Bastionul Fierarilor se află în nord-vestul Cetăţii Braşov, pe strada G. Bariţiu, chiar lângă maternitate. Monument istoric, bastionul este astăzi sediul arhivei oraşului, fiind administrat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Din acest motiv, nu se poate vizita în interior, însă poate fi admirat din exterior.

Bastionul Fierarilor1

Bastionul Fierarilor a fost construit în anul 1521, însă a fost atestat documentar pentru prima dată opt ani mai târziu, când a fost refăcut după un incediu cumplit. Are formă pentagonală şi este alcătuit din trei nivele, fiecare având prevăzute goluri de tragere şi guri pentru aruncarea păcurii peste inamici. Golurile erau folosite şi pentru a trage cu bombarde (tunuri de mici dimensiuni). Când a fost refăcut după incendiu, bastionul a fost extins. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în anul 1668, la un an după ce acesta fusese grav inundat.

Anul 1689 a venit cu o încercare grea pentru oraşul Braşov, care a fost, în mare parte, distrus de un incediu. Bastionul Fierarilor nu a scăpat de flăcări, care l-au ruinat – a rămas o ruină pentru 20 de ani, până când autorităţile au luat atitudine. Deşi scopul lui iniţial era unul militar, bastionul a fost folosit cu alte scopuri după anul 1734 – a fost mai întâi grânarul oraşului şi apoi a fost transformat în locuinţă.

Citește și:  Rezervația naturală Runcu – Groși: Obiective turistice Arad

bastionul-fierarilor-vedere-din-fata.jpg

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, s-au adus câteva modificări Bastionului Fierarilor: a fost adăugată o poartă de dimensiuni mai mici, cu stema oraşului pe frontispiciu, însă ea a fost demolată câţiva zeci de ani mai târziu, pentru că împiedica circulaţia din Braşov. În anul 1923, autorităţile braşovene au decis să mute arhivele oraşului din Casa Sfatului în bastion – acestea sunt şi în momentul actual în bastion.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.