Daca va place mancarea chinezeasca, pentru a o savura pe deplin si pentru a intelege care este “filozofia” asiaticilor in legatura cu felul in care trebuie sa ne hranim, trebuie neaparat folosite betisoarele pentru mancat. In China, Japonia, Coreea, Vietnam etc., o masa nu trebuie numai sa raspunda unor necesitati vitale, nu trebuie numai sa armonizeze gusturile, ci si sa gaseasca un echilibru intre cald si rece, intre culori si consistente. Orezul este nelipsit, iar o alta caracteristica este reprezentata de absenta produselor lactate, data fiind intoleranta la lactoza a populatiei din multe tari asiatice. De regula, preparatele se asaza, dupa anumite reguli, pe platouri, in portii mici, care sa nu necesite folosirea cutitului, acest obiect neexistand, practic, pe masa.
Singurele alimente care sunt puse, pe platouri, netaiate sau nedecorticate, sunt fructele de mare. De asemenea, este important echilibrul intre dulce, sarat, acru, amar si condimentat, iar aranjamentul trebuie sa fie placut vederii. Hrana este, indiscutabil, o chestiune “de onoare”, dar si un aspect al vietii pe care Orientul il trateaza cu pasiune. Contextul istoric a facut ca oamenii sa traverseze si perioade dificile, fiind obligati sa foloseasca drept aliment aproape orice creste pe pamant, in apa sau in aer. Dar, in timp, necesitatea s-a transformat in placere si, la ora actuala, bucataria chinezeasca, de exemplu, are peste 5000 de preparate diferite – platouri reci, calde, supe (servite la sfarsitul mesei, pentru a ajuta la digestie) etc. – combinate in functie de specificul zonei, de ocazie sau chiar de conditia sociala.
In China, dar si in celelalte tari din Asia, a manca nu inseamna “a-ti umple stomacul”, este un ritual, este o mare placere, iar mancarea este incarcata de semnificatie – portocalele sunt semn de noroc, pestele inseamna bogatie, carnea de pui – “inca o sansa”, branza de soia – speranta, chiftelutele dulci din orez – armonie s.a.m.d. Platourile se asaza, de obicei, pe o masa rotunda, astfel incat toti cei care sunt prezenti sa poata alege, dupa preferinte. De la Confucius (filozof din antichitatea chineza) si pana in prezent, pentru om – spun chinezii – “hrana este lucrul cel mai important” si chiar salutul traditional “Chi fan le ma” inseamna “Ai mancat?”.
Cum se folosesc betisoarele pentru mancat?
Betisoarele pentru mancat sunt facute din lemn (traditional, din bambus), din ceramica, portelan, os (fildes), dar si din metal (inox) sau plastic, acestea din urma fiind mai dificil de folosit. Pot avea grosimi si lungimi diferite (dar o pereche este formata din betisoare egale, in medie de 20 de centimetri lungime) si se folosesc pentru orice preparat solid. In Orient, aceste ustensile se folosesc de mii de ani, cu secole inainte de inventarea furculitei si a lingurii de catre occidentali. Chiar si dupa aparitia acestora, in lumea civilizata, orientalii au ramas fideli betisoarelor, considerand ca forma curbata, metalica, a cutitului si a furculitei, ar aminti de violenta, de sacrificiul animalelor, de armele “reci”, ceea ce ar fi total incompatibil cu conceptia despre bucuria si seninatatea cu care trebuie sa te raportezi la hrana cea de toate zilele. Chiar daca, de la distanta, utilizarea betisoarelor pentru mancat nu pare foarte dificila, in practica, veti constata ca este nevoie de ceva exercitiu si de cunoasterea catorva reguli de baza.
- Betisoarele pentru mancat nu se tin nici de la capat, nici de la mijloc, ci de la aproximativ o treime de varf;
- Unul dintre betisoarele pentru mancat, cel din partea superioara, se sprijina pe degetul aratator si pe degetul mijlociu, si trebuie sa aiba suficienta mobilitate, pentru a-l manevra dupa nevoie (ca si cum ati tine un stilou); cel de-al doilea, din partea inferioara, trebuie sa ramana fix si se asaza la baza degetului mare, celalalt capat sprijinindu-se pe varful inelarului; alimentele se prind intre cele doua betisoare pentru mancat, ca intr-o penseta, cu delicatete si abilitate; pentru a le aranja, folositi-va de mana cealalta; varfurile subtiri ale betisoarelor pentru mancat nu trebuie sa se incruciseze, pentru ca va fi imposibil sa prindeti vreun aliment in acest fel;
- Pentru a putea folosi betisoarele pentru mancare cu eleganta si confort (sa nu se transforme totul intr-un chin si sa uiti de gustul si de savoarea mancarii), bucatile din diversele preparate sunt, intotdeauna, de mici dimensiuni, astfel incat sa fie luate dintr-o singura miscare (nu se musca niciodata dintr-o bucata sustinuta de betisoare);
- Nu se infige varful betisoarelor in niciun preparat, ci totul se prinde intre cele doua betisoare;
- Este nepotrivit (nepoliticos) ca betisoarele pentru mancat sa fie prinse cu toate degetele;
- La sfarsitul mesei sau intr-o pauza, betisoarele vor fi puse in suportul special, pe care trebuie sa il gasesti pe masa; daca nu exista asa ceva, in pauza, betisoarele se sprijina pe marginea platoului, iar la sfarsit le poti pune, introducandu-le doar pe jumatate (semn ca le-ai folosit), in ambalajul in care au fost aduse;
- Nu infigeti betisoarele pentru mancat, chiar daca sunteti tentati, in orez sau in alt preparat, ca pe niste scobitori sau frigarui (betisoare asezate vertical in orez, la chinezi, reprezinta semn de doliu);
- Cand vreti sa luati o bucatica dintr-un platou comun, utilizati cealalta parte a betisoarelor (nu pe cea pe care ati folosit-o deja);
- Se poate apela la betisoare si pentru bucatile din supa, dupa care, zeama o puteti bea delicat, ca si cum ati bea apa, din bol;
- Nu se gesticuleaza cu betisoarele, asa cum nu se face acest lucru nici cu lingura sau cu furculita, si nici nu se lovesc betisoarele de marginea platoului (ca la tobe), acest fapt amintindu-le asiaticilor de gesturile cersetorilor, din timpuri mai indepartate;
Spre deosebire de europeni, care merg la restaurant nu numai pentru a manca, ci si pentru a sta de vorba sau a dansa, asiaticii cauta intr-un restaurant mancarea buna, de aceea localurile cu acest specific sunt, in general, destul de simple. Daca ii veti observa, cu atentie, pe orientali, mancand, veti descoperi ca o fac, intr-adevar, cu mare placere, se manifesta ca si cum pentru prima data ar gusta din bucatele respective, betisoarele pentru mancat sunt manuite cu repeziciune, iar starea de spirit trebuie sa fie destinsa.
In limba chineza, betisoare pentru mancat se spune “kuai zi”, in japoneza, “hashi”, in coreeana, “jeokkarak”, in vietnameza, “dua”. Pana va hotarati sa iesiti in oras la un restaurant chinezesc, luati-va acasa o pereche de betisoare pentru mancat si exersati!