Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este situată în partea de sud a oraşului Alexandria, pe strada Libertăţii, nr. 425.

Edificiul a fost ridicat în perioada 1858-1859, pe locul unei foste biserici de lemn din cartierul Băcăleşti. Fondatorul acestui lăcaş de cult este considerat Raşcu Ivan Galina, alături de soţia sa, Anica, ei fiind pictaţi pe peretele din dreapta pronaosului. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost sfinţită la 6 decembrie 1860 de către Mitropolitul Nifon.

gardul-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

De-a lungul anilor, biserica a fost renovată în nenumărate rânduri şi a suferit numeroase transformări. În 1890, în urma unui incendiu, clădirea a fost avariată, reparaţiile realizându-se în acelaşi an. În 1891, a fost acoperită din nou cu tablă, iar în 1902 s-a refăcut faţada, a fost construită cupola şi s-a ridicat un mic pridvor.

partea-de-sus-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

În perioada 1935-1936, biserica a fost restaurată şi pictată de către pictorul Gheorghe Albani. Cutremurul din 1940 a deteriorat anumite porţiuni de pictură, acestea fiind refăcute de către Ştefan Panciu din Alexandria. Astfel, în anul 1943 Preafericitul Miron Cristea a resfinţit lăcaşul de cult.

turnurile-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

Biserica a fost consolidată în întregime după cutremurul din 1977, iar în 1983, în timpul preotului paroh Petre Muşat, pictura a fost din nou restaurată de către Voicu Pascu din Alexandria.

usa-din-lemn-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

În anul 2000, s-a renovat exteriorul, iar doi ani mai târziu s-a refăcut pictura, astfel că la 19 octombrie 2002 biserica a fost sfinţită de către Preasfinţitul Galaction Stanga, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.

partea-din-fata-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

În posesia bisericii s-au aflat şi câteva cărţi vechi şi rare, printre care „Octioh mare” (Buda, 1811), „Triod” (Buda, 1816), „Molitfelnic” (Râmnic, 1833), „Evangheliar” (1835), „Evanghelie” (1844), „Ceaslov” (Bucureşti, 1854), „Liturghier” (Bucureşti, 1855) etc.

turnul-clopotnita-de-la-biserica-adormirea-maicii-domnului-din-alexandria.jpg

Povestea bisericii și contribuția sa la patrimoniul cultural și spiritual al regiunii Alexandria sunt întărite de implicarea continuă a comunității în conservarea și promovarea acestui monument. Eforturile comune asigură că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” va rămâne un simbol al orașului pentru generații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.