Pe cat de interesante sunt animalele din zilele noastre, pe atat de fascinante sunt cele preistorice, pe care, in ciuda faptului ca au existat in vremuri indepartate, le putem studia, pentru a cunoaste cat mai multe lucruri despre ele. O astfel de creatura este dinozaurul Barosaurus, care a trait in Jurasicul superior, in urma cu aproximativ 150 de milioane de ani.

Cel care a descoperit fosilele acestei creaturi este paleontologul Othniel Charles Marsh, in anul 1890, in Statele Unite ale Americii. Precum sauropodele, din categoria carora face parte, era un erbivor care se hranea atat cu plante, cat si cu frunze si traia in zonele de mal, ca un patruped.

Corpul dinozaurului Barosaurus, care cantarea 10 tone, avea o lungime cuprinsa intre 20 – 27 de metri. Cu toate ca avea capul mic, avea gatul extrem de lung, de noua metri. Coada era scurta, iar vertebrele aveau prelungiri ghimpate, in forma literei “Y”.

Barosaurus

Astfel, isi putea mentine gatul in pozitie orizontala, oferindu-i posibilitatea sa se hraneasca cu plante care nu se aflau la inaltimi mari, precum arbustii. Daca se sprijinea doar  de picioarele din fata, putea atinge inaltimi considerabile. Datorita modului in care erau construite oasele gatului si craniului, care erau foarte usoare, se putea misca cu foarte mare usurinta.

Citește și:  Embrioni de dinozauri descoperiți în China

Desi dinozaurului Barosaurus nu ii era dificil sa isi miste corpul, nu se deplasa foarte repede. O ruda a acestui animal preistoric este dinozaurul Diplodocus, cu care avea in comun aceeasi lungime a corpului per total, insa era proportionat diferit, cu o coada mai scurta si un gat mai lung.

O opinie importanta cu privire la acest dinozaur consta in ideea ca ar avea mai multe inimi, situate in zona gatului, care pompau sangele la creier. Conform calculelor, acest dinozaur avea nevoie de o inima de 1400 de kilograme, care sa ii poata pompa sangele la creier la o inaltime de 15 metri, in cap. Din cauza faptului ca aceasta inima nu ar fi fost capabila sa pompeze cu o viteza mare sangele, acesta datorita gravitatiei s-ar fi intors.

Cu scopul de a oferi o explicatie stiintifica, dinozaurul Barosaurus a fost studiat de oamenii de stiinta de la Universitatea “Columbia” din Statele Unite ale Americii, care au fost de parere, in anul 1992, ca acest dinozaur avea mai multe inimi, trei mai mici, situate in gat si macar doua in cutia toracica. Astfel, sangele era pompat de la o inima la alta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.