Primele barci pliante au fost create la Paris, in 1936, de catre Jean Chauveau, deschizand, astfel, drumul unui concept care devine, astazi, din ce in ce mai popular. In 2003, doi antreprenori canadieni au avut ideea de a transforma piroga din aluminiu, din anii ’70 ai secolului trecut, in barca plianta. Piroga este o ambarcatiune lunga si ingusta, care se deplaseaza cu ajutorul vaslelor sau al panzelor, construita dupa modelul celor rudimentare din lemn sau din piei cusute, utilizate de populatiile bastinase din insulele Oceanului Indian.

Barca plianta este o inventie minunata, foarte confortabila si potrivita pentru plimbare sau pentru pescuit, practica, sigura si usor de transportat. Se poate confectiona din diverse materiale, dar de un succes deosebit se bucura cele facute din aluminiu si din fibra de sticla. Sunt foarte usoare, cu racorduri din neopren, un cauciuc sintetic termoplastic, deosebit de rezistent. Pare de necrezut, dar o barca plianta din aluminiu de trei metri lungime, 1,20 metri latime, o adancime de 30-40 centimetri si o greutate de aproximativ 30 de kilograme, poate fi pliata sub forma unei cutii cu dimensiunile de 30 cm/15 cm/15 cm.

Primele barci pliante 1905, Foto: canoemuseum.wordpress.com
Primele barci pliante 1905, Foto: canoemuseum.wordpress.com

Este echipata cu o pereche de rame, o ancora si un catarg pe care se poate inalta o panza triunghiulara sau dreptunghiulara. Intr-o astfel de barca plianta incap patru persoane. Se monteaza in doua minute, poate fi transportata in orice conditii si poate fi manevrata de o singura persoana. Este stabila, aluneca usor pe apa, chiar si in locuri mai stramte sau in care alte ambarcatiuni nu pot fi folosite. Se mentine la suprafata chiar daca se umple cu apa (si are si o persoana la bord). I se poate atasa un motor de 5 CP si suporta o incarcatura de 250-300 kilograme. Astfel de barci pliante se vand cu o garantie de cinci ani si sunt omologate IMCI (International Marine Certification Institute).

Citește și:  Cosmarul elevilor - tezele!

Alte modele de barci pliabile sunt construite pe structura de fibra de sticla sau carbon, cu carcasa gonflabila. Desfacute, au o lungime de 2,5 metri, se pot strange la dimensiunea unei sacose si au capacitatea de a transporta doua persoane. Nu se fabrica la scara mare, dar au un design foarte modern si sunt ideale pentru plimbarile pe apa din week-and.

Barca plianta1

Barcile pliante pneumatice sunt ideale pentru pescuit in locuri mai putin accesibile, se caracterizeaza prin marea simplitare a montajului, fara a avea nevoie de vreun mecanism ajutator si sunt foarte rezistente.

Preturile barcilor de aluminiu pliante se situeaza, in functie de calitate si performante, intre 7000 si 12000 lei, in timp ce ale barcilor pneumatice sunt mult mai accesibile, depinzand de numarul de persoane care pot fi transportate, de materialul din care sunt fabricate si de caracteristicile tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.