Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este situată în partea de sud a oraşului Alexandria, pe strada Libertăţii, nr. 425.

Edificiul a fost ridicat în perioada 1858-1859, pe locul unei foste biserici de lemn din cartierul Băcăleşti. Fondatorul acestui lăcaş de cult este considerat Raşcu Ivan Galina, alături de soţia sa, Anica, ei fiind pictaţi pe peretele din dreapta pronaosului. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost sfinţită la 6 decembrie 1860 de către Mitropolitul Nifon.

De-a lungul anilor, biserica a fost renovată în nenumărate rânduri şi a suferit numeroase transformări. În 1890, în urma unui incendiu, clădirea a fost avariată, reparaţiile realizându-se în acelaşi an. În 1891, a fost acoperită din nou cu tablă, iar în 1902 s-a refăcut faţada, a fost construită cupola şi s-a ridicat un mic pridvor.

În perioada 1935-1936, biserica a fost restaurată şi pictată de către pictorul Gheorghe Albani. Cutremurul din 1940 a deteriorat anumite porţiuni de pictură, acestea fiind refăcute de către Ştefan Panciu din Alexandria. Astfel, în anul 1943 Preafericitul Miron Cristea a resfinţit lăcaşul de cult.

Biserica a fost consolidată în întregime după cutremurul din 1977, iar în 1983, în timpul preotului paroh Petre Muşat, pictura a fost din nou restaurată de către Voicu Pascu din Alexandria.

În anul 2000, s-a renovat exteriorul, iar doi ani mai târziu s-a refăcut pictura, astfel că la 19 octombrie 2002 biserica a fost sfinţită de către Preasfinţitul Galaction Stanga, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.

În posesia bisericii s-au aflat şi câteva cărţi vechi şi rare, printre care „Octioh mare” (Buda, 1811), „Triod” (Buda, 1816), „Molitfelnic” (Râmnic, 1833), „Evangheliar” (1835), „Evanghelie” (1844), „Ceaslov” (Bucureşti, 1854), „Liturghier” (Bucureşti, 1855) etc.

biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg
gardul-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg
partea-de-sus-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg
turnurile-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg
usa-din-lemn-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg
partea-din-fata-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg
turnul-clopotnita-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ