. In 1782, au incercat cu un balon facut dintr-un sac umplut cu aer cald, care s-a ridicat la o inaltime de o suta de metri  si s-a deplasat pe o distanta de 1509 metri. In anul urmator, au facut o demonstratie publica, langa Lyon, cu un balon cu aer cald confectionat din panza si hartie, care s-a inaltat la 1828 de metri. Regele Ludovic al XVI-lea, entuziasmat, i-a chemat sa repete experimentul la Paris, in toamna aceluiasi an, 1783.

La “bordul” balonului se aflau o rata, un cocos si o oaie. Asistand la demonstratie, un medic francez, Jean Francois Pilatre de Rozier, a fost atat de incantat incat s-a oferit sa zboare intr-un astfel de balon, ceea ce s-a si intamplat, o luna mai tarziu, cand s-a ridicat la 26 de metri, intr-un balon legat totusi de sol. Pasiunea pentru zbor a doctorului nu a mai putut fi stavilita si, peste inca o luna s-a ridicat deasupra Parisului, pentru 25 de minute, iar in 1785, si-a gasit sfarsitul din pricina altui zbor, cand balonul s-a prabusit.

Cam in aceeasi perioada, inspirat de balonul cu aer cald al fratilor Montgolfier, un profesor de fizica, Jacques-Alexandrer Cesar Charles, a conceput un balon cu hidrogen. In 1804, Joseph Gay-Lussac si Jean Baptiste Biot au reusit sa ridice un balon pana la 3993 metri, apoi pana la 7096 metri, facand, cu aceasta ocazie, masuratori ale presiunii atmosferice, ale compozitiei aerului, ale campului magnetic,  demonstrand ca altitudinile inalte nu influenteaza reactiile corpului uman.

Primul zbor mai lung a fost facut in 1785, cand Jean Pierre Blanchard a traversat, pentru prima data, canalul Manecii, cu un balon cu aer cald, iar prima femeie care a zburat cu un balon a fost Elisabeth Thible, cu un an inainte (1784), pana la Lyon.

In 2002, Steve Fossett, de unul singur, a facut inconjurul lumii intr-un balon cu aer cald.

La momentul actual, cel mai mare balon poate sa transporte 36 de persoane.

Steve Fossett, Foto: otrwjam.wordpress.com
Steve Fossett, Foto: otrwjam.wordpress.com

Minibaloane cu aer cald

Flying candles

Pana la momentul in care va hotarati sa incercati experienta zborului cu balonul si pana se iveste si contextul  (exista  firme care ofera posibilitatea zborurilor de agrement), va puteti bucura de frumoasele minibaloane (Flying candles), in diverse culori, dupa modelul celor vechi, chinezesti, care se incalzesc in aproximativ un minut si au o inaltime de aproximativ un metru. Se gasesc in comert (costa in jur de 100 lei) si le puteti folosi si pentru a le inscriptiona cu diferite mesaje, pentru cei dragi (urari, declaratii de dragoste, cereri in casatorie etc.), pe care sa le inaltati pe cer. Gestul nu numai ca este original, dar va fi apreciat in mod deosebit.

Cei pasionati se pot gandi si la confectionarea unui balon adevarat, cu nacela, instalatie de aer cald, materiale rezistente la temperaturi inalte, fara sa piarda din vedere, totusi, costurile foarte ridicate si volumul de munca urias.

Chiar daca in Romania baloanele cu aer cald nu se bucura de mare popularitate, la nivel european si mondial, exista campionate de ballooning, unde pot fi vazute cele mai spectaculoase aparate de acest fel, baloane cu volume cuprinse intre 2000 si 4000 metri cubi, adica, pentru comparatie, de marimea unui bloc cu opt etaje.

In 2011, a saptesprezecea editie a Cupei europene la ballooning a avut loc la Mainfonds Aubeville, Franta, reunind 56 de echipaje, in competitie, si alte 19 numai pentru spectacolul de forme si culori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.